Automobili...

Ako vam venama teče benzin umjesto krvi,na pravoj ste adresi...

30.12.2004.

Range Rover – Redizajn

Za svoj najluksuzniji model, Land Rover je spremio redizajn, a ovaj automobil će prvi puta prikazati na auto salonima u Los Angelesu i Detoritu. U ljeto 2005-e će biti več u prodaji, a od sadašnjeg modela, najviše ga odvajaju novi i poboljšani motori. Novi u programu je 4.2 kompresorski V8 motor, koji razvija 396 KS uz 560 Nm. Pored njega, 4.4i koji je i trenutno u ponudi je malo pojačan, pa sada umjesto 286 razvija 306 KS, a osim što Rangeu daje bolje pefrormanse, ima i manju prosječnu potrošnju. Osim motora, poboljšan je i sistem upravljanja, zračni ovjes i kočnice. Tu su još neke opcije, u šta spadaju kamera za vožnju unazad, svjetla koja se zakreču u pravcu krivine, nadzor pritiska u svim točkovima, multiledijalni sistem sa monitorima u naslonjacima za glavu, uz koji dolazi i changer sa 6 DVD-ova i slićno.

Od vidljivih stvari na novom Rangeu su nekoliko dodatnih boja unutrašnjosti i bolja zvučna izolacija. Izvana će se moči prepoznati po novim svjetlima i stop svjetlima nazad, promjenjenoj prednjoj masci i drugacije urađenim otvorima na boku automobila. Tu su i nove felge od 19 i 20’ da upotpune kompletan dojam promjene.

P. S. Ovo je zadnji post o autima na blogu za ovu godinu, opet pisem tek sljedece. Evo u nepuni mjesec-ipo od otvaranja bloga preko 4000 posjetitelja, zadovoljan sam rezultatom :).

Sretna 2005!!

29.12.2004.

Opozivi - 2

Pored BMW-ovog opoziva o kojem sam jučer pisao, ove sedmice desili su se još neki manje bitni, večinom u USA.

Ford Escape – pisao sam prosli put o istom modelu, a evo par dana nakon toga dolazi još jedan opoziv za isti. Ovaj puta će u servis biti pozvano 262113 vlasnika ovog Ford modela, radi sanacije problema na vratima gepeka, koja se mogu sama otvoriti u slučaju sudara i tako stvarati probleme opasne po sigurnost. Opoziv zahvata modele proizvedene od 2001-e do sada, a i japanski proizvođač Mazda će uraditi isto sa 49800 modela Tribute-a (koji je tehnički blizanac Ford Escape-a). Problem je otkriven nakon nekih crash testova americkog NHTSA - National Highway Traffic Safety Administration.

GM također ove sedmice ima jedan veliki opoziv, opozivaju preko 700 hiljada automobila. Tačnije, radi se o 717302 minivan modela, u koje spadaju vozila Chevrolet Venture, Pontiac Transpot/Montana i Montana proizvedena od 1997 do sada, kao i Oldsmobile Silhuette proizvedeni od 1997 do 2004-e godine. Radi se o problemu sa kliznim vratima, ako se ručka za otvaranje vrata u unutrašnjosti automobila drži do potpunog otvaranja vrata, može doči do povreda zgloba ruke, a bilo je i nekoliko slučajeva lomljenja istog. Ukupno je prijavljena 91-a povreda na modelima proizvedenim izmedju 1997-2004, što je dovoljno veliki broj da bi opoziv bio urađen. Predhodni opozivi se odnose na USA i Kanadrsko tržište, a na istom tržištu će i Volkswagen opozvati oko 300 hiljada modela Golfa i Jette, zbog problema sa uređajem za paljenje svjetala.

Najzanimljiviji poziv u servis bi večini mogao biti onaj koji radi Porsche, gdje na provjeru pozivaju preko 17000 automobila prodanih širom svijeta. Radi se o modelima 911 993 Cabriolet, proizvedenim između 11. augusta 1993 i 26. januara 1998-e godine. Ovo uključuje 8252 modela prodanih u Europi i 8952 na Američkom tržištu. Problem je jer se krov može sam otvoriti pri visokim brzinama. U servisu će biti provjerena sva vozila i ispitano dali se krovovi dobro zatvaraju, a promjenjeni će biti motori koji čuvaju krov zatvoren, kao i ugrađeni senzori koji će javiti vozaču ako krov nije dobro zatvoren.

Nevjerovatno je koliko se opoziva desi u samo jednoj sedmici, da ih izmišljaju to bi bilo teško uraditi u ovom broju…

29.12.2004.

MINI Rollercoaster

U Americi i Canadi su odlučili iskoristiti popularnost ramakea filma Italian Job, koji je prošle godine bio hit. Tako je u nekim zabavnim parkovima u ovim gradovima napravljen rollercoaster po uzoru na film, a puštanje u rad najavljeno je za proljeće sljedeče godine. Putnici se za vrijeme “lude” vožnje se voze u Mini-u 30-ak % manjem od pravog, koji ima u sebi “sigurnosni pojas” da neko nebi ispao tokom vožnje. Jer ovaj rollercoaster postiže velike brzine, tu je mnogo simulacija “skokova” kao i skretenja pod 90 stepeni. Po uzoru na film, tu su i efekti spuštanja niz stepenice, kao i prolaza kroz tunel u kojem se dešavaju eksplozije (ovo je postignuto specijalnim efektima – pokupljenim od pravih “majstora” iz Hollywood-a).

Vjerujem da je sve to jako zanimljivo za doživjeti, no mi još dugo nečemo vidjeti ni obični rollercoaster…

29.12.2004.

Ferrari Enzo Lego

Neko bi po naslovu mogao pomisliti da se radi o nekom posebnom modelu ili tuningu, ali ipak ovdje je rijeć o Enzi za djecu. Popularni proizvođač Lego “kockica” je izbacio i Enzu na sklapanje.

Ovo nije prvi Ferrari kojeg su se prihvatili, ali jedan od najbolje urađenih jeste. Kit na sastavljanje je u dimenziji 1:17 u odnosu na pravog Enzu, tako dužina “automobila” iznosi 26 centimetara. Cijena ove igračke iznosi oko 30 Eura, a pored Enze, mogu se još kupiti i kompletan Ferrari Boks, kao i dva vozača, M. Schumacher i R. Barichello.

Pa ako Vam djete voli automobile i treba mu pravi poklon za novu godinu, mogli bi pogledati ovo...

28.12.2004.

Peugeot 406 - Kupovina polovnog

Evo da prikažemo vjerovatno najljepše auto na tržištu polovnih u BiH! Peugeot 406 se proizvodio od 1996 do 2004 godine, s tim da je 2000 doživio povelik vanjski redizajn, dok su u unutrašnjosti samo malkice zategnute “bore”. Ta verzija od 2000 godine ruku na srce, ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Međutim, da li je 406 kvalitetan koliko je lijep?

Dizajn i unutrašnjost

Kada se pojavio 1996, bio je jedan od najljepših modela na tržištu. On je izravni takmac Opel Vectre B, Renault Lagune, Ford Mondea i drugih, ali od njih se razlikovao svojom elegancijom, te se odmah primjetilo da se na dizajn obratila posebna pažnja. 406 je imao dobru startnu poziciju koju je utrasirao model 405, te je na tržištu prihvaćen izuzetno dobro, iako se nikada po prodajnim rezultatima nije uspio približiti lideru srednje klase - Vectri B. Inače, bio je dosta elegantniji od nje, dok je u unutrašnjosti pružao više mjesta. Jedino gdje 406 zaostaje po pitanju prostora jeste to što ima manje mjesta za glavu, međutim to nije toliko značajno. Sjedišta su vjerovatno jedna od najudobnijih na tržištu, te nudi više mjesta od Vectre i u dužinu i u širinu. Kontrolna tabla je vrlo funkcionalna, te izrađena od kvalitetne plastike. Svijetli jarkom crvenom bojom, što ostavlja poseban dojam. Generalno, unutrašnjost je bolje izrađena od Vectrine, te je sve fino sklopljeno. Prtljažnik je prosječnih dimenzija, 430 litara, dok karavanska verzija nudi finih 526 litara.

Redizajnirana serija od 2000 godine je zaista preljepa. Neki tvrde da je remek djelo, što normalno zavisi od osobe do osobe, ali neosporno je jedan od najljepših automobila na tržištu! Veliki usisnik za zrak, ogromna prozirna svjeta, koja su ostavljala upečatljiv dojam, dok je auto izgledao kao da pripada klasi više. Iako redizajnirana verzija nudi samo malo više prostora od stare (raznim trikovima je postignuta veća prostranost), auto izgleda dosta veće od stare verzije. Peugeot 406 mogao se kupiti i kao Coupe, koji je isto tako mamio uzdahe gdje god bi se pojavio. Njega je dizajnirao Pinninfarina, što dovoljno govori o ozbiljnosti Peugeota kod razvoja ovog modela!

Karoserija i ovjes

Karoserija je za to vrijeme bila u vrhu po torzionoj čvrstoći, te nema govora o hrđi. Model od 2000 godine ima 30% veću torzionu čvrstoću nego prvi model. Ako na 406-ci koju želite kupiti ima hrđe, bježite od nje, jer je sigurno udarena! Ovjes nije remek djelo, ali morate se zapitati kako je Peugeotu uspjelo da napravi tako dobar kompromis između udobnosti i dobrog ležanja! 406 ne leži kao Vectra ili Passat, ali je zato dosta udobniji. Međutim, ima još udobnih auta, ali u rijetkim vožnja može biti toliko odmarajuća kao u 406-ici. Onima kojima je udobnost najbitnija, neka se zaustavi kod ovoga modela. Ovdje nema stresa tokom vožnje, te auto više odmara nego što umara, posebno noviji model. Prilikom žešće vožnje auto ima tendenciju podupravljanja (bježanje prednjeg kraja), te se osjeti da je mekše podešen, ali granice su izuzetno visoko postavljene, te 99% vozača nikada nedođe do tih situacija. Jedina mana ovjesa je što je glasan. Preko rupa prelazi glasnije od konkurencije, te od kvarova su jedino prijavljeni iznadprosječno trošenje gumenih zglobova na poprečnim ramenima, te krajnika spone (krajnice). Kočnice su kamen spoticanja na ovom autu, bez obzira na godište. Zaustavni putevi su oko 40-42 metra što je neki prosjek, međutim imaju tendenciju brzog umaranja, te nekoliko uzastopnih jačih kočenja produži zaustavni puta za nekih 3-4 metra. Coupe nema tih problema, posebno model 3.0 V6 na kojem serijski dolaze BREMBO kočnice. Također, Coupe je namjenjen mlađim ljudima i bržoj vožnji, te je tvrđe podešen od limuzine, iako je i on iznadprosječno udoban! Ležanje na cesti – izuzetno!

Motori

Ovdje vjerovatno leži razlog zašto se 406 nikada nije uspio približiti Vectri po prodajnim rezultatima. U modelu 406 nema divljih mašina niti 4X4 pogona, što je bio slučaj sa predhodnikom, sjetite se samo 405 Mi16. Kada se pojavio uvodni model je bio 1.6 sa 90 KS i 137 nm pri 3.000 o/min. Motor je izuzetno anemičan, s obzirom da 406 dobro prelazi 1200 kg. Taj motor je nakon par godina povučen, te je uvodni model postao 1.8 16V sa 110 ks i 155 Nm pri 4.250 o/min. Ovaj motor je opet naspram usporedive Vectre 1.8 16V slabašan, te ubrzanje od 12.5 sec do 100 km/h je ipak preslabo za 110 ks, što se može zahvaliti i loše proračunatom mjenjaču (za neka tržišta se isporučivao i 1.8 8V sa 90 KS i 147 Nm pri 2600 o/min). Jači model 2.0 16V sa 132 KS i 182 Nm pri 4.000 o/min se jedino pokazivao po potrošnji goriva a ne po performansama. 11.3 sec do 100 km/h te 203 km/h najveća brzina za 132 ks su očajni! Dok prosjek potrošnje od 8.7 litara dovoljno govori o neskladnosti tog motora. U prvom modelu je top ponuda bio 2.9 litreni V6 sa 190 KS i 267 Nm pri 4.000 o/min. Taj motor je već 20 godina bio u upotrebi, te je izuzetno zastario, dok je obrtni moment od 267 Nm mršav za toliku litražu motora. Ne razmišljajte o prosječnoj potrošnji ispod 11 litara kod ovog modela. U prvom modelu prije redizajna nije bilo diesela sa direktnim ubrizgavanjem sve do 1999 godine. Prvi u ponudi je bio 1.9 STDT sa 90 KS i 196 Nm pri 2250 o/min. Taj motor ima izuzetno veliku kulturu rada, te mu do 100 km/h treba 14.5 sec, a krajnja brzina je 177 km/h. Motor ne puca od snage, ali će Vas nagraditi sa prosječnom potrošnjom od nekih 6.5 litara. Inače, ono što je važno za BiH, ovdje se radi o klasičnom dieselu sa pretkomorama koji podnosi prljavije gorivo i pokazao se kao pouzdan. Model 2.1 STDT ima 109 KS te 250 Nm pri 2.000 o/min je prosječan. Ovaj motor se može naći u Peugeotu 605 te nije baš najsretnije rješenje. Također, prelazi granicu od 2000 ccm što se osjeti pri plaćanju poreza, a nije toliko jači od modela 1.9 da bi se isplatila razlika. Prosječna potrošnja je također veća, te se kreće oko 7 do 7.5 litara. 1999 par mjeseci prije redizajna se pojavio 2.0 HDI motor sa 90 KS i 205 Nm pri 1.900 o/min, te 2.0 HDI sa 107 ks i 250 nm pri 1.750 o/min. Ovaj motor krasi Common-rail sistem ubrizgavanja, te je u slučaju Peugeota 406 definitivno najbolje rješenje. Prosječna potrošnja je oko 6 litara. U redizajniranom modelu svi benzinski motori su obnovljeni i dotjerani. 1.8 16V u ovom modelu ima 116 ks i 160 nm pri 4.000 o/min, dok 2.0 16V ima 136 ks te 190 nm pri 4.100 o/min. 2.0 16V je tu od benzinaca sada najbolji izbor, te se prosječna potrošnja kreće oko 8 litara uz krajnju brzinu od 210 km/h i ubrzanje 10 sec do 100 km/h. Međutim, ovdje u ponudi možete naći i 2.0 16V HPI (High Pressure direct Injection) motor sa direrktnim ubrizgavanjem i 140 ks te 192 nm pri 4.000 o/min. Ovaj motor troši oko 0.5 litara manje od klasičnog 2.0 16V, te su mu performanse malo bolje, ali na kvalitetu goriva morate paziti. U 406 u ponudi je i 2.2 16V motor sa 158 KS i 217 Nm pri 3.900 o/min. Motor je izuzetno jak u međuubrzanjima, te do 100 km/h treba 9.4 sec a krajnja brzina je 217 km/h. Prosječna potrošnja je oko 8.5 litara. U ovaj model se također ugrađivao i potpuno novi V6 sa 3.000 ccm i 207 KS te 285 Nm pri 3.750 o/min. Motor je štedljiviji od starog za 1 do 2 litre, te je izuzetno jak i eksplozivan. Krajnja brzina 406 sa ovim motorom je 232 km/h, međutim ubrzanje je 9.5 sec, što je rezultat serijskog automatskog mjenjača sa 4 stepena prenosa. Svi ovi benzinski motori se mogu naći i u Coupeu, dok 3.0 V6 u Coupeu dolazi sa ručnim mjenjačem, te su mu performanse izuzetno dobre. Ubrzava do 100 km/h za 7.7 sec, dok je krajnja brzina 240 km/h. Od diesela 2.0HDI motori su neizmjenjeni, dok je novost 2.2 HDI motor sa 133 ks i 317 nm pri 2.000 o/min. Kome nije žao malo dublje potegnuti u džep, ovo je najbolji izbor. Ubrzanje do 100 km/h je 10 sec, a krajnja brzina iznosi 205 km/h i sve to uz prosjećnu potrošnju od oko 6.5 litara. Kultura rada ovog motora je na visokom nivou, te dolazi serijski sa FAP-om (filter čestica) koji se svakih 80.000 km mora čistiti doljevanjem posebnog aditiva u gorivo. Međutim, kod sipanja goriva morate paziti na kvalitetu, jer se filter može začepiti. Ovaj motor se ugrađuje i u Coupe verziju. Mana svih ovih motora, i benzinskih i dizelskih je opasnost od pregrijavanja! Sami motori nemaju neku «grešku» pa da se zbog toga pregrijavaju, ali kako je sistem hlađenja izuzetno precizno napravljen, gubitak male količine vode (oko 0.5 litara) će vjerovatno dovesti do pregaranja dihtunga glave motora! Stoga, pri kupnji ovog automobila, posebnu pažnju obratite na obujmice crijeva, te ako imalo sumnjate na njihovu izdržljivost odmah ih zamjenite novima. Pogledajte da li se auto pregrijava, te da li ima tragova na crijevima da je sistem hlađenja puštao vodu. Probajte i držati uvijek svjež antifriz do nekih -36, koji poboljšava hlađenje motora, ali koristite samo antifriz renomiranih proizvođača (GlycoShell, Valvoline, Ravenol, Castrol, Fuchs itd), jer manje nagrizaju crijeva. Morate paziti i na izmjenu remena, te se striktno pridržavati tvorničkih uputa!

Zaključak

Ako kupujete ovaj automobil, neka Vam prvi izbor bude diesel. Peugeot 406 nije predviđen za jurnjavu ili trkanje od semafora do semafora. Također, morate biti spremni da skoro sve djelove kupujete u servisu jer su naše prodavaonice rezervnih djelova slabo snabdjevene djelovima za ovaj model. To se posebno tiče limarskih radova. Coupe verzija će sigurno izazvati pažnju prolaznika, ali održavanje ovog modela može biti izuzetno skupo. 406 se sigurno isplati uzeti, i ako prevaljujete dosta kilimetara godišnje, sigurno je bolji izbor od Vectre ili Passata, s tim da se morate naviknuti na malo skuplje održavanje!

PREPORUČUJEMO: benzinci: 2.0 16V, 2.0 16V HPI od 2000 godine.
dieseli: 1.9 STDT, 2.0 HDI 90, 2.0 HDI 110, 2.2 HDI

IZBJEGAVAJTE: benzinci: 1.6, 1.8 16V, 2.016V (do 2000 g) 2.9V6.
dieseli: 2.1 STDT

Sljedeći put Mercedes E klasa W210…

Text napisao Nine

28.12.2004.

BMW – Opoziv

Na dodatni servis, BMW će opozvati oko 75000 modela serije 5 i 7, zbog problema sa grijanim prednjim sjedištima.

Naime, otkriveno je da u pojedinim slućajevima može doći do prekomjernog zagrijavanja grijaca u sjedištu što dovodi do toga da se “presvlaka” prekomjerno zagrije i tim unusti, a postoji mogučnost i zapaljenja iste.

Ovo zahvata 69750 serija 5 i 5550 modela serije 7, proizvedenih između Februara 2003 i Juna 2004-e godine. Ovaj opoziv će BMW stajati 16 miliona Eura, i drugi je BMW-ov Eu opoziv ove godine. Nedavno je bilo opozvano 4000 modela serija 5, 6, 7 kao i luksuynog SUV-a X5 zbog problema sa motorima.

27.12.2004.

Audi Space Frame

Ovaj mjesec Audi slavi 10 godina od nastajanja ovod sjajnog rješenja izrade karoserije automobila. Skračeno se naziva ASF - Audi Space Frame, a neki je zovu i Aluminium Space Frame. Aluminijum je ovdje glavni “sastojak”, a ovako izrađena karoserija je do 40% čvrsča i lakša od klasične čelične konstrukcije. To Audi-u donosi prednosti u manjoj težini kompletnog automobila, bolje performanse i manju potrosnju. 1994-e Audi je u suradnji sa največim proizvođačem aluminijuma na svijetu, Američkom kompanijom Alcoa i centrom iz Neckarsulma specijalizovanim za obradu aluminijuma, na tržište poslao tada novi A8 sa ovakvim rješenjem. Od tada pa do danas, Audi je u Neckarsulmu proizveo preko 320 hiljada automobila sa ASF-om. ASF danas posjeduju Audijevi modeli A2 i A8, a ovakav sistem izgradnje karoserije/šasije preuzeli su još neki poznati proizvođači automobila. Ovo je još jedan od dokaza koji opravdavaju Audijev slogan “Napredak kroz tehniku”…

27.12.2004.

Audi A3 2.0 TDI by B&B

Opet Audi A3 i jedna ne tako nova obrada, ali ipak izuzetno dobra. Tuner B&B je preradio uradio preradu, a izgled je poboljšan aerodinamićkim kitovima (mnogima je ovo najljepša dorada novog A3). Tu su i felge 19’ slične Audi S modelima, opremljene Dunlopovim gumama 245/30. Pored toga stavljene su jače kočnice promjera diskova 342 mm i ovjes je lagano prerađen.

Glavni dio tuninga bazirao se na preradi dizelskog 2.0 TDI 16V PD motora. Snaga se može dići na dvije razine, prva slabija verzija razvija 174 KS i taj tuning košta 789 Eura, dok jaća ima 200 KS. Cijena prerade motora jaće verzije je nepoznata, jer se može uzeti samo u kompletu sa svim spojerima, sportskim kočnicama i sl što diže cijenu. No poznate su performanse tog modela, kao i obrtni momenat od 410 Nm. A3 sa 200 KS ubrzava do 100 km/h za 7.8 sekundi i razvija brzinu od 225 km/h. Na sve prerađene komponente dobija se garancija od 2 godine, bez ograničenja u kilometrima, što potvrđuje kvalitetu tuninga.

26.12.2004.

BMW – Objavljene cijene

Par dana nakon prezentacije novih modela, BMW je objavio i cijene.

Tako će luksuzni coupe M6, kada dođe u prodaju Marta sljedeće godine koštati od 106500 Eura, pa na više. 507 KS jeste respektabilno, ali za manje pare se može dobiti i Porsche 911 još boljih performansi. No i pored toga, vjerovatno će biti dovoljno BMW fanova zainteresovanih za ovaj coupe. A da napomenem usput da i tehnički gotovo jednak M5, košta 20000 Eura manje. Jeste nema karbonski krov i nije coupe, ali je brzina tu negdje.

Pored M6-ice tu su i cijene za dorađenu seriju 5, o kojoj sam pisao prije 3-4 dana. Tu će osnovni model 523i stajati od 35850 Eura, što je samo 350 Eura više od starog 520i. 525i starta sa 38350 Eura a 530i je 41450. Za Touring verzije treba doplatiti jos 2400, a ako želite i pogon na sva 4 točka xDrive, to je još dodatnih 2500 Eura.

P.S. Nema veze sa temom, al da usput spomenem da je dodan još jedan video o Golfu V GTI - “Top Gear - Track Test”. Pa ako nekome ono do sada nije bilo dosta…

26.12.2004.

CityRover – Stiže u Europu

Mali gradski autić, koji se več godinu dana prodaje na Britanskom i još nekim tržištima, sljedeće godine dolazi i u Europu. Mogao se i prije importovati u Eu, ali se zvanično nije prodavao u čitavoj Eu…

Kako je zamišljen kao jeftini gradski autić, tako je i cijena pristojna pa prema najavama Rovera osnovni model će se nabavljati za ispod 9000 Eura. U prodaju dolazi u Maju 2005-e godine, a na Eu verziji, da bi se prilagodila zahtjevima ovog tržišta, promjenjeno je preko 50 djelova. U serijskoj opremi će dolaziti servo volan, zračni jastuk i ABS. Također, najavljena je i dizelska verzija ovoga automobila, a ako uspiju završiti razvoj i sva testiranja, možda se to dogodi već na samom početku Eu prodaje. Trenutno, za pokretanje CityRovera je zadužen 1.4 agregat sa 85 KS pri 5500 o/min. Ovaj model dolazi kao konkurencija Fiat Puntu, Renault Cliu i drugima.

25.12.2004.

Vozite BMW X3 Online, u igrici!!

Evo nešto u skladu sa praznicima, igrica za mali odmor. Ne znam kako će iči ovima sa dial-up, ali ja nemam nikakvih problema.

Vožnja BMW-a X3, imate na izbor nekoliko terena za voznju i "par" X3-ca u nekoliko boja. Problem bi mogao u računaru, jel traži se minimalno 450MHz i 128 mb rama, što je i danas jaka konfiguracija. No ko može nek proba, nije tako ni lagano za voziti, pogotovo kad Vam da bicikl ili nešto drugo a ne automobil.

BMW X3 Game

Samo još da napomenem, prije početka igranja će tražiti da se “logujete”, a ustvari samo trebate napisati neko ime i mail, čak i ne morate staviti svoj mail jer se uopšte ne provjerava.

25.12.2004.

Volkswagen Golf 3 GTI

Kako sam krenuo sa generacijama Golfa GTI, odlučio sam “proći” kroz sve, pa tek onda prelaziti na neki drugi model automobila. Tako, ovaj put pišem o trečoj generaciji, samo ću na malo drugačiji način napisati ovaj text.

Ova generacija GTI-a kod nas je manje popularna od predhodne, možda zbog još uvijek relativno visoke cijene za večinu zainteresovanih. Priča GTI-a počinje 1991-e godine, kada je predstavljena treća generacija Golfa. Na prvi pogled oduševljava večinu, ljepši, veči i sigurniji, aerodinamika poboljšana na 0.30 cw. Ali sve i nije tako sjajno kako na prvi pogled izgleda, jer su sve novosti donjele i neke negativne strane, a največi neprijatelj jednog GTI-a je težina. Upravo je to mučilo i ovu generaciju GTI-a, težina je narasla na 1032 kg, što je preko 200 kg više od prvog Golfa 1 GTI. Uz to automobil je bio premekan i “presiguran” za vožnju, što nije oduševilo prave GTI fanove. Pomalo je odstupao od dotadašnje GTI filozofije, koju je sagradio Golf 1 GTI. Sve to, kombinovano sa relativno slabašnim motorom 2.0 8V sa “samo” 115 KS i 5 brzinskim mjenjačem, nije donosilo spektakularne performanse. Ubrzanje do 100 km/h trajalo je 10.4 sekunde, što se moglo gledati kao “korak” unazad u odnosu na predhodnu generaciju. Svi nisu bili zadovoljni, no Volkswagen je to i očekivao, pa je u Februaru 1992-e godine, poslao na tržište Golfa sa 2.8l VR6 motorom.

Najjači model Golfa do tada i prvi kompaktni automobil sa 6 cilindričnim motorom. Oni koji su se sa čuđenjem pitali kako je Volkswagenu uspjelo da u tako mali automobil “ugura” 6 cilindrični motor, brzo je postalo jasno šta znaci VR6 oznaka. Radilo se o V6 motoru, ali sa kutem između cilindara od 15 stepeni, tako je motor bio vrlo kompaktan i dugačak kao redni 4 cilindrični motor. Ova koncepcija nije Volkswagenova novost, 30-ak godina prije su još neki proizvođači probavali uraditi slično, ali zbog problema sa pregrijavanjem su odustali od te koncepcije, pa je Volkswagen kupio patent. Uspjeo je prevaziči te probleme, što im se kasnije isplatilo. VR6 je dolazio sa istim mjenjačem kao i 8V GTI, samo drugačije proračunatim i ojačanim da bi podnjeo jači motor. Tu je i malo tvrđi ovjes, ali još uvijek mekan, što ovom Golfu i dalje nije davalo pravi duh GTI-a. Iako je kompaktan, VR6 motor je i dalje težak skoro kao pravi 6 cilindrični, pa je VR6 imao laganih problema sa klizanjem prednjeg kraja u bržim prolascima kroz krivine. To se lako rjesavalo ojačavanjem i utvrđivanjem ovjesa, ali takav automobil nije dolazio serijski. Isto je bilo i sa zvukom, serijski VR6 je gotovo nečujan motor, čak i kad se iz njega izvlaći maksimum snage samo lagano “zuji”. No mnogim fanovima je to bilo nedovoljno, pa su ugradili sportski auspuh i ostali oduševljeni zvukom VR6-ice, koji je tada fenomenalan. VR6 je mnogima poslužio kao osnova za vrhunski tuning, jer je motor bio vrlo zahvalan za takav zahvat, pa ćete često naletiti na VR6 sa jednom ili dvije turbine i snage preko 400 KS. U USA taj motor i danas ima jedan poseban “kultni” status. Ono što je još zanimljivo je da VR6 nikada na Eu tržištu nije zvanično nosio oznaku GTI, nego samo VR6. Serijski je dolazio uz ABS, a kad su svi senzori već bili tu, Volkswagen ih je odlučio još više iskoristiti, pa VR6 modeli imaju i elektronsku blokadu diferencijala, što je bio raritet u to vrijeme i u mnogo višim klasama. Još jaći VR6 dolazi krajem 1994-e godine, sa motorom iz Corrada, 2.9litara i 190 KS a nudi se samo u Syncro verziji (pogon na sva 4 točka). To je ujedno i najjači Golf 3 ikada proizveden (bar kada pričamo o serijskim – bila je i trkača verzija Kit Car sa 2.0 motorom i preko 250 KS).

U Januaru 1993-e godine dolazi još jedna verzija GTI-a sa 2.0 16V motorom i 150 KS. Možda i najbolji izbor želite li kupiti neku od verzija “brzih” Golfova 3. Motor svoju snagu razvija na 6000 o/min, ne troši previše, što je slučaj sa VR6 motorom a performanse su zadovoljavajuče. Do stotke ubrzanje traje 8.7 sekundi, maksimalna brzina iznosi 215 km/h, a mjenjač i ovjes su isti kao i na 8V verziji. ABS sistem je tu serijski, a kao i kod VR6 modela tu je el. blok. diff.-a. Zadnja posebna verzija GTI-a sa ovim motorom je “GTI's 20th anniversary year” i dolazi u limitiranoj seriji. Golf 3 u GTI verzijama za Eu tržište se proizvodio do Novembra 1997-e, kada je u proizvodnju došla četvrta generacija Golfa.

Specifikacije o Golfovima 3 GTI i performanse EU modela…

Golf 3 GTI 8V, zapremina 1984 ccm, 85kW/115KS pri 5400 o/min, 0 – 100 km/h 10.4 sekunde, maksimalna brzina 196 km/h. Od običnog Golfa ga od značajnijih stvari razlikuju dupla prednjia svjetla, crno-zatamljena štop svijetla i mali zadnji spojler, 15’ alu felge sa 5 rupa (obični Golfovi su imali 4 rupe) i auspuh sa dvije male okrugle “rore”. U unutrašnjosti tu su sportska sjedišta, a serijski dolazi sa el. podizaćima stakala, putnim računarom i po visini podesivim volanom. 1992-e dobija i zadnja sjedista preklopiva u omjeru 60:40, a godinu kasnije vozačko sjedište je visinski podesivo. Tek u Oktobru 1994-e dolazi sa pažnje vrijednom serijskom opremom gdje spadaju ABS kočnice i airbag za vozača. Za prepoznatljivost verzija proizvedenih nakon Jula 1995-e brinu se zaobljeni bočni žmigavci (prije toga su bili više kockasti). Postojale su i posebne verzije 20th anniversary (koja se nudila i kao 16V model) i Colour Concept. Ova druga je dolazila u posebnim bojama, žutoj, crvenoj plavoj il zelenoj, a prepoznatljiva je i po unutrašnjosti sa kožnim Recaro sjedištima u boji karoserije.

Golf 3 GTI 16V, zapremina 1984 ccm, 110kW/150KS pri 6000 o/min, 0 – 100 km/h 8.7 sekundi, maksimalna brzina 215 km/h. Oprema ista kao i kod GTI-a 8V sa kraja 1994-e, samo što je ovaj model dolazio uz el. bl. diff-a i uz šire gume 205/50 15V sa alu felgama “Monte Carlo”. U Septembru 1993-e dobija suvozačko sjedište podesivo po visini, a model sa 5 vrata ima el. podizače stakala. U isto vrijeme kad i GTI 8V i 16V model dobija airbag serijski. 1996. se pojavljuje slavljenički “GTI's 20th anniversary” model, djelovi prednjeg odbojnika i kočione čeljusti su obojeni u crveno, a tu je i po neka oznaka modela u istoj boji. U unutrašnjosti glavni znak raspoznavanja je Golf loptica (misli se na sport) kao ručica mjenjača.

Golf 3 VR6 2.8, zapremina 2792 ccm, 128kW/174KS pri 5800 o/min, 0 – 100 km/h 7.8 sekundi, maksimalna brzina 224 km/h. Prve serije dolaze samo uz ABS i sistem za sprječavanje proklizavanja pogonskih točkova, ostala oprema je slična prvim GTI 8V modelima. Znak prepoznavanja osim VR6 značkica su posebne BBS felge sa gumama 205/50 15V i dvostruki “jajasti” završetak ispušne cijevi. Več do kraja 1994-e modeli VR6 su serijski imali i prednje maglenke, kožni volan, vozački i suvozački airbag, zadnje naslonjače za glavu i blokadu motora. Paket opreme Highline u ponudi VR6-ice je od Aprila 1995-e, a donosi pored svega još i manuelnu klimu, kožu i šiber (po želji), a tu su i grijana sjedišta.

Golf 3 VR6 2.9 Syncro, zapremina 2861 ccm, 140kW/190KS pri 5800 o/min, 0 – 100 km/h 7.5 sekundi, maksimalna brzina 224 km/h. Ovdje vrijedi isto kao i za obični VR6, a Syncro verzija je bila vrlo popularna u Variant (karavan) verziji.

P. S. Ovaj sam put bio malo opširniji što se opreme i ostalog tiče, ali na netu ima jako malo podataka o Golfu 3 GTI, pa mislim da će ove informacije biti korisni nekome.

25.12.2004.

Sretan Božić i Nova godina

Sretan Božić svi pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, a ostalim nova godina i predstojeći praznici.

Pošto su svi sada na odmoru, narednih par dana će se blog malo se uspavati, tamo do iza nove godine. Nakon nove će biti malo sređeno okruženje, arhiva poredana u zasebne rubrike i vidjeti kako dalje sa blogom. Ako imate kakve prijedloge za ubuduće, šta više stavljati, koje textove, javite ovdje.

24.12.2004.

Volkswagen Golf GTI – Video klipovi

Evo par video klipova o novom GTI-u.

Prvi je izbor za automobil godine od Fifth gear emisije, gdje je GTI pokupio tu titulu.
Fifth gear - Car of the year

Drugi klipić je također Fifth gear, ali ovaj puta test Golfa V sa DSG mjenjačem.
Fifth Gear - Test

Ovi zadnji klipći su od Top Gear-a, u prvom Jeremy C. testira GTI-a, a drugi je "nastavak" toga u obliku Track Testa, gdje se GTI-u mjeri vrijeme na stazi.
Top Gear - Test
Top Gear - Track Test

Za one koji ne znaju za ove emisije, one su engleske i svi su testovi na engleskom – dakle razumljivi večini. Oni koji ne vole Golfa bolje da ne skidaju nijedan od klipova, jer su ga u svim nahvalili. Čini se da je VW vratio “duh” GTI-u ovaj put. Oni sa sporijim vezama, mislim da je najbolje da skinu drugi filmic, on najvise “pokazuje”.

Galerija slika
Ovaj link iznad nisu video klipovi, nego slike. Al nisu ni auti, mada mislim da vecina nece imati nista protiv jer se nalazi lijepa kolekcija gore...

24.12.2004.

Kleemann CL 65

Oni koji ovaj blog prate od početka, vjerovatno će se sjetiti Kleemann C 55K S8 modela, o kojem sam davno pisao. Divlja C klasa sa 600 KS je meni najdrazi tunirani automobil o kojem sam ovdje švrljao. Nova Kleemann-ova prerada ima još veču snagu, čak i serijski Mercedes CL 65 AMG posjeduje više, 612 KS. Ovom modelu je snaga sada dignuta za 127 KS, što donosi ukupnu brojku od 739 “konja”!! To nije sve, jer je i obrtni momenat dignut za 300 Nm, a serijski dolazi 1000 Nm. Jedino ne znam kako će to sve podnjeti mjenjač, jer i kod samog predstavljanja ovog AMG modela su rekli da je motor mogao izvuči i više, ali nije se htjelo zbog mjenjača. Jeli to bila samo “šuplja” priča ili će Kleemann-i imati problema sa mjenjačem, ostaje da se vidi. Iako 5 stepenu automatiku nisu dirali, za bolji prenos snage ugradili su LSD sa 60%-tnim blokiranjem. On će definitivno biti zaposlen, kao i gume 285/30 ZR 20 nazad. Upravljivost poboljšavaju prednje gume 245/35 ZR 20, a i ovjes je spušten za 35 milimetara. Klasično, prerada još obuhvata i ugradnju ventilirajućih kočnica sa diskovima 396 naprijed i 342 mm nazad. Aerodinamika je prerađena za što bolje prijanjanje pri velikim brzinama, a samim tim i izgled je izmjenjen. Kako je interijer CL-a već sam od sebe vrhunski i ima sve što vozač može da poželi, doradili su ga samo sa par karbonskih umetaka, a tu je i novi volan u kombinaciji kože/drveta ili kože/karbona sa logom Kleemann-a. Sjedišta se također mogu malo preraditi i obložiti posebnom kožom, koja se slaže sa onom na volanu. Ako ga neko poželi kupiti, za cijenu će se morati raspitati direktno u Kleemann-u, kao i performanse koje još nisu objavljene…

23.12.2004.

BMW 5 – xDrive i jači motori

Za predstojeći sajam automobila u Detroitu, kao i drugi proizvođaći i BMW je spremio neke novosti. Prva je xDrive sistem pogona na sva 4 točka, isti kao u modelu X3. Snaga se prenosi na osovinu koja je više treba, omogučavajući ovom BMW-u što bolje performanse, a uz saradnju sa DSC sistemom sprjećava se klizanje automobila i gubitak kontrole. Po misljenju mnogih, ovo je trenutno jedan od najboljih sistema pogona na sva 4 točka. Uz XI modele, nudit će se i HDC (Hill Descent Control) sistem, koji je svoje mjesto već našao u mnogim SUV-ovima, a pomaže u spuštanju automobila niz velike i klizave nizbrdice. Kada se uključi i odredi brzina, u ovom slučaju od 6 do 25 km/h, elektronika koristeči ABS senzore kontroliše svaki pojedinačni točak i obezbjeđuje tako sigurno spuštanje bez zanošenja automobila. Vozač samo treba da okrene upravljać u smijeru gdje želi iči, elektronika odradi ostalo. xDrive u ponudi će biti za modele 525XI i 530XI, a može se naručiti uz obadvije karoserijske izvedbe, Sedan i Touring (karavan).

Druga novost iz BMW-a su jači motori i to oni sa 6 cilindara. Poboljšani su 525i i 530i, a 520i je dobio zamjenu u obliku 523i. Uz korištenje moderne tehnike, osim porasta snage smanjena je potrošnja i težina motorima. Ovi motori su ovim zahvatom postali najlakši 6-cilindraši na svijetu. 523i i 525i imaju istu zapreminu od 2497 ccm, ali prvi ima snagu od 177 a drugi 218 KS, a obrtni momenat je 230 i 250 Nm. 530i kako mu ime govori ima 2996 ccm, a snaga je sa 231 porasla na 258 KS uz obrtni od 300 Nm. Odličan rezultat za 3.0 motor, a zahvaljujuči tome i performanse su zavidne. Performanse za sve modele možete vidjeti ispod…

Model Snaga KS (kw) Obrt. m Ubrz/max. br. Potrošnja

523i 177 (130) pri 5800 230 Nm 8.5 – 235km/h 8.5 l/100 km

525i 218 (160) pri 6500 250 Nm 7.5 – 245km/h 8.7 l/100 km

530i 258 (190) pri 6600 300 Nm 6.5 – 250km/h 8.8 l/100 km

525XI identično 525i - 8.3 – 237km/h 9.6 l/100 km

530XI identično 530i - 6.8 – 250km/h 9.7 l/100 km

Podaci se odnose na sedan veziju, za Touring verziju ubrzanje je slabije od 0.1 do 0.3 s, a maksimalna brzina manja za 5 km/h osim kod 530i koji ima identičnu max. brzinu u oba slučaja.

23.12.2004.

Opozivi – 1

U ovim rubrikama ću jednom u dvije sedmice pisati opozive proizvođača automobila za USA i druga tržišta i manje zanimljive modele našem tržištu. One bitnije opozive koje se odnose na Eu vozila, stavljat ću odmah nakon objave od strane proizvođača. Razlog tome je da nebi imao veliki broj nepotrebnih tema koje zauzimaju prostor a nikoga ne interesuju posebno. A za one koje interesuju te stvari, to će moči pročitati u ovoj rubrici, maksimalno jednostavno napisano i u što kračim crtama. Evo dakle opoziva iz predhodne dvije sedmice – ovdje nema onih koje sam zasebno objavljivao…

DaimlerChrysler je opozvao 600000 Dodge Durango i Dakota Pickup modela na vandredni servis, zbog problema sa točkom, koji može otpasti u određenim situacijama!! Na odluci su radili 16 mjeseci i urađena su mnoga istraživanja, pa je konačno utvrđeno da je opoziv neophodan. Ovo se odnosi na modele proizvedene od 2000 do 2003. godine. Uz sanaciju ovog problema, da bi se “opravdali” kupcima, produžit će garanciju automobilima na 10 godina.

Ford ima dva opoziva.
Prvi i brojniji opoziv se odnosi na SUV model Escape, koji se prodaje na USA tržištu. Bit će opozvano u servis 474000 automobila proizvedenih u modelskim godinama 2002 do 2004-e, zbog problema sa papučicom gasa, koja može ostati zaglavljena i dovesti do nekontrolisanog ubrzavanja automobila. To se dešava zbog sajile za gas, koja će biti besplatno zamjenjena u servisu.

Drugi opoziv odnosi se na najbrži Fodrov model, GT 40 (na slici). Na automobilu iz limitirane serije sa 550 KS i cijenom od preko 100000 Eura, koji treba da diže Image Forda, niko nebi očekivao probleme sa ovjesom, ali ovaj ih model ima. U ovom slučaju je ustanovljeno da se može odvojiti držač točka na aluminijskom ovjesu, što dovodi do vibracija točka i samog automobila, a u nekim slučajevima može se desiti da vozač izgubi kontrolu na vozilom. No, ne postoji opasnost od potpunog otpadanja točka. U servis će biti pozvano 448 automobila radi uklanjanja greške.

Hyundai opoziva 120000 Elantra modela za USA tržište, proizvedenih u modelskoj 2004/2005-oj godini, zbog problema sa airbagom. Naime u određenim slučajevima, zbog greške u elektronici, može se desiti da se airbag ne aktivira kad je to potrebno. Ovo je otkriveno nakon crash testova urađenih od strane IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) – u Americi je ova organizacija nešto kao EuroNCAP u evropi.

Problem sa airbagom ima i Volkswagen, ali ovdje je situacija obrnuta, koja može dovesti do nepotrebnog aktiviranja bočnih airbagova, iako nesreče nema ni na vidiku. Ovaj problem je nov, Volkswagen ga je tek objavio jučer, pa još razmišljaju o opozivu 447000 automobila namjenjenih USA tržištu.

22.12.2004.

Peugeot Design Contest – Glasanje

Svake godine Peugeot organizuje takmičenje za najbolje dizajniran automobil, a ove godine je pristiglo na konkurs 3800 radova. Na stranici ispod možete vidjeti 30 finalista i glasati za 10 vama najzanimljivijih automobila. Mogu reči da ima finih radova, al da biram jednog mislim da bi moj favorit bio model koji sam stavio lijevo na sliku. Pa ako imate vremena, svakako posjetite stranicu ispod…

Peugeot - Glasanje

22.12.2004.

Audi A6 4B – Kupovina polovnog

Ovaj put pišemo o automobilu gornje srednje klase koji je kod nas vrlo popularan. Audi A6 tip 4B je na zapadu vrlo tražen, međutim u zemljama u tranziciji je postigao izuzetan uspjeh kao polovan, što je slučaj i kod nas. To je ponajprije zbog toga što je prva generacija A6 koja je ustavari facelift Audija 100 bio izuzetno kvalitetno i traženo auto posebno sa skoro pa neuništivim motorom 2.5 tdi (5 cilindara , 140 ks i 290 nm) koji je bio izuzetno štedljiv. Međutim, taj model, koji je po mnogima najljepši Audi svih vremena, uvijek je bio alternativa BMW-u serije 5 i Mercedesu E klase, tako da se Audi sa modelom 4B htio definitivno svrstati rame uz rame BMW-u i Mercedesu.

Dizajn i unutrašnjost

Kada su se pojavile prve slike, te kada se pojavio u Maju 1997 godine, to je bio kao grom iz vedra neba. Jednostavno, zadnji kraj automobila nije bio «audijevski» i konzervativni poklonici te marke su bili u «žalosti». Prednji kraj je bio tipični Audi, blago agresivan! Krov je coupeovski zaobljen, a zadnji kraj je nekako nedorečen. xxxinški stručnjaci Audija su izračunali, da je izgubljeno 10% starih kupaca A6 zbog kontraverznog stražnjeg djela. Dimenzije su u granicama gornje srednje klase, ali je duži 2 cm od svog glavnog konkurenta BMW-a serije 5. Međutim, zbog prednjeg pogona, te vrlo funkcionalno iskorištenog prostora, A6 je prostraniji od E-klase, dok je «peticu» rasturio u tom segmentu. Iako je dizajnerima Audija glavni cilj bio da što više zagorčaju život BMW-u, ipak su u unutrašnjosti napravili dosta kompromisa, te su proširili krug klijentele. Unutrašnjost je izuzetno funkcionalna, te na Vas uvijek ostavlja dojam vrhunske otmjenosti. Suvozač će uvjek imati osjećaj da je dio auta kao i vozač, dok je npr. kod petice, sve bilo podređeno vozaču. Instrumenti su vrlo pregledni te svijetle crvenom bojom, dok redizajnirani model iz 2001 godine svijetli bjelkasto-plavksto-zelenkastom bojom, jednostavno fenomenalno, te ta kombinacija boja još upečatljiviji dojam ostavlja na putnike. Naprijed ima dosta mjesta, međutim u zadnjem redu se sjedi kraljevski! Kada otvorite prtljažnik imate osjećaj da gledate u rudnik! Jednostavno prtljažnik je tolikih dimenzija da možete doći u poziciju da nemožete dohvatiti neki predmet ako ste ga «bacili» na kraj prtljažnika. Prtljažnik ima zapreminu 551 litru (petica 460 ltr) te je vrlo kvalitetno obložen. Materijali u unutrašnjosti su vrhunske kvalitete, te je sve to spojeno izuzetno precizno. Hi-Fi sistem je na nivou te klase, dok je CD/radio sklon kvarovima, posebno upravljačkog gumba! Zvučnici su izuzetno kvalitetni, te Hi-Fi hobisti mogu računati na njihovu podršku, ali je zamjena originalnog uređaja poželjna! Audi A6 tip 4B se proizvodio i kao karavan (Avant) od Marta 1998 godine, te je jedan od najljepših karavana na tržištu. Prtljažnik je izuzetno kvalitetno obložen, te ima utičnicu od 12V, ali u principu nije ništa prostraniji od limuzinskog prtljažnika osim što je dostupniji!

Karoserija i ovjes

Kupci Audija su navikli i očekivali izuzetno kvalitetnu karoseriju. Naravno, Audi je to i odradio vrhunski, te je karoserija pocinčana, te nema ni govora o hrđi! Ako se pak hrđa pojavi, možete biti 100% sigurni da je automobil bio udaran! Torziona čvrstoća auta je izuzetna, ali ovjes je boljka ovog auta! Prevjesi automobila su veliki, dok je trap izuzetno mekano podešen, te su neki novinari rekli da je auto opasan u kritičnim situacijama! Audi je vrlo brzo reagovao, te nanovo podesio trap, ali dojam da auto «pliva» je uvijek ostao. Naprijed su četverostruka poprečna ramena od aluminija, ali ovdje nije bilo problema sa pucanjem ramena kao na Passatu. Međutim, krajnici spona (krajnice), te gumni zglobovi (selen blokovi) kapituliraju najviše do 100.000 km! Redizajnirani model od 05/2001 je bolji, ali i dalje su kvarovi na trapu iznadprosječni! To je i funkcionisalo na modelima sa 4 i 6 cilindara, međutim za motor V8 4.2 litre i 300 ks koji se pojavio 03/1999 Audi je pored Quattro pogona, morao za taj model posebno proširiti trap, te dodatno otvrdnuti ovjes! Model od 05/2001 je dosta skladniji, ali nikada nije dosegao upravljivost i udobnost BMW-a serije 5. Generalno, A6 sa motorima koji imaju preko 300 nm obrtni moment i samo prednju vuču, je imao dosta problema u prenosu snage. Generalno, svi A6 sa prednjim pogonom imali su problema sa upravljivošću, te su skloni preupravljivosti! Nazad kod modela sa prednjim pogonom dolazi polukruta osovina, dok sa Quattro modelima poprečna i uzdužna ramena, što je isto rješenje kao i na Passatu. Generalno, sa zadnjom osovinom nije bilo problema. Quattro pogon je izuzetno kapacitetan, precizan, te snagu izuzetno blago prenosi na podlogu. Svi V8, te S6 i RS6 dolaze serijski sa Quattro pogonom, dok modeli 1.8, 2.0 te 1.9 TDI nemaju u Quattro verziji. S sistemom pogona na sva 4 točka nije bilo nikakvih problema, te je izuzetno trajan.

Motori

U gornjoj srednjoj klasi A6 je imao najveći izbor motora. Od «mizernih» 125 ks, do zastrašujućih 480 ks (RS6 Plus). Ovdje kod manjih motora važi sve kao i kod Passata. Na 1.8 ltr motor sa 125 ks i 168 nm pri 4.200 o/min nemojte ni slučajno pomišljati. A6 ima dodatnih 200 kg u odnosu na Passata, te taj motor je toliko anemičan u A6 da je to za slom živaca! Pored toga, problem sa bregastim vratilima je još jedan razlog zašto izbjegavati ovaj motor. 2.0 ltr motor sa 130 ks i 196 nm pri 3.300 o/min se pojavio u seriji od 05/2001, ali niti on ne blista snagom u vrlo teškom Audiju. 1.8 Turbo sa 150 ks, te solidnih 210 nm od 1.950 pa do 5.000 o/min je dobro rješenje, te fino pogoni A6, ali nije toliko temperamentan kao u Passatu! Sljedeći benzinac je V6 sa 2.4 litre obujma, 165ks (kasnije 170 ks) te 230 nm pri 3.200 o/min. Taj motor treba izbjegavati, jer nije nešto temperamentan, ali niti štedljiv, stoga ako se već odlučujete na V6 benzin, 2.8 litreni motor sa 193 ks i 280 nm pri 3.200 o/min je dosta bolje rješenje, dok kod modela od 05/2001 3.0 V6 sa 220 ks i 300 nm pri 3.200 o/min je najbolje rješenje od benzinaca. On je vjerovali ili ne štedljiviji od 2.4 V6 motora, dok je njegovih 220 ks izuzetno temperamentno! Jedno vrijeme u ponudi je bio i motor V6 sa 2.7 ltr obujma i dvije turbine, te 250 ks! To je indetičan motor kao i u S4 modelu, samo što je snaga smanjena za 15 ks! Jak je uz brutalni obrtni moment od 350nm pri samo 1.800 o/min, koji srećom serijski prenosi na sva četiri točka. Kome nije važna potrošnja, a V8 motor mu je prevelik to je najbolji izbor, za ostale potrošnja od prosječnih 16 ltr nije baš za pohvaliti! Kod kupovine pripaziti na to da su turbine ispravne, jako podložan chip tuningu koji snagu je povećavao i za preko 100 KS, gdje turbine najviše trpe. V8 motori nisu se baš proslavili. Prvi koji je došao u ponudu bio je 4.2 ltr sa 300 ks i 400 nm pri 3.000 o/min. Jednostavo, za svog glavnog konkurenta, peticu, bio je slab. Što zbog dodatne težine zbog prerada na ovjesu, te Quattro pogona, što zbog toga što ni sam motor nije bio u klasi BMW-ovog 4.4 ltr sa 286 ks. Audi je onda izbacio model S6 sa 340 ks i 420 nm pri 3.400 o/min, međutim niti on nije mogao po performansama i potrošnji nadmašiti 4.4 ltr motor iz «petice», te je onda audi odlučio da prekine farsu u modelu koji je na cesti od Maja 2001 godine, te na postojeći 4.2 ltr V8 dodao dvije turbine sa ogromnim hladnjacima stlačenog zraka, što je rezultiralo sa zastrašujućih 450 ks i jednostavno kamionskih 560 nm pri 1950 o/min. Do 100 km/h ubrzava za 4.7 sec, te mu do 200 km /h treba oko 17 sec. Brutalan automobil, dok ovjes ne prati toliko karakteristike motora, podešen je na udobno. Također, Audi mu nije podario toliko kapacitetne diskove za njegove kočione čeljusti, te kočnice pri divljoj vožnji imaju običaj da popuste pod temperaturom, međutim i tada su dosta jače od bilo kojeg drugog modela A6. Par mjeseci prije prestanka proizvodnje ovog modela A6, uveden je poseban model RS6 plus sa 480 ks! Generlano, svi Audiji imaju dobre kočnice, dok pažnju treba obratiti na kočione vodove koji znaju biti porozni, dok na solju posutoj cesti zna doći do slabljenja učinka kočnica, kao i na vlažnoj podlozi! Diesel motori u ovom A6 su najvažniji. Prvi u ponudi je svima poznati 1.9 ltr sa 110 ks i 235 nm. Fino se nosi sa težinom, te potrošnja je oko 6.5 ltr. Drugi motor koji se nudio na početku prodaje je 2.5 ltr V6 sa 150 ks i 310 nm pri 1500 o/min. Kasnije je uveden i model sa 180 ks te 350 nm pri 1.500 o/min. U redizajniranom modelu od maja 2001 godine dolazi sa 163 ks te 210 nm i 180 ks i 370 nm (oba pri 1.400 o/min). Generalno, ovi motori izuzetno malo troše, te imaju vrlo dobre performanse. Međutim, troškovi održavanja su jednostavno užasni. Promjena zupčastog remena vrlo lako može dostići cjenu od nekih 1.000 KM, što je ipak preskupo. Ali trajnost tog remena je izuzetno kratka (60.000 km), te u slučaju pucanja šteta može iznositi do basnoslovnih 5.000 KM, dok nov motor košta nevjerovatnih 12.000 Eura! U modelu od 05/2001 pojavio se 1.9 ltr diesel sa Pumpa-Duse sistemom ubrizgavanja te 131 ks i 285 nm ili 310 nm zavisno od mjenjačke kutije koja može biti sa 5 ili 6 brzina , što znači da 310 nm dobivate samo uz 6-brzinski mjenjač. Ovaj motor je po performansama na nivou 2.5 ltr V6 sa 150 ks, te je najbolji izbor od diesela kod ovog Audija. Prosječna potrošnja rijetko prelazi 6 ltr, dok je kranja brzina 203 km/h , a ubrzanje do 100 km/h solidnih 10.5 sec! Generalno, sve diesele opterećuje problem sa Luft-Messe uređajem (uređaj koji mjeri protok zraka) te zamjena košta od 300 do 400 KM!

Zaključak

Sve mane koje ovaj A6 ima (osim zupčastog remena na V6 TDI motorima) treba gledati drugačije nego na manjim automobilima. Ipak, ovo je visoka klasa u kojoj se kvarovi ipak rjeđe javljaju. Svi kvarovi koji su iznadprosječni, znači da su iznadprosječni u toj klasi auta. Audi je ovim modelom uspio stati uz rame BMW-u i Mercedesu. Ipak, proslavio se kao menadžerska limuzina, a ne kao sportska limuzina što je bio prvobitni cilj. Realno gledajući, na bosanskim cestama sa ovim A6 uz primjeren motor (npr. 3.0 V6) vrlo lako možete biti prvi na trkama od semafora do semafora, dok sa motorom 1.9 TDI i 131 ks, menadžeri koji puno putuju uživat će u izuzetno niskoj potrošnji, te vrlo velikom komforu!

PREPORUČUJEMO: benzinci: 1.8 T, 3.0 V6, RS6
dieseli: 1.9 TDI sa 110 ks i 130 ks
IZBJEGAVAJTE: benzinci: 1.8, 2.4V6,4.2 V8
dieseli: V6 TDI

Sljedeći put Peugeot 406

Tekst napisao Nine…

21.12.2004.

Volkswagen - tvornica u Rusiji

Sa Rusijom Volkswagen pregovara već od kraja 2001-e godine o gradnji tvornice automobila, ali rezultata posebnih nije bilo do sada. Sada je postignut neki sporazum i ako sve ostane ok, u Januaru 2005. će biti potpisan ugovor o gradnji tvornice u gradu Stupinu.

Nakon potpisivanja ugovora, Volkswagen bi trebao za 18 mjeseci izgraditi ovu tvornicu, a u početku će se sklapati modeli Volkswagen Bore i Skode Octavije. Krajem 2007-e godine i Polo će se sklapati na istom mjestu, a kapacitet tvornice tada bi trebao biti do 200 automobila dnevno.

21.12.2004.

Mercedes V12 Dizel - Najava

Neki Njemački izvori su objavili da Mercedes razvija novi 12-cilindrični dizel motor, koji bi trebao VW-ovom V10 TDI-u oduzeti titulu najjačeg serijskog dizel motora koji se ugrađuje u automobil. Koristit će tehniku s prije par dana predstavljenog 3.0 V6 CDI-a, a ugrađivati će se u modele M, G, S i R klase (ovaj zadnji još nije predstavljen). Postoji mogučnost da isti motor nađe i u luksuznom Maybach-u.

Predstavljanje V12 motora prognozira se za sredinu 2006-e godine, kada se završe sva mukotrpna ispitivanja po motor. Uz pomoč treće generacije common rail sistema i dvije turbine, očekuje se da razvija snagu od 360 KS s izobiljem okretnog momenta. Trenutno, najjači Mercedesov dizelaš je 4.0 V8 sa 256 KS, koji će krajem 2005. godine dobiti nasljednika u obliku 4.4 V8 motora sa 300 KS.

Na slici je 4.0 V8 CDI, koji je trenutno u prodaji…

21.12.2004.

Nissan Azeal

Prva skica novog Nissanovog malog coupe-a, kojem je prvo prikazivanje javnosti zakazano za predstojeći sajam automobila u Detroitu (USA). Azeal predstavlja mali jeftini coupe visokih performansi. Odličnog izgleda, a iz Nissana ga več reklamiraju pod sloganom “pocket rocket” ili u slobodnom prevodu đepna raketa.

Više podataka o motoru, pogonu i sl. bit će poznato nakon otvaranja ovog auto salona. Ako u Detroitu ocjene da je dosta zainteresovanih, mogao bi uskoro doći i u serijsku proizvodnju. Prema onome što se može vidjeti sa prvih slika, bio bi dimenzijama u klasi Astre Coupe ili niže, gdje bi samo sa ovakvim izgledom predstavljao pravo osvježenje.

20.12.2004.

Mika Hakkinen u DTM-u

Iako ne prenosim vijesti iz sporta, samo rijetke, mislim da bi ova mogla zanimati fanove Hakkinena, ako ih ima ovdje.

Iako se dugo govorilo da bi mogao voziti negdje, tek je prije par dana Hakkinen potpisao ugovor sa Mercedesom da vozi sljedeče godine u DTM prvenstvu. Prvi testovi su već biti i prošli su dobro. Sa Mercedesovom C klasom za DTM, Hakkinen je provozao preko 130 krugova i bio je jednako brz kao i vozači koji već voze nekoliko sezona. Vjerujem da bi neki Formula 1 fanovi mogli početi da prate DTM, jer tamo je svake sezone sve uzbudljivije za razliku od Formule 1.

20.12.2004.

Porsche Cayenne by TechArt

Paket tuninga koji je pripremio TechArt nosi naziv MAGNUM, a prerada obuhvata sve V8 motore. Osnovnom, Cayenne S modelu sa atmosferskim V8 motorom snaga je porasla za 20 na 380 KS. Nikakav spektakularan porast snage, ali to je ostavljeno za jači model sa Turbo motorom, Cayenne Turbo. Dolazi u dvije razine snage, slabija TechArt TA 048/T1 se bazira na jednostavnom povečanju snage ponovno programiranom elektronikom i ugradnjom još nekih detalja kao protočniji zračni filter. Motor uopšte nije otvaran, ali porast snage je značajan pa ovaj Cayenne razvija 510 KS, što je 60 više od serijskog modela. Obrtni momenat je ekstremno visok, 720 Nm i to pri samo 3300 o/min. Ovo je skratilo ubrzanje do 100 km/h na samo 5 sekundi uz povečanje max. brzine na 274 km/h. Druga prerada istog motora je još spektakularnija, kodni naziv TA 048/T3 donosi dvije velike turbine (Twin-Turbo), veči intercooler, sportski ispušni sistem, reprogramiranu elektroniku kao i novi sportski usis + filter. Ova obimna prerada je donjela snagu od 600 KS i 865 Nm obrtnog momenta. Performanse su na razini Ferrarija 360 Modena, ubrzanje od 4.5 do 100 km/h, a maksimalna brzina je manja za samo 4 km/h i iznosi 292 km/h. Ali Cayenne je ipak SUV, a ne sportski coupe. Svi modeli Cayennea nezavisno od motora, mogu se naručiti sa spuštenim podvozjem za 60 mm, što se zbog zračnog ovjesa radi reprogramiranjem elektronike. Gume na kojima Cayenne stoji su 295/30 ZR 22 i omogučavaju brzine do 300 km/h (preko ovoga se ne preporučuje – velika težina SUV-a). Da bi se široke gume na alu felgama što bolje uklopile u Cayenne-ov izgled, blatobrani su prošireni za 8 cm, tako da ova TechArtova prerada uz promjenjene branike i dodatne spojlere izgleda posebno moćno. Promjenjeni branici osim u funkciji poboljšanja izgleda, pomažu i stvaranju večeg downforce-a i boljem hlađenju motora. Unutrašnjost se izrađuje po želji kupca, gdje se može naručiti unutrašnjost potpuno obložena kožom kao i vrhunski multimedija sistem (TV, DVD, MP3 i sl). Cijena prerade do daljnjeg ostaje nepoznata…

20.12.2004.

Subaru Impreza S203

Još jedna, ekstremna verzija Subaru Impreze. Nastala na osnovu STI modela, a za dodatnu snagu motora povečan je turbo, ugrađen protočniji auspuh i elektronika je ponovno programirana. Rezultat je lako vidljiv, 320 KS i maksimalnih 422 Nm, uz pomoču kojih ova Impreza S203 dostiže 100 km/h za samo 4.5 sekundi. Da Vas odmah razočaram, ovaj model će se prodavati samo na Japanskom tržištu i sa volanom na desnoj strani, a uz to i u limitiranoj seriji od 555 primjeraka. Osim jačeg motora, za ekskluzivnost se brinu i posebni spojleri kao i na Imprezi unikatne BBS felge. U interijeru, promjena se svela na ugradnju posebnih Recaro sjedala, i to je sve.

19.12.2004.

BMW Mini by Hamann

Još jedan tunirani automobil od Njemačkog tunera Hamann. Ovaj puta obrađeni su modeli BMW Minia, a prerada obuhvata sve modele/motore iz ponude. To su One D, One, Cooper i Cooper S.

Dizelašu “One D” je snaga porasla na 90 KS, što je 15 KS više od serijskog modela. Ovo je skratilo ubrzanje do 100 km/h za skoro 1 sekundu, na okruglo 13 s, a maksimalna brzina sada iznosi 170 km/h. Benzinskim modelima, One i Cooper je povečanje donjelo 120 odnosno 128 KS. Za najjači model Mini-a Cooper S, nude se dva paketa snage. Slabiji paket nosi naziv CS1 i motor s njim razvija snagu od 195 KS, a jači CS4 Sportkit donosi povečanje na 211 KS. CS4 tako omogučava odlične performanse Miniu, s ubrzanjem od 6.6 s do 100 i maksimalnom brzinom od 229 km/h.

Optički, prerada se prepoznaje po posebnim završetcima auspuha sa dvije ili četiri ispušne cijevi, zavisno od želje kupca. Mogu se također naručiti i posebni branici kao i bočni pragovi, a tu je za neke modele i posebni usisnik za zrak naprijed. Perfektno podvozje se po potrebi može još doraditi, što uključuje spuštanje Mini-a za 5 cm naprijed i 3 cm nazad, a prerada donosi i Hamann felge od 17 ili 18’. Unutrašnjost je ukrašena sportskim volanom sa airbagom, umecima od aluminijuma i karbona, a tu je i “kožni paket”, koji donosi obojenu kožu na sjedišta i tapecirung vrata. Prerađeni dijelovi na sebi imaju Hamann logo…

18.12.2004.

Mercedes – Novi CDI motor

Zahvaljujuči modelu 260D, prvom serijskom dizelskom automobilu u svijetu, Mercedes nosi titulu najpoznatijeg proizvođača dizelskih motora.

Sada Mercedes predstavlja novi V6 dizelaš, koji će od proljeća 2005-e zamjeniti redne 5 i 6 cilindrične dizel motore, od kojih razvija do 38% više snage. Novi motor je pravo malo remek djelo tehnike, bar kad se govori o dizelskim motorima. Koncepcija je V6 sa uglom između cilindara od 72 stepena, posjeduje 4 ventila po cilindru, turbinu varijabilne geometrije i teži samo 208 kg. Opremljen je najsavremenijom common rail tehnikom treće generacije sa piezo brizgaljkama, što omogučava pritisak u sistemu do 1600 bara. Zapremina motora iznosi 2987 ccm, a proizvodi snagu od 224 KS pri 3800 o/min. Isporučivat će se u kombinaciji sa 7GTRONIC - 7 stepenim automatskim mjenjačem, s kojim razvija maksimalni obrtni momenat od 510 Nm i to u rasponu od 1600-2800 o/min.

Novi motor zadovoljava strogu EU4 normu o ispušnim plinovima, a biti će u ponudi i sa 4MATIC pogonom na sva 4 točka, što do sada nije bio slučaj sa Mercedesovim dizel motorima u limuzinskim verzijama automobila. Performanse modela u koje će se ugrađivati nisu poznate, ali je najavljeno agilno ponašanje s velikim užitkom u vožnji. Motor će se moći dobiti uz C, E, S i CLS modele, a moguča je ugradnja i u CLK…

18.12.2004.

Zračni jastuk/Airbag

Evo jednog tekstića o zračnim jastucima, svi znaju da oni pomažu, da mogu u nekim slučajevima spasiti život i slično. Tako su nam proizvođači automobila i razni mediji to predstavili, a mane zračnih jastuka po sigurnost niko ne spominje. U ovom tekstu ću Vas upoznati sa obadvije strane “medalje”, pozitivnim i negativnim osobinama airbega.

Airbag u slobodnom prevodu sa engleskog znači zračna vreča, no kod nas je popularniji pod nazivom zračni jastuk. Prvi patent zračnih jastuka je upotrebljavan još za vrijeme II. svjetskog rata u avionima, ali ovdje je imao funkciju da ublaži pad aviona kod obaranja. U automobile, zračni jastuci su se počeli ugrađivati početkom 70-ih godina. Kod sudara, jastuci se napušu i tako sprječavaju ozljede glava putnika, koji bi bez zračnog jastuka mogli udariti glavom od tvrdi volan, šajbu ili neki drugi dio kokpita. Airbag se otvara u djeliću sekunde, a princip je jednostavan. U slućaju nesreče, električni “impuls” aktivira punjenjenje natrijum azida, koji tada ispusti nitrogen pod pritiskom u airbag i tako ga napuni.

Statistike govore da u slučaju pravilnog korištena smanjuje smrtnost muškaraca za 11 %, ali ženama povečava mogučnost od ozljeda za 9% a taj broj u slučaju djece je kritičnih 21% (odnosi se na prednje airbegove). Razloga je više, a možda glavni taj što je zračni jastuk projektovan za muškarce visine između 175-180 cm i težine od 80-85 kg, pa odstupanja od tih dimenzija dovode i do odstupanja u rezultatima djelovanja. Brzina airbaga pri otvaranju prelazi 370 km/h i u slučaju udara od tjelo putnika, sila iznosi preko 550 kg. Tu su posebno opasne prve verzije airbag-ova do 1997/98, koje su imale još veču snagu kod aktiviranja.

U idealnim uslovima i sa idealnim “proporcijama” putnika zračni jastuci rade ok, godišnje isti spašavaju oko 1500 života, ali također i ubiju oko 100 ljudi, koji bi inace bili lagano povrijeđeni ili im se nebi ništa desilo. Problemi nastaju nekada zbog nepotrebnog aktiviranja airbag-a, tako su neka istraživanja dokazala da kada se airbag aktvira na brzinama ispod 50 km/h, pravi više štete nego koristi. Povrede se dešavaju, osim več pomenutog i zbog neznanja vozača.

Primjer vozača, jastuk je konstruisan da pomaže ljudima odmaknutim od volana na 20-25 cm ili više, jer se to smatra nekom normalnom pozicijom za sjedenje. Ako se vozač previše približio volanu, teške povrede mogu nastati nakon aktiviranja zračnog jastuka. Neki to mogu izbječi pravilnom pozicijom sjedenja, no neki i ne mogu jer su svojim fizičkim karakteristikama sprječeni u tome, a vozački airbag ne mogu isključiti. Npr. žene visine oko 155 cm i 45 kg težine, u večini slučajeva da bi uopšte mogle dotači nožne pedale i voziti automobil, moraju biti jako primaknute volanu i tu su u direktnoj opasnosti od airbaga.

Osim povreda na ovaj način, može doči i do manjih opekotina lica putnika i problema sa očima. Ako imate mladje dijete do 12 godina ne stavljati ga na prednje sjedište ako je suvozački airbag upaljen, a pogotovo ne stavljati dječiju “nosiljku” na to mjesto. Ne samo zbog udara airbaga, nego i drugih medicinskih problema. Neki slučajevi iz prakse su pokazali da djeca nakon susreta sa airbagom nisu mogla po nekoliko dana otvoriti oči a i kad se to desi, vid je bio oštečen, dolazilo je do krvarenja očiju i sličnih popratnih pojava (ne samo kod dijece, ali djeca su osjetljivija). Jedan od razloga za ovo je i natrijum azid, koju sam spominjao iznad. Kod novijih oko airbaga imate manje briga, jer mnogi savremeni sistemi airbag-a mjere težinu putnika pa prema tome aktiviraju ili ne aktiviraju airbag, jastuci se aktiviraju u nekoliko “faza”, ako niste vezani pojasom neče se aktivirati i slično. Svi današnji automobili za Eu tržište imaju bar jedan (vozački) airbag, a neki modeli imaju i preko 10 jastuka gdje spadaju prednji, bočni, zračna zavjesa, jastuk za koljena vozača…

17.12.2004.

Volkswagen Golf V – Podbacila prodaja

Iako se predhodnih pola godine već priča da se Golf V ne prodaje kako je očekivano, sada je Volkswagen to i zvanično objavio. Prodaja je solidna, ali mnogo manja od planiranog.

Volkswagen je za 2004-u godinu planirao da proda preko 600000 Golfova V, ali do sada je prodato samo 530000 primjeraka. Prodati preko 70000 Golfova u zadnjem mjesecu godine je nemoguče, jer se toliki broj i ne može tako brzo proizvesti. Prema sadašnjim podacima, ukupno, Volkswagen AG će ove godine prodati preko 5 miliona vozila, a planirana prodaja je bila 5.3 miliona.

Za sljedeču godinu će planirana prodaja Golfa V vjerovatno biti smanjena na “razumniji” broj, a u prodaji Golfa će pomoči i model Plus, za kojeg je planirano da 2005-e godine nađe preko 150000 vlasnika…

17.12.2004.

Opel Vectra B – Kupovina polovnog

Evo sada teksta o autu koje je vjerovatno danas najpovoljnija kupnja na tržištu polovnih automobila u Bosni i Hercegovini. Danas možete naći Vectru B iz 1997 godine za vjerovali ili ne 8.500 KM sa 1.6 ltr motorom, sa nekih 150.000 kilometara! E to se mora malo detaljnije proučiti! Jer tako jeftina kupnja tako velikog auta (za naše pojmove) mora da krije neku falinku, ili možda ne? Vectra B se pojavila krajem 1995 godine zamjenivši više nego uspješan model Vectra A. Međutim, model A je bio na glasu kao auto sa lošom zaštitom od hrđe (doduše neuporedivo boljom od Kadetta E). Svi smo se mi nagledali Vectri A sa zahrđalim zadnjim rubovima blatobrana, hrđavim pragovima, pa čak i podovima. Vectra B je trebala da promjeni tu praksu. Imala je vrlo nezahvalnu startnu poziciju, tj. negativan imidž prethodnika, ali opet je bila nekolikko godina najprodavanije auto srednje klase u Europi (1996-1999, 2001). To je čudno auto, jer izgleda kao da je proizvod «posvađanih inžinjera»! Neke stvari na tom autu su toliko dobro urađene da prosto ne možete vjerovati da je to OPEL, dok kada pogledate unutrašnjost, ipak ste sigurni da je OPEL. To je proizvod koji se razvijao u vrijeme Ignacia Lopeza, koji je OPEL zavio u crno, ali koji je bio na odlasku, pa se ovo auto ipak othrvalo praksi zloglasnog Lopeza.

Dizajn i unutrašnjost

Auto je najjednostavnije rečeno, lijepo. Ni manje ni više. Ništa posebno, te spada u prosjek klase. I dan danas, Vectra je zadržala privlačnu liniju, te joj to uveliko pomaže kod prodaje kao polovnog. Ipak, u oči upadaju vrlo aerodinamični, mali te nepraktični retrovizori, te linija auta kod koje se vidi da je aerodinamika bila vrlo važna kod konstruisanja (90-tih OPEL je pravio auta sa najmanjim koeficijentom otpora zraka). Unutrašnjost je vrlo funkcionalna, pa tu nema zabune. Na instrument tabli prvo upadaju u oči vrlo veliki brzinomjer, te manji brojač okretaja i pokazivač temperature rashladne tekućine i goriva. Poznata greška ove Vectre je da displey putnog računara nekada jednostavno nakon određenog vremena “pobudali”, gdje je potrebna zamjena. Problema je bilo i sa signalizacijom airbag-a, gdje se lampica često palila bez potrebe, no tu je grešku Opel besplatno otklanjao. Središnja konzola je funkcionalna, te sve to svijetli u lijepoj žutoj boji. Međutim, emocije ovdje ne stanuju! Sve izgleda previše obično, te u nekim situacijama i dosadno. Toj činjenici pomaže i visok položaj sjedenja, te plastika koja na nekim djelovima nije baš visoke kvalitete. Uz to sve nije baš najsretnije sklopljeno, te kada po hladnom vremenu uključite grijanje, sve to zna proizvoditi «cvrčke». Nije nešto ozbiljno, ali nekada zna smetati. Mjesta u Vectri ima, ali to je sve. Naprijed je prostranost sasvim prosječna, te krupniji i viši vozači će teško naći idealan položaj, iako mjesta za glavu ima i previše. Zadnji red je očajan, i tu mjesta ima ispod prosjeka klase. Sjedišta su kruta i tvrda, ali pružaju dobar oslonac. Također, Vectra B je postojala kao karavan, te je vrlo isplativ obrtnicima, trgovcima i zanatlijama, zbog prostranosti i ravne podnice, dok materijali u unutrašnjosti nisu nešto skupi, tako da Vam neće biti žao ubaciti npr. vreću cementa, što garant ne biste uradili u Passatu zadnje generacije. Sve u svemu, Vectra je prosječno dizajnirano, te u unutrašnjosti, jeftino izrađeno auto.

Karoserija i ovjes

Odmah da razjasnimo: Ovdje ne vlada hrđa! To je ono najbitnije kod OPEL-a. Tu je OPEL vrlo dobro odradio domaću zadaću, te Vectri podario vrlo kvalitetan pocinčan lim (10 godina garancija na koroziju). Također, lim je poprilično debel, te je OPEL izgleda ovdje htio da pokaže koliko zna i može. Vectra B je na EuroNCAP testu 1997 osvojila 3 zvjezdice, a tada naspram Vectre vrlo skupi Audi A4 je zaradio 2 zvijezdice! Tada se neko iz V.A.G koncerna pobunio, te je Vectri oduzeta jedna zvjezdica zato jer u uputstvu za rukovanje nije baš najbolje objašnjeno kako postaviti dječije sjedalo, što je izazvalo mnogo kontraverzi oko ocjenjivanja. Uglavnom, možete smatrati da je Vectra tada bila solidna po sigurnosti u svojoj klasi. Sitnijih problema sa karoserijom je bilo kod nekih verzija sa 5 vrata gdje je dolazilo do curenja vode u prtljažnik, a kod prvih verzija je bilo problema sa odljepljivanjem gume sa “B” nosača. Kada pogledamo detalje, primjetit čemo da je lim izuzetno debeo između kabine i motornog prostora, te će ovdje Hi-Fi hobisti koji provlače razne kablove imati dosta muke, jer postoje samo 2 mjesta na kojima se kablovi mogu provući. Ali ih OPEL zbog toga nagrađuje vrlo kvalitetnim zvučnicima u vratima, koji ruku na srce pripadaju visokoj klasi. Ne zvuče nešto na tvorničkom uređaju, ali kada stavite naknadno neki uređaj renomiranog proizvođača tada dolaze do izražaja. Također, duž obje strane automobila su provedeni naponski vodovi od čelika, što predstavlja i ojačanja karoserije. Ovjes se jednostavno “ubio” za bosanske ceste. OPEL ovdje nije stavljao aluminiji na bitne dijelove, te je s obzirom na mjere Vectra vrlo teška (najslabije opremljen model sa 1.6 ltr motorom i 75 ks ima 1280 kg). Naprijed je McPherson ovjes sa dvostrukim poprečnim ramenima, koja su predimenzionirana, pogotovo na sastavu sa šasijom, te ovdje nije bilo ni najmanjih problema. Stabilizatori su preuzeti sa 300-400 kg teže Omege, te to dovoljno govori o izdržljivosti. Zadnji ovjes čini set poprečnih i uzdužnih ramena, gdje također nije bilo problema. Jedini problem se može javiti kod zadnjeg uzdužno postavljenog plivajućeg ramena, ali to u slučaju da je auto bilo udareno ili da je «upalo» u neki bosanski krater. Ovjes je inače tvrdo podešen, te tu Vectra briljira voznim svojstvima koja su bolja od Passata zadnje generacije, ali udobnost trpi, posebno kod kratkih poprečnih neravnina. Amortizeri su vrlo izdržljivi, te ni tu nije bilo nekih problema. Ukratko, ovjes Vectre nije neko remek djelo tehnike gledajući sa zapadnoevropske tačke gledišta, međutim sa bosanske tačke gledišta on je jednostavno fenomenalan, jer su kavrovi ispodprosječni, dok je održavanje ovjesa vrlo jeftino (zadnji amortizer marke KAYABA košta 75 km!!) Kao učestali problem na prvim modelima javljalo se zaglavljivanje volana. Oni koji vole brzu vožnju oduševit će se kočnicama na modelima 2.0 16V i 2.5 V6 , dok su takve kočnice poslije ugrađivane i na sve redizajnirane modele s kraja 1999 godine pa do prestanka proizvodnje (prednji disk: samoventilirajući 288x25mm, zadnji 275x10mm). Modeli 1.6 16V, 1.8 16V, 2.0, 2.0Di te 2.0DTI imaju vrlo dobre i postojane kočnice (1995-kraj 1999). Model 1.6 sa 75 ks nazad ima bubnjeve koji vrlo dobro obavljaju svoj posao.

Motori

OPEL je uvijek imao iznadprosječne benzinske motore, te je to i ovdje slučaj. Početni 1.6 ltr motor sa 75 ks i 128 nm jednostavno dovodi u pitanje kupnju diesel-a! Vectra s tim motorom na otvorenoj cesti, uz rezervar od 60l može uz pristojnu vožnju prevaliti skoro 1.100 km. Naravno, performanse nisu bog zna kakve, ali do 100 km/h treba 14.5 sec, te najveća brzina je 175 km/h. To je za prosječnog bosanskog vozača, sasvim dovoljno. Međutim, ovaj model se može naći za nekih 8.000 KM, tako da se stvarno treba zapitati da li se isplati dati npr. 12.000 km za Golfa III tdi iz iste godine. Posebno, što ovdje dobivate više mjesta, kapacitetniji trap te gepek punog formata. Pri kupnji ovog modela ipak obratite pažnju na opremu, dosta njih ne dolazi sa ABS-om, a to je ipak više nego koristan dodatak. Međutim, kod ovog i 2.0 (8 ventilskog) motora sa 110 ks i 165nm pri 2.600 o/min posebno oduševljava koncepcija izrade glave, gdje ventili u slučaju pucanja zupčastog remen ne mogu dodirnuti klipove, tako da ako Vam pukne remen motor neće prtrpjeti oštećenja! Zupčasti remen za ova dva motora košta oko 20 KM u bolje opremljenoj prodavaonici auto djelova, dok je u servisu oko 60 KM. Ovaj remen Vam može postaviti bilo koji iole podučen auto mehaničar. Motori sa 16 ventila traže izmjenu zupčastog remena svakih 60.000 km, te kod njih u slučaju pucanja dolazi do havarije motora koja Vas može koštati i do 3.000 KM! Motor od 1.6 ltr zapremine i 16 ventila razvija 101 ks te 150 nm pri 3.200 o/min. Ovaj motor je ubjedljivo najštedljiviji 16 ventilski motor na tržištu (izveden je iz 1.6 sa 75 ks) te prosječna potrošnja se kreće oko 6.7 ltr! Brzina je sasvim solidnih 195 km/h, a ubrzanje do 100 km/h 12.5 sec. Međutim, elastičnost motora je izuzetna zahvaljujući vrlodobro proračunatom mjenjaču, tako da tom modelu od 80 do 120 km/h u petoj brzini treba 15.5 sec!! 1.8 16 V motor ima 115 ks te 170 nm pri 3.600 o/min. Taj motor je po karakteristikama u prosjeku klase, te se u redizajniranom modelu (kraj 1999 – 2002) može naći sa 122 ks i 168 nm!
2.0 16V motor je posebna priča. Taj motor je nastao iz poznatog 2.0 16V DOHC motora koji je za OPEL konstruirao Cosworth (u Vectri A je razvijao 150 ks te 203 nm pri izuzetno visokih 4.600 o/min). Međutim, bio je izuzetno štedljiv za svoju snagu, kao i elastičan s obzirom na «trkaće» postavljen obrtni moment. U Vectri B razvija 136 ks i 188 nm pri 3.200 o/min. Snaga je smanjena zbog EURO normi o ispušnim plinovima. Međutim, i u težoj Vectri B, te iako smanjene snage, ovaj motor otkriva da je produkt Cosworth-a, te mu je najveća brzina 215 km/h, a ubrzanje 9.8 sec do 100 km/h. To i nisu neke brojke, ali ovdje 136 ks gura Vectru koja bez klime sa ovim motorom ima 1365 kg! Također, sa ovim motorom dobijate kočnice vrhunske učinkovitosti (37.5 m zaustavni put). Ovaj motor je 2001-e godine zamjenjen američkim motorom (GM, Saturn, Chevrolet) 2.2 litre 16 ventila i 147 ks, te 203 nm pri 4.000 o/min. Motor jeste jači od prijašnjeg 2.0, ali zanemarljivo, dok je potrošnja veća za 1 ltr, što s obzirom na ne baš ubjedljivije performanse nije za zanemariti (identično ubrzanje, 218 km/h krajnja brzina). Prve verzije ovog motora su imale problema sa pogonskim lancem bregaste osovine. V6 motor od 2.5 ltr s 24 ventila, 170 ks te 230 nm pri 3.200 o/min, jednostavno treba izbjegavati. Izuzetno je osjetljiv na hladan start, te pri češćoj oštrijoj vožnji hladnog motora sigurno dolazi do havarije bregastih vratila. Njegova prosječna potrošnja je prosječna za taj tip motora i kreće se oko 10 ltr. Motor V6 sa 2.6 ltr zapremine i isto 170 ks ali sa 250 nm, koji se pojavio u redizajniranom modelu je bolji izbor, te je s obzirom na obujam vrlo štedljiv (prosječno oko 9 ltr). Ipak opčenito, V6 motore u Vectri treba izbjegavati. Dieseli su uvijek bili rak rana OPEL-a. Ova Vectra je startala sa starim 1.7 TD motorom i slabašnih 82 ks, koja uz to nisu bila baš štedljiva (prosječno oko 7 ltr). Također, kultura rada tog motora je primjerenija poljoprivrednim strojevima. Međutim, 2.0 Di (Direct Injection) koji se pojavio 1997 godine je primjer robusnosti i stedljivosti. Kultura rada mu je izuzetno viša od prijašnjeg 1.7 TD, ali ne baš kao kod VW-ovog TDI-ja. Prosječna potrošnja je oko 5.0 ltr, te ima 82 ks (kao i 1.7 TD) ali 185 nm pri 2.000 o/min. Performanse su na razini benzinca 1.6 sa 75 ks! 2.0 DTI motor je koncepcijski isti, samo što ima hladnjak stlačenog zraka, te razvija 101 ks i 205 nm pri 2.000 o/min. Ovaj motor je dosta temperamentniji od motora 2.0 Di, ali i rastrošniji, te mu se prosječna potrošnja kreće oko 6.8 ltr! Motor 2.2 DTI koji se pojavio u redizajniranom modelu 2001 godine je najbolji izbor što se tiče diesel motora. Ima 125 ks te 270 nm pri ekstremno niskih 1.500 o/min. Izuzetno je elastičan i brz. Krajnja brzina je 208 km/h (kao Passat 1.9 TDI sa 130 ks) dok do 100 km/h ubrzava za 10.3 sec. Prosječna potrošnja mu je manja od 2.0 DTI motora, te se kreće između 6 i 6.5 ltr. Motor 2.0 DTI je za redizajniranu Vectru pojačan na 230 nm, dok mu je snaga ostala ista, 101 ks! Krajnja brzina Vectre s tim motorom je 195 km /h. Najbolja stvar kod ovih motora je što su pokretani dobrim starim razvodnim lancem! Inače, koncepcija motora je čudna, jer ima 16 ventila te samo jedno bregasto vratilo. Inače ovo su prvi 16-ventilski diesel motori sa direktnim ubrizgavanjem na svijetu, te su striktno proizvod OPEL-a (ISUZU ovdje nije imao uplita, kao ni GM, iako ih koriste). U slučaju, da ipak lanac morate promjeniti, što je na granici incidenta, to će Vas koštati oko 350 KM (Bosna Auto Sarajevo). Ako kupite neki od ova tri diesel motora, morate se navići na malo veću potrošnju ulja, koja se kreće i do pola litre na 1000 km! Ipak, to je u slučaju ovih motora normalno! Pažnju obratite na mjenjač automobila, koji se nije pokazao dobar između ostalog i zbog problema sa gubljenjem/curenjem ulja, a posebno su loši mjenjači kodnog naziva “F18”. Ako nešto lupka u Vectri iz zadnjeg dijela, vjerovatno se radi o lupanju tanka za gorivo, što je riješeno na verzijama iza 98-e godine. Vectre B iz prve dvije godine proizvodnje su znale imati i probleme sa prskanjem goriva iz crijeva koje vode od tanka, no to je Opel riješio besplatnim pozivom u servis, pa na tu grešku slobodno možete zaboraviti. Kod kupnje, posebnu pažnju obratite na sve pumpe (za gorivo i druge), jer žalbe zbog otkazivanja ovih dijelova nisu bile tako rijetke.

Zaključak

Vectra 2.0 Di je direktni nasljednik Passata treće generacije koji se proizvodio do 1996 godine. 2.0 Di motor je izuzetno štedljiv, solidnih performansi, te kao i cijela Vectra, jeftin za održavati. Vectra se pokazala kao izuzetno izdržljiv auto na našim cestama, te Vas ne treba čuditi sve veći broj tih auta u posjedu taksista i TAXI firmi. Također, gore spomenuta Vectra od 8.000 KM je ipak isplativa kupnja, jer za te pare sigurno možete preboliti malo jeftiniju, ali solidnu unutrašnjost ovog auta, koja je u suštini i najveća mana Vectre. Izdržljivost ovjesa može poslužiti na primjer drugim proizvođačima, dok upotreba lanca kod diesela govori da je ipak zupčasti remen samo skupi experiment u svijetu auto industrije (OPEL je u VECTRA-i C sve motore, i benzinske i dizelske opremio lancem). Ovaj auto uz malo više vjere (ako zaboravite lim prijašnjih Opela) i pažnje pri kupnji, može Vas poslužiti dugo godina.

PREPORUČUJEMO: 1.6 75 ks i 1.6 16V sa 101 ks, te za malo agresivnije 2.0 16V.
Diesel: 2.0 di, 2.0 dti, te 2.2 dti

IZBJEGAVAJTE: 1.8 16V, 2.5 V6
Diesel: 1.7 td

Sljedeći put, pišemo o Audi-u A6...

Text napisao Nine

16.12.2004.

Acura RD-X

Nisam imao namjeru prenositi na blogu i novosti Američkih marki koje neče vidjeti previše Europskog tržišta, ali u ovom slucaju pravim izuzetak, jel je Acura luksuzna verzija Honde, pa se može desiti i da od Honde vidimo sličan model. Slike lijevo su prve skice konceptnog modela Acura RD-X, koji će javnosti biti prikazan u Detroitu.

Koncept će prikazati izgled budučeg najmanjeg SUV-a ove marke, koji bi u prodaju trebao stiči 2006-e godine. Kombinovat će performanse sportskog sedana sa praktičnošću SUV vozila, a namjenjen je prije svega aktivnim ljudima, koji vole otiči na planinu ili izlet u prirodu. Ista priča dakle, kao i za svaki SUV, no pošto se ovdje radi o sportskoj marki, cestovne performanse će biti izraženije. To se vidi i po izgledu automobila, koji je vrlo robustan, sa širokim tragom točkova. Unutrašnjost će biti urađena sa mnogo kožnih detalja i drveta, a sjedišta izrazito sportski profilirana (bar u konceptnom modelu).

Više podataka i slika stvarnog automobila (ne skica) bit će poznato do 9-og Januara 2005-e…

16.12.2004.

Chevrolet Corvette Z06 - Slike

Danas su se u javnosti pojavile prve slike novog Corvetta top modela Z06. Možete ih pogledati ispod…

Slika 1
Slika 2
Slika 3

Oficialni podaci još nisu poznati, ali tajnim putevima neke informacije su ipak došle do javnosti. Po tome je poznato da će novi C06 model biti prikazan na predstoječim USA auto salonima u LA i Detroitu. Novi C06 model će pokretati motor LS7 izrađen u američkom stilu, 7-litreni V8. Snaga nije poznata, no govori se o brojci između 500-550 KS. Tačni podaci će biti poznati početkom Januara, kao i ostale informacije o novom modelu uključujući ubrzanje i maksimalnu brzinu. Za sada je poznato da će C06 razvijati preko 300 km/h maksimalne brzine. Prema ovim slikama se može vidjeti da su koćnice Brembo, a automobil se nalazi na goodyear gumama 275/35 ZR 18 naprijed i 19’. Hauba i još neki dijelovi automobila su izrađeni od karbonskih vlakana.

16.12.2004.

Mercedes CL - Najprodavaniji luksuzni coupe

Jedan od najboljih načina kako prepoznati dobar model na tržištu je da pogledate njegovu prodaju. A po tome je Mercedes, bar kad je riječ o luksuznim Coupe-ima vodeči. Iako je konkurencija sve brojnija u zadnje vrijeme, CL je i dalje na vrhu po prodajnim rezultatima. Konkurentne automobile ovom modelu ne nude neke neugledne tvrtke, nego i velika imena autoindustrije kao Jaguar, Bentley i sl. Od početka godine pa do Novembra, u svijetu je prodano preko 4500 CL modela. Ako to usporedite sa prodajom Golfa ili nekog drugog manjeg automobila, izgleda skromno, no uzme li se u obzir da najeftiniji CL košta oko 90000 Eura, onda priča dobija sasvim drugu dimenziju. Od svoga predstavljanja CL je prodan u preko 160000 primjeraka. Za one koji ne znaju, model CL predstavlja luksuznu Coupe verziju S klase, pa sa njom dijeli i dosta tehnike…

15.12.2004.

Kia Pens KCD-II

Kia je objavila prve skice svog novog konceptnog SUV-a, koji će biti predstavljen na predstoječem salonu automobila u Detroitu. Kako je Detroit jedan od najpopularnijih Američkih auto salona, narednih dana se može očekivati još mnogo noviteta i konceptnih automobila drugih proizvođača. Ovaj model bi u Detroitu trebao “opipati” reakcije publike, ali također i pokazati kako bi trebao izgledati buduči luksuzni Kia SUV. Dimenzijama ulazi u visoku klasu i konkurirao bi Mercedes ML-u, Volvo-u XC90 i sličnim, pa se po tome vidi da Kia sa ovim SUV-om “cilja” visoko. Američko tržište će biti primarno za ovaj model, pa je dizajn koncepta pripao Kia dizajn centru iz Kalifornije. To se vidi na prvi pogled, zbog izuzetne robusnosti i dimenzija, kakve Amerikanci vole. Koncept će imati 7 sjedišta a predviđaju mu zavidne offroad karakteristike. Hoče li doći u prodaju, znat će se tek par mjeseci nakon zatvaranja auto salona u Detroitu…

15.12.2004.

Citroen C3 Stop/Start

Još jedna verzija malog C3, koju će Citroen ponuditi samo za neka tržišta. Sigurno se pitate zašto ovakav naziv i u čemu je fol. Radi se o tome da se automobil nakon zaustavljanja, ako ono traje preko sekundu, sam ugasi. Tako će i ostati sve dok vozač drži nogu na kočnici, ali nakon što vozač skine nogu sa kočnice, motor će se restartovati (ponovno pokrenuti) za manje od pola sekunde i već tada je spreman za kretanje. Informacije iz Citroena kažu da se u gradovima gdje su velike gužve i česta zaustavljanja na semaforima, ovim sistemom potrošnja smanjuje do 15%, što ipak nije zanemarivo. Sa potrošnjom automatski se smanjuje i broj štetnih ispušnih plinova koje automobil ispušta u atmosferu, prije svega CO2, koji se smatra jednim od najštetnijih za ljude. Ono što izdvaja ovaj sistem od drugih sličnih sistema je poseban alternator, koji kada automobil radi, kao i kod drugih automobila puni akumulator. No, u ovom slučaju on ima i funkciju pokretača automobila, kada on troši mali napon akumulatora za pokretanje motora. Za početak, motor uz koji će se nuditi ovaj sistem je 1.4 sa 90 KS, a performanse će biti jednake modelu 1.4i SX SensoDrive. Prema prvim informacijama, isto će biti i sa cijenom. Ko ne želi da mu se automobil kod svakog stajanja pali i gasi, može tu opciju isključiti jednostavnim pritiskanjem dugmeta na instrumentnoj ploči. Za sada nisam upoznat dali će ovaj model doči i na tržište Bosne i Hercegovine, ali mislim da nije loše znati da postoji…

15.12.2004.

Audi TT CarLine

Iako mu se bliži kraj karijere, jer uskoro dolazi nasljednik, stari TT je i dalje zanimljiv nekim tunerima. Prvi put kad sam vidio ovu obradu CarLine-a, pomislio sam da se neko igrao sa Photoshopom, no to se pokazalo netačno. Radi se o stvarnom tuningu, ustvari čitav tuning je baziran na izmjeni prednjeg dijela automobila. Prednji branik kao i maska su potpuno izmjenjeni, i sada urađeni po uzoru na stare Audijeve trkaće modele. Imaju oblik blagog slova V kojeg čine 6 kromiranih “šipki”, a branik je izrađen od specijalne i čvrste plastike. Ovaj branik osim što TT-u daje impresivan izgled, zbog velikog otvora za ulazak zraka, doprinosi boljem hlađenju kočnica i motora. Cijena ove prerade iznosi 479 Eura, pa ako imate TT-a i želite biti primječeni, mislim da je ovo prvi tuner kojem bi se trebali obratiti. Također, ovo nije jedini ovako obrađeni automobil, sličan prednji branik se nudi još i za Audi A3 kao i Volkswagen Boru.

14.12.2004.

Brabus CLS 55 Compressor K8

Ovo nije prva Brabusova prerada CLS-a, jer več je u ponudi nekoliko obrada slabijih CLS modela. Najjači CLS Brabus do sada je bila verzija 6.1 S, atmosferski motor sa 445 KS i 635 Nm. Nakon što je došla ta verzija, mnogi su Njemački auto magazini odmah zgrabili tog Brabusa i doveli ga da na usporedbu sa BMW-om M5 sa 507 KS. Tu Brabus zbog nedostatka snage nije imao neke šanse. No Brabus nebi bio Brabus da odmah ne izda jedan od najbržih automobila u klasi i tako stiže ova verzija. Nastala je preradom CLS 55 AMG modela, gdje je snaga 5.5 litrenog V8 povečana sa 476 KS na 530 KS pri 6400 o/min. Taj zahvat nije bio pretežak za uraditi, jel je ovaj motor serijski opremljen kompresorom. Sa ovom doradom, Brabus je brži sada i od M5-ice. Do 100 km/h se katapultira za samo 4.3 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 310 km/h. Moglo bi i brže, no brzina je ograničena elektronski, prije svega zbog sigurnosti i guma. Da bi ovu snagu mjenjač, diferencijali i sl. opterečeni dijelovi bez problema podnosili, Brabus je ulogu “trajnosti” povjerio vrhunskom ARAL ulju za automobile visokih performansi. Ne znam treba li napominjati da je mjenjač klasični automatski (svi AMG modeli imaju automatske mjenjače) kakav je i došao uz automobil, ali diferencijal je u ovom slučaju specijalni sa 40% blokiranjem, što uz zadnje Pirelli gume 285/25 ZR 20 omogučuje perfektan prenos snage na podlogu. Prednje gume su nešto tanje, 245/30 a felge su iz programa Brabus-a, Mono Block VI. Ovjes automobila je dodatno dorađen, ukručen i spušten za 25 do 30 mm, a tu su ugrađeni i posebni sportski stabilizatori. Iako je ovjes vrhunski za sportsku vožnju, pazilo se da i udobnost ostane na “razumnoj” razini. Udobnost putnika u automobilu će povečati i posebno uređen interier, koji će Brabus prilagođavati željama kupaca. No i pored toga, serijski dolaze uz ovaj model “detalji” kao dorađen volan izrađen u kombinaciji kože i drveta, aluminijske pedale, a neka dugmad u automobilu i ručica mjenjača su u kombinaciji kabrona i aluminijuma. Odmah na ulasku u automobil će Vas dočekati aluminijski pragovi sa zaštitnim znakom Brabusa (B). Zahtjevniji mogu naručiti i stvari kao multimedijalni sistem uz koji dolaze LCD monitori u sjedištima, DVD, playstation i slićno. Oni koji imaju pare za ovaj automobil, vjerujem da će biti prezadovoljan ovakvim urađenjem, a i djeca pogotovo. Vanjski izgled, koji je inače odličan u ovom slućaju je još dorađen. Nevjerovatno, ali ovaj Brabusov CLS je “za klasu” ljepši od običnog. To su postigli ugradnjom posebnih branika i spojlera, gdje je prednji branik posebno prepoznatljiv zbog duplih okruglih svjetla za maglu. Dobra stvar su i “ledice” ugrađene u kvake vrata, koje se automatski pale kad se kvaka uhvati i tako osvjetljavaju prostor oko automobila. Za ovakvu preradu osim jednog CLS 55 AMG kod Brabusa morate donjeti i malo preko 20000 Eura…

14.12.2004.

Preporuke - 1

Evo još nekih preporuka, pošto su neki nakon prvog video klipa izrazili želju za tim. Prvo jedan link, na kojem ima stvarno dobrih wallpapera (pozadina za desktop) Forda. Nisam neki Ford fan, ali su mi se svidjeli…

Ford Desktops

Dalje, preporučio bi dva video klipa, mogu ih i oni sa dial-upom uz malo želje skinuti. Prvi je posebno zanimljiv, vožnja na dva točka i to na otvorenoj cesti, gornji dio ove slike lijevo pokazuje “isjecak” iz tog video klipa. Nosi 2.25 mb, zanimljiv je za pogledati. Kaskaderska vožnja, nije samo fol što vozi na 2 točka nego i skreče tako (što nisam znao da je moguče uraditi u “toj pozi”). Ono kako piše kad to rade u Top Gearu ili negdje drugo, napisat ću i ja, ne pokušavajte to raditi sa svojim automobilom. Vjerujem da nebi ni uspjeli iz prve, a voziti je nemoguče ovako ako nemate samoblokirajuči ili zaključan diferencijal (što imaju samo terenci i sporstki automobili).

Vožnja na 2 točka

Meni je ovaj film definitivno zanimljiv jer sam uvijek imao želju naučiti voziti automobil na dva točka, no nemam uslove da to uradim u BIH, bar za sada. Al vjerujem da ću i to nekada znati.

Drugi video klip je sa nekog rally-a, prevrtanje Subaru Impreze nakon skoka i leta u zraku kojih 15-ak metara. Traje mnogo krače od prvog, ali je zato i lakši, težak je samo 1.51 mb. Onako, klasična sportska nezgoda, mada nije loše za pogledati.

Subaru Impreza prevrtanje

14.12.2004.

BMW M6 E63

Stigao je novi kralj sportskih Coupe-a, nastao iz BMW-ove serije 6 i zove se M6. Kako ga prepoznati? Pa izvana, otkrivaju ga detalji kao i svaki M model. No ko ih zna svakako će odmah shvatiti o čemu je riječ. Sve je podređeno funkciji, pa tu spadaju posebni branici sa difuzorima i otvorima za zrak, bočni pragovi, velike felge spektakularnog izgleda i naravno 4 kromirana auspuha na zadnjem dijelu automobila. Tu je i još mnogo sitnijih detalja koji razlikuju M6 od obične šestice, kao po koja značkica M6 na boku i zadnjem kraju automobila. Ali te sitne detalje sada sada neču nabrajati, da bi što prije došao do onoga dijela koji večinu najviše interesuje. A to je naravno, motor. Motor je pravi dragulj, skoro trkača tehnika u normalnom automobilu. V10 konfiguracije, preuzet iz M5 modela, razvija 507 KS i uz to se zavrti do 8250 o/min. Ovo M6-ici osigurava da sa lakočom dostigne maksimalnu brzinu od elektronski ograničenih 250 km/h. Mjenjač ovog automobila je 7 stepeni sekvencijalni, a vozač može izabrati hoče li sam šaltati brzine (ručicom ili tipkama na volanu) ili će taj posao prepustiti automobilu. Upravo je mjenjač zasluzan za nešto fascinantnije od same max brzine, to jest ubrzanja. Automobil se zahvaljujuči opciji “Launch Control” (priprema za što bolji start) i vrhunskoj brzini šaltanja do 100 km/h ispucava za samo 4.6 sekundi, a do 200 km/h protekne manje od 14 sekundi. No M modeli nikada nisu bili “čitavi” u motoru, pa je i ovdje isti slučaj. Na raspored težine se maksimalno pazilo pa ne treba sumnjati da će ovaj BMW imati idealan raspored težine po osovinama od 50:50. Držanje u krivinama zahvaljujuči tome, vrhunskom ovjesu a i maksimalno spuštenom težištu će biti vrhunsko. Koliko se pazilo na spuštanje težišta i smanjenje težine dovoljno govori i podatak da M6 ima krov izrađen od lakog a izrazito čvrstog karbon fibera (karbonska vlakna). Ovo je osiguralo i odličan odnos težine/snage koji iznosi 3.5 KG/KS. Prvi testovi M6 kada dođe na tržište će dokazati vrhunsku mehaniku M6-ice, sa kojim će problema imati i neki Ferrariji. Unutrašnjost automobila nije puno mjenjana, tu su klasični M detalji, posebna sportska sjedišta, posebna instrument tabla i šta sve več ide i uz ostale M modele. Cijena nije još uvijek poznata, a o potrošnji ovoga modela se i ne pita. Ali eto usput da spomenem da BMW ipak navodi prosječnu potrosnju od 14-ak litara…

Veće slike nove M6-ice možete nači na oficielnoj stranici BMW-a, a za direktan transport do M6-ice kliknite ovdje!!

13.12.2004.

Volkswagen Passat – Novi

Evo samo dan nakon što je Nine pisao o Passatu B5/B5.5 koji je skoro već 8 godina na tržištu, u javnost je Volkswagen poslao i prve fotografije nove generacije Passata. Novi model će premjerno biti prikazan javnosti na autosalonu u Ženevi u Martu sljedeče godine. Po prvim slikama se može vidjeti sličnost sa Volkswagenovim konceptima jednostavnih naziva “C” i “R”. Iako nikakve dodatne informacije za sada nisu poznate, može se vidjeti da je novi Passat narastao u odnosu na sadasnji model. Također, iz Volkswagena su “usputno” napomenuli da će se u ovom modelu koristiti neki “luksuzni” elementi poznati iz Phaeton modela. Više informacija kada bude poznato, obavjestit ću Vas o tome.

Veće slike možete pogledati na linkovima ispod…

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4

13.12.2004.

BIHAMK akcija za članove

U cilju pružanja dodatnih pogodnosti svojim članovima , BIHAMK pokreće novu akciju pod nazivom «Dani otvorenih vrata». Akcija ima kotinuirani karakter i realiziraće se svake nedjelje, počev od 12.12.2004.g., u sklopu Tehničkog centra BIHAMK-a na Ilidži /Plandište b.b./. U okviru akcije, u vremenu od 09 do 15 sati, članovi BIHAMK-a mogu besplatno obaviti raznovrsne servisne usluge. To podrazumijeva kontrolu ili zamjenu filtera za gorivo, razvodne kape, klinastog remena, platinske dugmadi, fingera, temoprekidača, osigurača, vodova - crijeva, sijalica, dosipanje motornog ulja i ulja za kočnice, zamjenu guma , provjeru stanja akumulatora ili podešavanje karburatora. U vrijeme realizacije akcije, svi vozači se mogu obratiti BIHAMK-ovim stručnim licima za tehnički savjet, a zainteresovani se mogu i učlaniti u BIHAMK. U narednom periodu BIHAMK će ovu akciju realizovati i u drugim gradovima u BiH, a u pripremi su i dodatni sadržaji i pogodnosti. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona 1282...

BIHAMK

13.12.2004.

Honda – Brošure za djecu

Nešto do sada neviđeno je napravila Honda, to jest prvu brošuru specijalno dizajniranu za djecu, koja nosi naziv “The Honda FRV Fun zone”. To je urađeno iz razloga jel su neka istraživanja pokazala da 2 od 3 djeteta između 10-15 godina žele da učestvuju u izboru porodičnog automobila. Da djeca nebi stalno postavljala pitanje “zašto ovo” i “zašto ono”, ovim Honda komunicira sa djecom na njihovom “jeziku” kako bi im što više približili automobil i vidjeli šta djeca misle o tome. Prva Hondina brošura odnosi se na FR-V model i prva polovina brošure je namjenjena djeci od 4 do 7 godina a drugi dio je za djecu 8 do 10 godina. Za mlađu publiku tu se nalaze igrice i puzle, a starija djeca koja već mogu čitati naći će u brošuri zanimljive šale i još neke “slagalice”. Tu su također i zanimljive informacije o Hondi, kao npr. koliko Hondi treba da sagradi automobil (5.8 sati), od koliko je djelova sastavljen (preko 10000) i slično tome. Uz brošuru se može dobiti set voštanih bojica, tako djeca mogu bojiti djelove brošure namjenjene upravo tome. Ova brošura će biti davana djeci u vrijeme kada njihovi roditelji prave test vožnje automobila, kao i djeci onih koji pokažu interes za kupovinu automobila. Brošura će se također moči uzeti kod Hondinih dilera, a stajat će “svima” na raspolaganju odmah do pravih brošura za odrasle. Zanimljiv potez Honde u svakom slučaju…

12.12.2004.

Volkswagen Passat B5/B5.5 – Kupovina polovnog

Prvobitno sam zamislio da napišem usporedbu Passata IV i Vectre B. Međutim bilo bi nepošteno prema ova dva auta da im ne posvetim više pažnje i detaljnije opišem njihove osobine. Ipak prednost ima VW Passat koji je trenutno najpoželjnije auto u BiH. Druga stvar je što 99% naše populacije nema para ni za polovan primjerak, ali oni koji ga hoće kupiti evo detaljnijeg opisa ovog automobila.

Dizajn i unutrašnjost

Malo koje auto je izazvalo striktno pozitivne reakcije kao što je to uradio Passat 1996 godine. Prve slike su jasno govorile da je dobro izašao iz dimezija srednje klase. Kada je predstavljen to je bilo više nego očito, i zbog svoje dužine i širine već su mu počeli predviđati klijentelu koja je do tada bila redovan kupac Audija A6, te da će preoteti ponekog kupca BMW-u serije 5 koja je bila predstavljena godinu prije, i koja je bukvalno rasturala konkurenciju u gornjoj srednjoj klasi. Svi su to primjetili, ali izgleda da dizajneri u VW nisu imali takve ambicije, pa su prvim passatima dali žute žmigavce i zeleno osvjetljenje unutrašnjosti, te je to izgledalo previše narodski. VW je ubrzo reagovao te su svi Passati dolazili sa providnim žmigavcima i osvjetljenje unutrašnjosti u plavoj boji sa crvenim kazaljkama i prekidačima. To je bio pravi hit i jednostavno je izgledalo prvoklasno. Passat je krenuo u pohod, i imao je izuzetan odziv kupaca u srednjoj klasi, te je jedno vrijeme prijetio da će preoteti prvo mjesto po prodaji Vectri B koja je bila već par mjeseci bestseller u Europi. Najinteresantnije, Passat je izazvao dobar odziv i u gornjoj srednjoj klasi. VW je čak morao povisiti cjenu od 2 do 4% da bi smanjio narudžbe jer jednostavno nisu mogli stići napraviti toliko automobila koji bi bili istog kvaliteta. Passat ima bezvremensku kupeovski oblikovanu karoseriju koja nudi više nego dovoljno mjesta. On je najsvjetliji primjerak srednje klase što se tiče prostora, te je na zadnjoj klupi nudio više mjesta od BMW-ove sreije 5 koja pripada klasi iznad Passata. Kontrolna tabla je izuzetno pregledna, te tu ne može doći ni do kakve zabune. Srednja konzola je također primjer funkcionalnosti. Uglavnom za volanom imate opravdan osjećaj da pripadate višoj srednjoj klasi (Audi A6). Taj dojam još više utemeljuje činjenica da je to izrađeno od veoma kvalitetne plastike koja je izuzetno precizno sklopljena, te ako auto nije bilo udarano ne javljaju se nikakvi čvrci i škripa i nakon 150.000 km. Sjedišta su ipak dosta udobnija nego kod prethodnika, te nude zavidnu udobnost, ali i čvrstoću. Međutim, čudi da pored te pedantnosti Passat npr. u osnovnim verzijama nije dolazio sa zvučnicima u zadnjim vratima. U zadnjim vratima imaju samo mrežice za zvučnike, ali uopće nema pripreme, tj. nema košarica za prihvat eventulane naknadne ugradnje zvučnika. Također, kroz Passat nedostaju naponski vodovi, što će razočarati Hi-Fi fanove.

Ovjes

Kada je Passat startao sa prodajom imao je izvrsnu pozadinu. Prošli model, koji je bio oličje pouzdanosti i jeftinog održavanja. Međutim, tu je novi Passat pao na ispitu! Passat naprijed dolazi sa četverostrukim poprečnim ramenima (standard srednje klase je bio dvostruka poprečna ramena) koje je preuzeo od Audija A4. Prednji ovjes je bio aluminijski te je imao izuzetnog uticaja na smanjivanje težine passata (osnovna 1.6 ltr verzija 1290 kg) koji je bio lakši nego što bi se reklo s obzirom na njegove mjere. Zbog 4 ramena, i dosta gumenih veza (selen blokova) sa šasijom, Passat je bio izuzetno udoban. Međutim, nakon 2 godine pojavili su se problemi na svim Passatima. Jednostavno ta ramena su “kapitulirala” na 60-100.000 km. Dešavalo se da pucaju, što je u Njemačkoj izazvalo pravu buru negodovanja. VW je djelimično pokrio trošak popravke, ali problem nije rješen sve do pojave redizajnirane serije B5.5 (debele karambolke - 2001 godine). Međutim, ni na toj seriji problem nije riješen do kraja. Tu su se kod nekih modela javljala pucketanja, te je bilo dosta pritužbi, ali u granicama normale. Pucketanja je izazivala specijalna plastika u kuglama ramena. Danas vlasnici serije od 1996 pa do 2001 kada mjenjaju taj dio, koji se praktično smatra potrošnim, moraju izdvojiti prosječno oko 250 KM po komadu, ali sada nakon zamjene tog dijela, problem se više ne vrača. Zadnji trap je međutim djelo nekih prošlih vremena. Tu je na djelu dobra stara polukruta osovina koja nije izazivala niti najmanje kvarove (4Motion verzija je imala drugaciji zadnji ovjes – ali također bez problema). Jedino su se javljale pritužbe na curenje zadnjih amortizera, ako se auto često opterećava blizu granica dopuštenosti. Inače, par zadnjih amortizera u bolje opremljenoj prodavaonici rezervnih djelova košta oko 400 km (za servis je bolje ne pitati). Ležanje automobila je jednostavno izvrsno. S obzirom na udobnost auto fenomenalno leži, što nije za očekivati kada prvi put sjednete za volan, jer nije standardno tvrd na cesti (Vectra B leži bolje od Passata, ali je dosta tvrđe podešena). Granice auta su dalekooo, a 4 MOTION (4x4 pogon) verzija briljira! Upravljački sistem je dobar zbog aluminijskih ramena, te dozvoljava dobru upravljivost. Kočnice su standardne za tu klasu, te diskovi prosječne veličine obezbjeđuju zaustavni put na prosječnih 40 m (verzija V6 i W8 staju za oko 38 m). Habanje kočnica je iznadprosječno jer nisu primjereni veličini i putnoj brzini koji ovaj auto može razviti. Međutim, to je sve u granicama normale.

Motori

To je razlog zašto je Passat toliko omiljen među kupcima. Ali prvo da krenemo od benzinaca.
Tu je Passat kao i njegov prethodnik na prosjeku klase. Niti jedan benzinac ne odskače od prosjeka. Ali, osnovni 1.6 sa 100 ks i 150 nm jednostavno zaobiđite u što širem luku. Preslab je za tu klasu auta, a potrošnja je na nivou 2.0 ltr benzinca sa 115 ks. Taj motor je slijedeći u ponudi, i nudi 115 ks i 170 nm pri 2.800 o/min. On je daleko bolje rješenje od 1.8 ltr motora sa 125 ks i 168 nm pri 4.200 o/min. Dvolitreni motor razvija pristojan obrtni moment na niskim obrtajima, te sasvim fino pogoni Passat. Uz to je kultiviraniji od 1.8 ltr 5-ventilskog motora. Zbog tehnike sa 5 ventila taj motor je dosta grublji, te logično svoj obrtni moment razvija na visokim obrtajima. Kako obrtni moment nije nešto jak, dužim putovanjima ipak više pristaje 2.0 ltr verzija. Sada, model sa 1.8 ltr motorom treba izbjegavati zbog redovnih kvarova na bregastim vratilima koja su se javljala. VW je opet to djelimično pokrio, pa nemora značiti da je Passat koji Vi želite uzeti bio obuhvaćen tim pozivom. Sljedeći motor je bio 1.8 (isto 5 ventila, ali poboljšana bregasta vratila zbog veće izdržljivosti usljed opterećenja koje stvara turbina) sa turbo punjačem i solidnih 150 ks te izuzetno dobro postavljenih 210 nm pri samo 1.950 o/min pa sve do 5.000 o/min. Ubrzanje je 9.5 sec, te krajnja brzina 222 km/h. Međutim elastičnost je ta koja briljira. Taj motor je jedini od benzinaca iz serije koja se proizvodila od 1996 do 2001 koji je preporučljiv. V5 i V6 motori su dobri, ali zbog čudne konfiguracije V5 motora njegovo održavanje je preskupo. 2.8 ltr V6 motor je jednostavno rastrošan, i njemu ne predsavlja problem da u gradu potroši i do 16 ltr (ali ovaj motor dolazi samo u 4x4 verziji, pa je i to jedan od razloga veče potrošnje). U redizajniranom modelu se pojavio motor 2.0 sa 130 ks koji je zamjenio 1.8 ltr sa 125 ks. Ima 130 ks i 196 nm pri 3.300 o/min. Motor je elastičan, te nije rastrošan. On je također preporučljiv. Model W8 sa 275 ks je čista egzotika, te ga je VW nedvno povukao iz prodaje. Ima enormnu potrošnju čak i za mjerila te klase, te ako ste naumili V8 motor, radije odaberite Audi A6 4.2!

Sada dolazimo do diesela koji su činili 70% prodaje Passata. Tu se zna motor koji se kupuje 1.9 litreni sa 90, 110, 115, 105 i 130 ks. Verzija sa 105 i 130 ks se pojavila u redizajniranom modelu. Motori od 90 ks sa 210 nm pri 1.900/min te 110 ks i 235 nm pri 1.900 o/min. Najbolje rješenje od ova dva motora je motor sa «crvenim I» i 110 ks. Vrlo je dobar u elastičnosti, te ima pristojnu krajnju brzinu od 195 km/h. Potrošnja je smješnih 5.9ltr. Verzija sa 90 ks je takođe preporučljiva, ali zaostaje za verzijom od 110 ks u performansama, a troši oko 0.5 ltr više. Razlika između ova dva motor je što jača verzija ima Turbo punjač promjenjive geometrije. 1999 se pojavila verzija sa 115 ks i 285 nm pri 1.9000 o/min, te verzija sa 6 brzinskim mjenjačem i 310 nm pri istom broju obrtaja. Tu je predstavljen novi sistem ubrizgavanja Pumpa-Duse, te je BOSCH pumpa otišla u zaborav! Taj motor briljira elastičnošću te je definitivno najbolji izbor u seriji koja se proizvodila do 2001 godine.
U redizajniranoj seriji se pojavljuje PD motor sa 100 ks i 250 nm pri 1.900 o/min, te verzija sa užasno jakih 130 ks i 285 nm (ako je 5 brzinski mjenjač) i 310 nm (ako je 6 brzinski mjenjač). Verzija sa 130 ks i 310 nm je definitovno kod redizajnirane serije najbolji izbor, jer jednostavno oduševljava performansama, a potrošnja je na nivou motora sa 110 ks! Tu ako imate priliku izaberite 4MOTION verziju sa tim motorom, i na bosanskim krivudavim cestama malo ko će biti brži od Vas! U Passat se također ugrađivao i V6 tdi sa 150 ks i 310 nm, te u redizajniranom modelu isti motor kao i verzija sa 180 ks i 350 nm (180 KS – samo uz 4Motion)!! Ovaj motor definitivno izbjegavajte. Štedljiv jest, jak jeste, ali troškovi održavanja, i pouzdanost su kritični, pogotovo troškovi. Tom motoru rak rana je remen, koji se mora mijenjati svakih 60.000 km (ostali motori 90.000 km), ko štedi na zamjeni remena često se “opekne”. U slučaju da pukne šteta može iznositi i do 5.000 KM, a izmjena remena je astronomskih 800-1.000 KM (servis)!! Također, taj motor opterećuju kvarovi na elektronici (Luft-messe) te kvarovi turbo punjača, koji nisu česti, ali su iznad prosjeka. Također, problem sa mjeračem protoka zraka opterećuje i 1.9 ltr diesele, te su vrlo česti (na nekim autima i bile su i 3 promjene). Njegova cjena je oko 300 km! No ovo nije samo mana VW-a i Passata, nego skoro svih modernih automobila koje ovim dijelom snabdjeva Bosch. Zupčasti remen se na svim motorima u VW mora mjenjati striktno po upustvima VW-a.

PREPORUČUJEMO: 1.9 tdi sa 110, 115 ili 130 ks, te benzinci 1.8T, 2.0 sa 115ks i 2.0 sa 130ks.

IZBJEGAVAJTE: 1.6, 1.8, 2.3 V5, 2.8 V6 te W8, a od diesela 2.5 V6.

Zaključak

Ovaj Passat nije ono što je bio prethodnik. Ovdje zaboravite onu uzrečicu «imaš djelova na trafici»! Ovaj Passat je uspio spasti na 69. mjesto na TUV-ovoj ljestvici pouzdanosti auta koja se prodaju u Njemačkoj. Održavanje je iznad prosjeka klase, te je vrlo važno da taj automobil redovno servisirate posebno “kritične” verzije kao 2.5 V6 TDI. Redizajnirana serija je prevzišla dosta problema, pa na njega možete gledati kao na pouzdan automobil. Ipak, Passatu treba skinuti kapu za fenomenalno štedljive diesel motore!

Sljedeći put pod textom o “kupovini polovnog” će biti riječi o Vectri B (1996 do 2002 godine)!!

Text napisao Nine

12.12.2004.

BMW E36 - Video klip

Ne znam koliko posjetitelja ima ADSL ili nesto drugo brže od Dial Up konekcije. Al evo jednog filmića kojeg bi preporučio da se downlodira, neka brdska trka, a u glavnoj ulozi je BMW sa slike. Dobar zvuk i ide nevjerovatno dobro, pogotovo lezanje u krivinama je fantastično. Šteta je jedino što film traje samo 56 sekundi, a nosi preko 4 mb. No ovi sa bržim vezama vjerujem da će biti zadovoljni viđenim. Za početak downloada kliknuti na link desnim dugmetom miša pa ići na opciju Save Target As…

Link za download!!

P.S. Često naletim na neki dobar link video klipa ili takvog nečeg, pa kad ovaj blog bude imao i anketu, onda ću je staviti da vidim ko kakvu vezu ima. Ako bude dosta onih sa bržim vezama, onda će ovakvi filmovi biti češte preporučivani.

11.12.2004.

Honda Civic Type-R – 250KS

Nova Honda Civic je najavljena za autosalon u Frankfurtu, koji se održava u Septembru 2005-e godine. Top model Type-R verzija bi trebala biti predstavljena samo oko pola godine nakon toga, 2006-e. Po sada poznatim podacima, ovo će biti najbrži i najskuplji Civic svih vremena. Dolazit će serijski sa 17’ felgama, a opciono i sa 18’. Izgled će biti vrlo agresivan, a kako bi trebao izgledati možete vidjeti na slikicama. Motor će opet biti jedan od najjačih atmosferaca u klasi i to 2.4 l motor iz Accorda, ali za ovu priliku povečane snage na 250 KS. Serijski će dolaziti sa spuštenim podvozjem koje će uz to biti vrlo sportski setovano.

A i za one koji vole praktičnost plus performanse, Honda sprema Type-S model. Iako će motor biti identičan Type-R-u, ovaj model će biti manje “sportski”. Imat će udobnije podvozje a i nudit će se u verziji sa 5 vrata, dok je Type-R najavljen samo u 3V varijanti. Početna cijena Type-S modela bi trebala biti oko 27-28000 Eura, dok će Type-R biti skuplji koju hiljadarku…

11.12.2004.

Fiat Punto - Spy slike

Na linkovima ispod možete vidjeti prve prave slike novog Punta, koji će biti predstavljen sljedeče godine.

Slika 1

Slika 2

Ovo su neke od spy-slika pobjeglih iz tvornice, jer je svojim dobavljačima u Oktobru Fiat prikazao novog Punta i Stila, a neko je čini se odlučio da isproba novu tehniku mini kamera. Tako rezultat toga možete vidjeti ovdje, tu fale još par detalja koji će biti na gotovom Puntu, ali ovo je vjerovatno osnova.

Novi model je prema do sada poznatim podacima dizajnirao Giorgetto Giugiaro, a predstavljanje je planirano za sljedeću godinu. Prema ovim slikama meni jako liči na mali Maserati…

10.12.2004.

Volkswagen AG – Opoziv

U servis će Volkswagen AG opozvati 290000 automobila opremljenih sa dizelskim motorima, radi problema koji može dovesti do curenja goriva.

Radi se o automobilima VW-a, Audia, Škode i Seata sa 3 i 4 cilindričnim TDI motorima, proizvedenim između Marta i Augusta 2004-e godine. Ovim problemom su zahvačeni samo modeli sa 2 ventila po cilindru i to 1.2, 1.4 i 1.9 l TDI motori, novi 2.0 TDI sa 16V tehnikom nema ovih problema. Konkretnije, radi se o slabo pričvrščenom “šarafu” na pumpi za gorivo, koji se može polomiti i dozvoliti curenje goriva. Volkswagen AG će besplatno popraviti kvar, a popravak u servisu bi trebao trajati 30-ak minuta.

Pisma vlasnicima automobila koji su zahvačeni ovim problemom, Volkswagen AG će početi slati od ove sedmice. Poznato je da od ukupnog broja automobila, 90000 prodato na Njemačkom tržištu…

10.12.2004.

Nissan Murano

Zbog svog vrlo upečatljivog i dobrog izgleda, Murano je postigao zavidan uspjeh na USA tržištu, gdje se več prodaje neko vrijeme. Pošto su vidjeli da prodaja ide, a i Europljanima koji su vidjeli ovaj model se svidio, odlučili su ga ponuditi i na Eu tržište. To je Nissan več najavio prije par godina, ali iako je model bio već u prodaji u USA, za Eu tržište za potrebe homologacije ga je trebalo prepraviti, tako Eu Murano, tvrde iz Nissana ima preko 300 promjenjenih dijelova. Za Murana i Eu tržište je pripremljen 3.5 V6 motor, izveden iz motora u Nissanu 350Z. U Muranu razvija 234 KS, a dolazi u kombinaciji sa CVT automatskim varijabilnim prenosom, koji nježno i gotovo neprimjetno šalta brzine. Uz ovaj motor Murano može postiči brzinu od 200 km/h, a jednom SUV-u i ne treba više. Pogon na sva 4 točka je preuzet iz X-Trail modela, podešen je na sigurnost a u normalnim uslovima večinu snage prebacuje na prednje točkove. Po potrebi može do 50% snage prebaciti na zadnju osovinu, a rijetko će kome od vlasnika trebati više, jer je snijeg vjerovatno največe “iskušenje” u kojem će se Murano naći. Od sigurnosne opreme, pored 4x4 tu će biti još i ABS, ESP kao i ostala elektronska podrška, a jaka pasivna sigurnost kao airbag i slično se podrazumjevaju. Osnovna cijena Murana u Eu će iznositi 42500 Eura, a dolazi kao konkurencija BMW-u X5, Volvo-u XC90 i drugim iz te klase. Lista dodatne opreme je mala, jer sve je skoro u serijskoj. Dodatno se mogu naručiti navigacija i odličan Bose audio sistem od 225 Watti, Bi-xenon svijetla, kamera za vožnju u rikverc, alu felge od 18’ i slično. Tada cijena raste, tako cijena modela sa full opremom iznosi 58600 Eura, ali onda vjerovatno ne možete poželiti ništa a da automobil to več nema. U prodaju na Eu tržište Murano stiže u Martu sljedeće godine, u samo jednoj boji i to metalic sivoj (kao na slici). Nissan sljedeče godine planira plasirati 2100 primjeraka u Europu…

P.S. Vidjeo sam prije jedno mjesec dana Murana u Sarajevu, u smeđe-zlatnoj boji (što označava model za USA tržište). Lijepo je izgledao onako na brzinu, inače prateči šta od SUV-ova Nissan nudi na USA tržištu, večina mi izgleda ljepše od ovih u Eu modela.

10.12.2004.

Audi Abt AS3 Sportback

Još jedna prerada od ABT-a, slična onoj kao AS400, ali ne tako ekstremna. Prerada je klasicna, optički tuning, ukručivanje ovjesa i spuštanje automobila za 35 do 40 mm zavisno od želja kupaca. Tu su i posebne Z6 ili SP1 felge u izboru veličina od 16 do 19’ opremljene Continental gumama visokih performansi. Na zadnji kraj se po običaju stavljaja auspuh sa 2 ili 4 ispušne cijevi, što zavisi od motora na kojem je prerada urađena. Prerada je obuhvatila dva dizelska i jedan benzinski turbo motor. Benzincu, 2.0 Turbo FSI (onom iz Golfa GTI) snaga je dignuta sa 200 na 230 KS a okretni momenat na 310 Nm. Dizelima snaga raste ovim jednostavnim chip tuningom za 30-ak KS, tako 1.9 TDI sada razvija 130 KS a jačem 2.0 TDI snaga je porasla sa 140 na respektabilnih 170 KS. Cijena i performanse se još uvijek mogu samo nagađati…

P.S. Kako je sve više ovih turbo motora u serijskim modelima, tuneri sve manje obrađuju atmosferske motore. Takav je slučaj i ovdje, pa najjaci 3.2 VR6 motor koji serijski ima 241 KS nije za sada diran, a da bi se na njemu dobila dodatna snaga potrebno je malo više od same zamjene chipa.

09.12.2004.

MB Roadcars Eos

Vjerovatno se pitate šta je ovo, pa radi se o novom modelu sportskog automobila. Razvijen je od strane Britanske sportske manifakture MB Roadcars, a razvoj ovog trosjeda je trajao 3 godine. Eos na kraju imena je naziv modela, što je vrlo neobično, jer zvuči kao neka od kompjuterskih oznaka, npr. Bios i slično. Ali Eos je u ovom slučaju skračenica od Exigence of Speed, što bi u slobodnom prevodu značilo “potreba za brzinom”. Samo ime i ocrtava najbolje namjere dizajnera ovog supersportiste, koji bi kažu trebao pružati čisto zadovoljstvo vožnje automobila i pokazati drugim sportskim automobilima kako bi se trebali ponašati. S obzirom na izgled i cijenu od preko 400000 Eura, nisam siguran da će biti previše zainteresovanih za ovaj model. No, što se same mehanike tiče, tu će novi Eos imati šta da ponudi. Šasija je vrlo čvrsta, zahvaljujuči izradi od kabronskih vlakana, pa tako čitav automobil teži samo 1000 kg. A ispod vrlo aerodinamičnog “oklopa”, nalazi se aluminijski V8 motor sa čitavih 500 KS, koje se prenose na zadnje točkove putem 6 stepenog manuelnog mjenjača. Zadnje gume su 335/30 (prednje 245 – 19’) i nalaze se na felgama od 20’. To mogučava izvrstan prenos snage na podlogu, što automatski dovodi do odličnih performansi. A one su sljedeče, ubrzanje do 100 km/h je 3.5 sekunde, a maksimalna brzina 322 km/h. Ako MB Roadcars nađe investitore, godišnje će proizvesti samo 20 ovih automobila, što će osigurati ekskluzivnost ovom modelu...

08.12.2004.

Volkswagen Touareg JE DESIGN

Njemački JE DESIGN je u Essen poslao jednu preradu, radi se o Touareg modelu. Na automobilu je urađen kompletan tuning, kako optički tako i motora. Dorada izgleda je obuhvatila promjenu prednjih i zadnjih branika, kao i dodavanja posebnih bočnih pragova i zadnjeg spojlera. Na prvi pogled se uočavaju i nove felge AZEV, ali se ne može vidjeti njihova veličina od 22’. Iako su ogromne i ovakve na velikom Touaregu djeluju malene i imate osječaj da bi mogle stati još broj veče, a opremljene su gumama 295/30 R22. Ovjes je dorađen spuštanjem za 30 do 75 mm, zavisno od modela, to jest od toga jel Touareg koji je došao na tuning posjeduje obični ili zračni ovjes. Kod običnog ovjesa, za preradu se koriste komponente proizvođača KW, a to poznavaocima a pogotovo onima koje prate auto sport mnogo govori o kvaliteti. Motor sam ostavio za kraj, ne zbog slabije kvalitete prerade. Preradjeni su motori 2.5 R5 i V10 TDI. Prvom je snaga dignuta na 206 KS (174 serijski), a obrtni momenat iznosi 460 Nm. Drugom motoru, koji nosi titulu najjačeg serijskog dizelskog motora koji se ugrađuje u neki automobil, snaga je povečana za 39 KS na 352 KS, a obrtni momenat je narastao na ogromnih 855 Nm (750 serijski). Performanse nisu poznate, kao ni cijena...

08.12.2004.

Rezervni dijelovi

Svaki dan kada otvorite dnevne novine u rubrici «crna hronika» možete pročitati u tekstu kako je neko skrenuo na drugu traku ili izletio sa ceste iz neobjašnjivih razloga! Mi danas živimo u državi u kojoj elementarne stvari koje čine jednu države ne postoje, tako da niko do sada nije izvršio imalo ozbiljnu analizu uzroka ovolikog broja nesreća. Svi znamo za alkohol, on je dežurni krivac, međutim isto tako «javna tajna» je da se na tržištu rezervnih djelova u BiH prodaje sve i svašta. U BiH je vozni park izuzetno star (prosjek preko 13 godina) tako da je naše tržište, iako malo, izuzetno zanimljivo raznim «bofl» proizvođačima upravo zato što tržište traži dosta rezervnih djelova, a država nema sistem kontrole i zaštite kupaca.

Evo par savjeta, imena proizvođača i mjesta gdje možete kupiti originalne i kvalitetne rezervne djelove. Da se odmah razumijemo, ako razmišljate po principu «njemac je njemac» tj. Made in Germany je najbolje odmah promjenite mišljenje, iznenadit ćete se koliko njemačkih auta dolazi sa francuskim, belgijskim ili japanskim djelovima.

Upravljački sistem i ovjes

Ako gledamo statistički u BiH auta najviše «deveraju» sa problemima na upravljačkom sistemu i ovjesu. Ništa čudno, jer naše rupe bukvalno rasturaju i najbolje primjerke svjetske autoindustrije. Ono što je prednost u evropi (aluminisjki ovjes) u BiH je mana. Tu nema štednje, jednostavno o tome Vam ovisi život. Najčešći kvarovi su na krajnicima letve volana (krajnice) i kuglama lafeta (poprečna i uzdužna ramena). Također letve volana kod starijih auta redovno stradaju (manje opterećene su letve sa servo uređajem). Čest slučaj je lom komplet lafete ili potreba za mjenjanjem «selen blokova» tj. gumene veze između lafete i šasije automobila. Kada mjenjate ove djelove kupujte najpoznatije (koje je obično i najskuplje). Najpoznatije firme iz ove oblasti su FEBI, Lamforder (prva ugradnja na npr. Opel, V.A.G., BMW, Mercedes), SIDEM, TRW, BOGE (samo selen blokovi). U BIH generalni zastupnik firme FEBI je Metalmerc iz Kiseljaka (www.metalmerc.com) , dok Lamforder, SIDEM, BOGE, TRW možete naći kao i FEBI u svim bolje opremljenim prodavnicama rezervnih djelova. Kod promjene amortizera također oslonite se na poznate firme. Danas ipak dolazi dosta kopija poznatih njemačkih firmi SACHS i BOGE tako da je ipak preporučljivo da se oslonite na proizvođače KAYBA (japanska firma, prvi proizvođač u svijetu) i MONROE (belgijski proizvođač, drugi u svijetu). Ta dva proizvođača su i prva ugradnja na ¾ svih proizvedenih vozila na svijetu. Oni koji su finansijski bolje potkovani neka se okrenu amortizerima vrhunske njemačke firme Billstein (zastupnik za BiH «NUIĆ» - Ljubuški).

Kočioni sistem

Također dio o kojem Vam ovisi život. Prva stvar; kada ste zadnji put promjenili ulje u kočionom sistemu? Ako je to bilo prije 2 godine ODMAH mjenjajte! Ako imate auto već 5-6 godina i to Vam nikada nije palo na pamet, vjerujte da ste potencialni ubica, a Vi nemate kočnice, nego nešto što pomaže automobilu da se zaustavi! Najveća mana kočionog ulja je što je ono hidroskopsko, tj. privlači vlagu. Kako smo mi zemlja koja ima izuzetno puno kišnih dana, i uopće vlage, 2 godine je kranji rok upotrebe kočionog ulja! Tu se striktno držite proizvođača koji su poznati u svijetu! Ovdje nema patriotizma (kupujmo domaće) niti štednje. Ipak, ako Vam mehaničar kaže da kupujete slabije kočiono ulje (npr. DOT3) da Vam ono nebi nagrzilo crijeva, nemoj te poslušati savjet. Danas sva ulja su postala blaga prema crijevima i takvi savjeti više nemaju osnova. Ako posjedujete auto tipa Golf II TD ili Kadett 1.6, a uz to ste sasvim normalan vozač, uračunljiv i svjestan mogućnosti svog vozila, kupujte ulje oznake DOT3 (izdržava do 220 stepeni)! Ako Već volite da stisnete gas više nego što treba, ili to auto realno može, onda uzmite ulje sa oznakom DOT4 (minimalno izdržava do 240 stepeni). U slučaju da posjeduje te auto sa diskovima na svim točkovima, ili bilo koje auto preko 100 ks, uvjek uzimaj te ulje oznake DOT4. Ako imate auto sa ABS sistemom za to postoji posebna oznaka DOT5.1 (izdržava do 260 stepeni) ili kupite sa oznakom DOT4, ali da je naznačeno da izdržava min. 260 stepeni, a ima ulja sa oznakom DOT4 koja izdržavaju i do 280 stepeni. Vozači automobila tipa BMW 325, AUDI A4 1.8 T, Mercedes Kompressor ili Golf IV GTI, trebaju uzimati DOT 5.1 ili DO4 ali koje može izdržati minimalno 260 stepeni. Vozači koji žele poboljšati performanse svog vozila neka kupuju «jača» ulja (min. 260 stepeni).
Najbolji proizvođači kočionih ulja su ATE (NUIĆ Ljubuški), LUCAS, CASTROL, SHELL (ALMY Zenica),VALVOLINE (VALTEC Sarajevo), TOTAL, Sellenia. Kada su u pitanju diskovi, disk pločice, bubnjevi, pakne itd, također oslanjajte se na renomirane proizvođače. Najpoznatiji su ATE, LUCAS, FERODO. Od proizvođača koji se baziraju na poboljšanje performansi kočnica to su: BREMBO (koriste se u F1, WRC, DTM) AP Racing (F1, WRC, DTM), LUCAS (F3, DTM). U BiH vozačima koji žele poboljšati performanse kočnica najsigurnije je da kupuju proizvode proizvođača LUCAS. Izuzetno su izdržljive na pregrijavanje, ne «cvile», a mana im je što se malo brže troše disk pločice, dok su diskovi izuzetno postojani (pločice koje su najmjenjene poboljšanju performanse se inače brže troše). Vozači koji kupuju komponente ATE-ja, kupuju ustvari originalni dio (ATE je prva ugradnja u sva njemačka vozila i dosta svjetskih proizvođača između ostalih ATE je prva ugradnja i na nekim modelima Ferrarija) i nema sumnje u njihovu kvalitetu.

Svječice i filteri

Vrijedi ustvari isto kao i za gore spomenute komponente. Ako mjenjate svječice kupujte od slijedećih proizvođača: BOSCH, NGK (prva ugradnja u OPEL), CHAMPION, BERU, DENSO. Kod zračnih i uljnih filtera mogućnost «kopije» je najveća. Poznati proizvođači su: MANN (prva ugradnja na skoro svim vozilima), MAHLE, KNECHT. Također, naš UNICO FILTER radi filtere po licenci MANN-a (licenca otkupljena 1978 g) i konstantno prate razvoj MANN-a. Ipak, neka Vam to bude druga opcija ako Već imate mogućnost kupiti MANN. MANN uljni i zračni filteri dolaze u zeleno-žutoj ambalaži. Posljednih mjeseci u BiH se pojavila veoma slična ambalaža na kojoj piše «TEHNICO» To je potpuno nepoznat proizvođač i taj proizvod nipošto ne kupujte! Oni koji žele poboljšati performanse svojih motora neka kupuju proizvode sljedećih proizvođača: Svječice: NGK (sportske varijante), BMC, DENSO Iridium. Zračni filteri: K&N i BMC. Ove proizvode ćete teško naći u BiH, ali u Hrvatskoj ih ima (Gabrek Tuning u Zagrebu).

Kupovinom originalnih djelova Vi ne samo da dobivate na sigurnosti, nego produžavate vijek trajanja Vašem vozilu. Tim mu vraćate njegove prvobitne performanse, a u dosta slučajeva performanse Vašeg limenog ljubimca ćete poboljšati. I jedno zapamtite; ne možete Vi kupiti tako dobro auto koliko naše «ceste» mogu biti loše! Stoga, malo manje se ljutite na svoje limene ljubimce.

Tekst napisao Nine

07.12.2004.

BMW G-Power G6 5.0 Highline

Mislim da je ovo najskuplji automobil o kojem sam do sada na blogu pisao, cijena iznosi 210000 Eura. To nije cijena same prerade, nego kompletnog automobila, koji je nastao preradom BMW-a 645i. Ovo će do dolaska pravoga BMW-a M6 (koji je u razvoju) biti najmočnija sestica na tržištu. Razvojem se počelo od motora, tako je zapremina porasla na 5 litara, a snaga dignuta sa serijskih 333 na 420 KS. Obrtni momenat je porastao za 90 i sada iznosi 540 Nm, što ovom G-Power-u omogučava postizanje zavidnih performansi. Razvija maksimalnih 285 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 4.8 sekundi. Da bi vožnja velikim brzinama bila sigurna, ovjes je ojačan i G6 je spušten za 25 mm naprijed i 20 mm nazad. No za odlično ležanje u krivinama je potreban i što bolji kontakt sa podlogom, o čemu se brinu felge od 20’ sa širokim gumama niskog profila (245/30 naprijed, 295/25 nazad). Kod ovakih tuninga se podrazumjeva i pojačanje kočnica, što je urađeno stavljanjem kočionih čeljusti sa 6 klipića i diskovima od 385 mm naprijed i 355 mm nazad. Sva moč koju posjeduje G6 se vidi i na prvi pogled, što je urađeno ugradnjom posebnih spojlera i promjenom branika, gdje je prednji posebno zanimljiv zbog imitacije bull bara, sličnog kakav se može nači u tuning programu svih popularnih SUV i terenskih vozila. Zadnji kraj završava sa četiri ispušne cijevi, koje osim izgleda prenose i odličan zvuk V8 motora. Unutrašnjost je također dorađena sa par detalja, tek toliko da se i iznutra može primjetiti da se ne radi o običnoj šestici. To su detalji kao papučice od aluminijuma, neki dijelovi kokpita imaju umetke od karbona i slično…

07.12.2004.

Porsche 911 Cabriolet

Skupa sa novim 911 GT3 koji je namjenjen trkačima, Porsche predstavlja još jednu verziju novog 911, ovaj puta namjenjenu običnim ljudima. Radi se o kabriolet verziji popularnog Porsche-a, a predstavljena je samo nekoliko mjeseci nakon obične Coupe verzije. Jedan od glavnih razloga za to je popularnost kabrioleta, posebno u Americi gdje je upravo 911 Cabriolet najprodavaniji od svih modela serije 911. Nudit će se u početku kao 911 Cabriolet Carrera i Carrera S. Obični model Carrera pokreče 3.6l boxer motor sa 325 KS, a S model ima 3.8 litreni motor sa 355 KS. Prvi ubrzava do “stotke” za 5.2 sekunde i postiže maksimalnih 285 km/h. Jači model je malo brži, tako je ubrzanje 4.9 sekundi a maksimalna brzina 293 km/h. Za veliku maksimalnu brzinu, osim motora zadužena je i dobra aerodinamika sa koeficjentom otpora zraka od 0.29 cw. Ostala mehanika Cabrioleta je identična običnom 911 Coupe Carrera modelu. Osim krova, naravno, koji je u ovom slučaju platneni električno sklopivi. Otvara se ili sklapa samo za 20 sekundi, a to se može uraditi i u vožnji do brzine od 50 km/h. Na sigurnosti ovog modela se dosta radilo, tu su pojasevi u tri tačke, prednji i bočni zračni jastuci, a u slučaju prevrtanja iza zadnjih sjedišta iskacu dva metalna “bara”. Modeli 911 Cabriolet će prvi puta javnosti biti prikazani na salonu automobila u Detroitu (USA) a malo nakon toga kreče i prodaja. Europsko tržište će na predstavljanje pričekati do Aprila 2005-e godine. Cijena ovih modela je već poznata i za Europu, tako će Carrera Cabriolet stajati 73300 Eura, a model S kreče od 81900 Eura pa na više…

07.12.2004.

Volkswagen Fox

Ovaj mali Volkswagenov model se već od 2003-e godine proizvodi u Brazilu. Sada su iz Volkswagena, nakon malih dorada, ovaj model odlučili ponuditi i na Europskom tržištu. Prvi Fox-ovi će na Eu tržište početi dolaziti u prolječe 2005-e godine, za kada je zakazana premjera ovog modela. Fox ide u klasu ispod Polo modela, dužine je 3.8 metara, prima 5 putnika uz prtljažni prostor od 260 do 353 litre (ovo je zasluga zadnjih sjedista, koja se mogu pomicati naprijed/nazad). Kada se obore sjedišta, Fox dobija solidan prostor za prevoz stvari od 1016 litara. Unutrašnjost je vrlo moderna, koliko to može biti s obzirom na klasu i posebno prerađena za Eu tržište. Motori koji će dolaziti uz Foxa su oni koje već koristi Volkswagen Polo, a tu spadaju benzinci 1.2 sa 54 KS i 1.4 verzija sa 75 KS. Postoji mogučnost i ugradnje 1.0 i 1.6 motora, ali o tome će se više znati sljedeče godine kada bude službeno predstavljen. Od dizela, za sada se spominje samo jedan motor i to 1.4 TDI sa 75 KS. Fox će serijski dolaziti uz ABS sistem, a u opciji će biti i ESP (što je rijetkost s obzirom na klasu). Mali Volkswagen će u prodaju doči po cijeni manjoj od 9000 Eura za osnovni model…

06.12.2004.

Porsche 911 GT3 Cup

Još jedna verzija novog 911 (997), ali ovaj put pripremljena direktno od Porsche-a za Porsche Michelin Supercup 2005. Bogatiji ljudi koji vole automobile i trke, moči će nabaviti 911 GT3 Cup od Marta 2005-e godine po cijeni od 121500 Eura i s njim učestvovati u nekom od svjetskih natjecanja. Stari 911 GT3 Cup (996) bio je vrlo uspješan na sličnim takmičenjima, a od novog modela se očekuje još više. Maksimalno je dorađen u svim poljima a korištena je vrhunska tehnika, što se od Porsche i očekuje. Izgled je promenjen koliko je trebalo, sve u cilju postizanja što bolje aerodinamike. Prerađeni su svi branici, a nazad je dodat veliki spojler od karbona, koji je 60 mm širi i 35 mm viši nego kod starog modela 911 GT3. Sve promjene su dovele do povečanja donwforcea (aerodinamicka sile koja automobil lijepi za podlogu) za čitavih 40%, što sada automobilu omogučava mnogo bolje ležanje pri brzim ulascima u krivine. U tome pomaže i posebno dorađeno podvozje, sa maksimalnim učvrščenjima i svim podešavanjima. Tako se mogu setovati tvrdoča amortizera, visina automobila od tla, nagib točkova kao i njihovo rastojanje (lijevog od desnog). Automobil je opremljen kako zahtjevaju pravila FIA-e i rollbarom, posebnim trkačim tankom i sl. Kočnice su vrhunske, aluminijske čeljusti i samoventilirajuči keramički diskovi, prečnika 380 mm naprijed i 350 mm nazad. Osim što mnogo bolje koče i otporniji su na pregrijavanje, ovi keramički diskovi su i 20 kg lakši od običnih. ABS kod ovog modela nije u ponudi, jer je u nekim takmičenjima zabranjen. Na težinu se svugdje pazilo, a sve nebitne stvari za trke su izbačene iz automobila. U kokpitu je samo ono osnovno, pa osim volana tu su još par instrumenata koji pokazuju bitne informacije, kao broj obrtaja, temparaturu motora, balans kočnica i slično. Zahvaljujuči svoj skupoj tehnici, automobil teži samo 1150 kg sa svim potrebnim za rad (uljima i drugim tekučinama). Ispod toga se nije smjelo iči, jer po pravilima težina ne smije biti manja. Večinu vjerovatno najviše zanima snaga automobila, a ona iznosi okruglo 400 KS pri 7300 o/min, što je 10 KS više nego kod prošlogodišnjeg modela (996). Snaga je izvučena iz 3.6 litrenog boxer motora, koji se vrti maksimalno do 8200 o/min, a svoj največi obrtni momenat od 400 Nm (isti kao i snaga) razvija pri 6500 o/min. Motor svoju “moč” do zadnjih točkova prenosi preko 6 stepenog sekvencijalnog mjenjača uz pomoč samoblokirajučeg diferencijala sa zaključavanjem do 60%. Gume su Michelinove 18’, a felge ultra lake. U nekim optimalnim uslovima, automobil razvija max. brzinu od 272 km/h, mada pošto se radi o trkačem automobilu to je vrlo promjenjivo. Zbog toga nema ni podataka o ubrzanju, a za potrošnju ovakvog automobila se i ne pita…

06.12.2004.

Zimske gume

Ovaj tekst sam već davno najavio, ali nikako da ga napišem. Mislim, problem je u tome što ne smijem preuzimati testove, a htjeo sam da pokažem realnu sliku stanja. Sada u razlici od dimenzije gume ili onoga ko je pravio test i u kojim uslovima testirao, bila su neka odstupanja. Pa sam tako sve lagano pregledao i skupio u jedno, a ovdje ću za svaku gumu napisati pojedinačno neke njene mane i vrline. Tako da počnem prvo sa malim uvodom…

Zimske gume o kojim ću ovdje pisati su isključivo zimske ili Mud Snow, nose nekoliko naziva M&S, M+S, M/S, MS a mogu imati i pahuljicu nacrtanu na boku gume. Napravljene isključivo za dobro ponašanje zimi, predviđene za temperature do + 20 stepeni C. Napravljene su od posebne “smjese” koja ostaje gipka i na vrlo niskim temparaturama, a dizajnirane su posebno za snijeg, bljuzgavicu, blato. Šare na gumi su posebno dizajnirane, a glavna im je funkcija da snijeg što bolje hvataju i što prije ga izbacuju iz sebe, samim tim omogučuju i bolju trakciju sa podlogom odnosno bolju vuču, krači zaustavni put i slično. Danas se zimske gume mogu nači u skoro svim popularnim dimenzijama, a zimske gume se prave sve do 18’ (i 18), 285 mm širine i profila 40 sa oznakom brzine V (do 240 km/h). Večina je vjerovatno čula za “all-season” ili gume za čitavu godinu. One jesu bolje od ljetnih na snijegu, ali opet, zbog mnogih kompromisa ne mogu biti dobre kao čisto zimske gume. A na oko –10 potpuno gube svoju funkciju, tako da su za što bolje performanse zimi poželjne zimske gume. Ako zimske gume mislite voziti i ljeti, onda je bolje uzeti ove cjelogodišnje gume, jer bolje će se ponašati čitavu godinu a i u vručim ljetnim danima se manje troše i vozljivije su, za razliku od zimskih koje su tada jedna vrsta opasnosti na cesti. Zbog toga je bolje uzeti odvojene gume za zimske a odvojene za ljetne uslove, čak po mogučnosti uzeti i duple felge. Tako da gume možete i sami promjeniti po potrebi, a ne morate iči kod vulkanizera da Vam ih prebacuje i ponovno balansira. Samo po skidanju ih označite zasebno, da znate koju ste gumu sa kojeg točka skinuli i tako ih sljedeče godine i stavljate. Kada kupujete gume, dobro je uzeti sve 4 iste gume, to preporučuju proizvođači automobila a i guma. Jer u kritičnim situacijama to može spasiti automobil od udesa. Ako ipak uzmete gume samo za jednu osovinu, stavite ih na pogonsku. U slučaju da se radi o vozilu sa 4x4, ovo nije preporučljivo raditi. Kod nekih 4x4 vozila se mogu staviti različite gume, a neka ne dozvoljavaju ni najmanja odstupanja, jer može doči do skupog kvara 4x4 sistema. 4x4, kontrola proklizavanja i sl. Vam na snijegu hoče možda pomoći da krenete, ali u slučaju zaustavljanja najviše Vam pomažu dobre gume. Zbog toga je svako vozilo dobro opremiti zimskim gumama, ali opet i uz zimske gume treba pažljivo voziti. Neki misle da ako su skupo platili za dobre zimske gume mogu voziti po snijegu skoro kao po suhom, pa se nekada zbog toga neugodno iznenade. Zimske gume će Vam pomoči da se bez problema popnete na planinu kada ispred Vas još nije prošla grtalica i sve očistila, ali granice fizike i dalje postoje. Vjerovatno se nečete zaglaviti, stat čete prije sa 60 km/h kojih 20-30 metara nego sa ljetnim gumama, ali visoka pažnja i koncentracija trebaju ostati prisutne. O samoj vožnji kako zimi tako i po suhom će biti priče u nekom drugom tekstu.

Kod nas ima najviše automobila sa dimenzijama gume 14’, pa se podaci ovdje odnose na verzije 185/70 14 ili manje. Da pojasnim par stvari, gumama ću jednostavno davati ocjene od 1 do 5, s tim da je 1 skroz slabo, a 5 najbolje. Orjentir najlošijoj gumi će biti druga najbolja zimska guma i obrnuto, znaci ako je jedna guma u odnosu na drugu bila najlošija, dobit će 1, ako je bila u sredini po karakteristikama dobit će 3 i slično. Ovo se odnosi na određeno polje mjerenja, ne uzima se ukupno najbolja guma, nego guma najbolja u određenoj disciplini. Shvatit ćete o čemu se radi kada počnete gledati tekst, a pored gume će stajati i broj sa prosječnom ocjenom. Gledat će se sljedeče…
Snijeg – kočenje, upravljivost i vučna sila
Suho – kočenje i upravljivost
Kiša – kočenje

Kočenje – mjeri se zaustavni put sa 40 do 100 km/h (zavisno od uslova).
Upravljivost – brzina na kojoj automobil gubi kontakt sa podlogom i počinje proklizavati, a uzima se u obzir na večini testova i ocjena vozača, to jest kako se automobil sa određenom gumom ponaša kad pređe limit.
Vučna sila – mjeri se u Nm.

Sava Eskimo S3
Snijeg – kočenje 2, upravljivost 3, vučna sila 3
Suho – kočenje 1, upravljivost 1
Kiša – kočenje 3
Prosjek – 2.1

Ukratko: Ovdje vrijedi ona, koliko para toliko muzike. Jedna od najeftinijih zimskih guma na našem tržištu, a ima je otprilike pola automobila sa naših cesta. Svaki drugi koji pogledate ako ima zimsku gumu, onda je to Sava S3. Po snijegu rezultati su solidni i služit će ok, ali čim dođe bolje vrijeme i temparatura skoči na oko 10 ili više stepeni, preporučljivo je skinuti. Jer zaustavni putevi i upravljivost na suhom su katastrofalni.

Michelin Alpin A2
Snijeg – kočenje 3, upravljivost 3, vučna sila 3
Suho – kočenje 5, upravljivost 5
Kiša – kočenje 5
Prosjek – 4

Ukratko: Odlično ponašanje na kiši i suhom, uz malo lošiji rezultati na snijegu, ali ništa kritično. Jedna od boljih zimskih guma na tržištu.

Verdestein Snowtrac 2
Snijeg – kočenje 4, upravljivost 3, vučna sila 3
Suho – kočenje 2, upravljivost 3
Kiša – kočenje 3
Prosjek – 3

Ukratko: Ponašanje na snijegu vrlo dobro kao i kiši, jedini problem su malo lošiji rezultati na suhom, no za to zimska guma nije ni napravljena.

Goodyear Ultra Grip 6
Snijeg – kočenje 5, upravljivost 3, vučna sila 5
Suho – kočenje 3, upravljivost 3
Kiša – kočenje 4
Prosjek – 3.8

Ukratko: Vjerovatno najbolja guma na tržištu što se tiče ponašanja u snježnim uslovima, ali na normalnoj cesti bez snijega, bila ona suha ili mokra, ne briljira.

Fulda Kristal Montero
Snijeg – kočenje 1, upravljivost 1, vučna sila 1
Suho – kočenje 3, upravljivost 5
Kiša – kočenje 3
Prosjek – 2.3

Ukratko: Solidno ponašanje na suhom i mokrom asvaltu, ali na snijegu vrlo loši rezultati. Iako je ovdje za ponašanje na snijegu dobila jedinicu, i ova guma je mnogo bolja od ljetnih u tim uslovima. Tako je kočenje sa 60 km/h u odnosu na ljetnu gumu bolje za preko 25 metara, ali u odnosu za najboljom zimskom zaostaje oko 2 metra, što nije tako strašno, ali je ubjedljivo najlošiji rezultat među zimskim gumama.

Dunlop SP Winter Sport M3
Snijeg – kočenje 5, upravljivost 1, vučna sila 2
Suho – kočenje 5, upravljivost 4
Kiša – kočenje 4
Prosjek – 3.5

Ukratko: Na snijegu, solidne performanse, ali ništa posebno. Ako ćete voziti večinom po gradu gdje ćete je koristiti najviše za lagano kretanje u kočenje, onda je ovo jedan od boljih izbora, zbog odličnog zaustavnog puta. No ako se mislite penjati na planinu, bolje je možda uzeti neku drugu gumu sa večom vučnom silom. Ova Dunlopova guma je več par godina na tržištu, pa ove godine u nekim kategorijama lagano zaostaje za najboljim.

Pirelli Winter
Snijeg – kočenje 5, upravljivost 4, vučna sila 5
Suho – kočenje 1, upravljivost 2
Kiša – kočenje 2
Prosjek – 3.1

Ukratko: Za ovu gumu vrijedi obrnuto od one iznad, ako mislite iči na skijanje i posječivati planinu, ova guma je vjerovatno najbolji izbor. Na snijegu joj je jedini dostojan konkurent Goodyear Ultra Grip 6. No na suhom, treba malo pripaziti, prije svega ovo je odlična zimska guma.

Ovdje iznad sam stavio samo najpopularnije zimske gume, one koje se mogu i kod nas nabaviti. Pošto svi nisu iz istog grada, cijene kao ni prodajna mjesta u ovom textu necu pominjati. Zimskih guma pored ovih ima još mnogo, najmanje 50-ak modela. Više o drugim modelima, testove a i recenzije samih vozača možete nači na Tyre Rack i Tyre Test. Na ova dva linka koja preporučujem mogu se nači skoro sve gume poznatijih proizvođača, ali Savu ćete teže nači na drugim adresama. Zbog toga sam je ovdje stavio, jer je kod nas vrlo popularna. Više nisam mogao napisati u tekstu, jer su podaci preuzeti iz više izvora, pa je po njima sve ovo sastavljeno. Da mogu uraditi sam svoj test guma, bilo bi mnogo detaljnije, ali to ne rade ni naše auto revije, pa kako bi onda ja mogao. Opet, podaci iznad su tačni i vrlo jednostavno govore o kakvoj je gumi riječ, a vi po onome za šta će Vam trebati, birajte svoga favorita…

06.12.2004.

Mercedes M-klasa – Nova

Unatoč nekim zamjerkama koje su upučene prvoj (trenutnoj) generaciji M klase, pogotovo prije redizajna, ona se dugo održala na tržištu.

Konačno, u Januaru 2005-e godine na salonu automobila u Detroitu dolazi i nova generacija ovog popularnog Mercedesovog SUV-a. Na dizajnu se poradilo, ali ne previše, tako je nova M klasa zadržala osnovne linije starog modela. Uprkos tome, novi model se odmah prepoznaje, izgleda veče, skuplje i luksuznije. Zapravo sve predhodno nabrojano nova M klasa i donosi, tako je u dužinu porasla sa 4.64 na 4.79 m, a međuosovinski razmak sada iznosi čitavih 2.92 metra (što je skoro na razini S klase). Ovo povečanje dimenzija će zasigurno koristiti, pogotovo na USA tržištu gdje obozavaju ogromne automobile. Upravo u USA će se ovaj model i proizvoditi, a slično je bilo i sa starom M klasom. Osim dimenzija, sve je poboljšano, ovjes je novi a poboljšan je i sistem pogona na sva 4 točka. Za početak u ponudi će biti nekoliko dizel i benzinskih motora. Od dizelaša tu su 3 motora, osnovni 280 CDI sa motorom od 190 KS, a sljede ga 320 CDI V6 sa 218 KS i top 400 CDI sa 300 KS i 560 Nm obrtnog momenta. Ulogu osnovnog benzinca, bar u početku će preuzeti na sebe 3.5 V6 motor sa 268 KS, kojeg sljede 5.0 V8 sa 288 i 5.5 V8 sa 408 KS. Za AMG verziju je najavljen 6.3 V8 motor sa 462 KS i 600 Nm obrtnog momenta, ali on će u prodaju doći tek 2006-e godine. Svi motori su opremljeni 7 stepenim automatskim mjenjačem, a prodaja M klase bi trebala startati najkasnije u Julu 2005-e godine. Više podataka o novoj M klasi, uključujući i performanse, bit će poznato uskoro…

Veče slike M klase možete vidjeti ako kliknete na linkove ispod, poredane su istim redosljedom kao male slicice lijevo od texta.

Slika 1
Slika 2
Slika 3

05.12.2004.

3410 km sa 1 litrom goriva

Nažalost, ovo još uvijek nije potrošnja nekog serijskog modela. Ovaj rezultat je postignut na ovogodišnjem 20-om po redu takmicenju Shell Eko maraton. Od preko 200 kandidata, pobjedu je odnjeo Francuz Lycee La Joliverie, čije je vozilo (mali prototip – oko 2 metra dugačak i visok samo 30-ak km) potrošilo samo litru goriva na 3410 km, što dovodi do prosječne potrošnje od samo 0.0293l na 100 km. Drugoplasirani je bio Palu Sabatier sa pređenih 3012 km, a treče mjesto je osvojio Nancz Brabois sa pređenih 2814 km…

Inace, najbliže nečem serijskom sa malom potrošnjom napravio je Volkswagen u obliku koncepta 1L. Moglo se u njemu prevoziti dvoje ljudi, a trošio je ispod 1 litru dizela na 100 km. Nadat se da će nešto slično uskoro doči i u serijsku proizvodnju. Do tada, VW Lupo 3L drži rekord najmanje potrošnje, naravno, ne računajuči vozila na struju koja uopšte ne troše gorivo.

05.12.2004.

Audi Abt AS400

Od najpoznatijeg tunera V.A.G. koncerna, a posebno Audia i Volkswagena dolazi nova cestovna “raketa”. Pod imenom Abt AS400 nalazi se 2.7 V6 Bi-Turbo motor upakovan u karoseriju A4 Avant modela. Motor razvija 400 KS, što ovom modelu omogučava ubrzanje do 100 km/h za 4.7 sekundi i maksimalnu brzinu od 287 km/h. Sa ovom maksimalnom brzinom ćete moči ostaviti i ponekog rasnog trkača u retrovizoru. Kako kažu iz Abt-a, ovaj Audi predstavlja sportski automobil za svaki dan. Snaga će se na cestu prenosi preko sva 4 točka – quattro, pri ćemu će pomoči i felge izrađene od titanijuma veličine 18’. Kompletan ovjes je dorađen na osnovu iskustava koje je Abt stekao takmičenjem u DTM prvenstvu. Kočnice su također vrhunske, največi i najbolji diskovi koji su mogli stati pod felge su ugrađeni. Izgled je također promjenjen, tako da ovog Abt-a ne možete zamjeniti ni sa čim sličnim na cesti. Tu su novi prednji i zadnji spojleri, kao i novi (širi) pragovi automobila. Zadnji dio automobila, koji će večina često gledati, završava sa 4 ispušne cijevi. Interijer je samo malo dorađen sa par detalja od aluminijuma, a tu je naravno i brzinomjer koji je graviran do 320 km/h. Ovaj brzinomjer sa preko 300 km/h će imati i svoju praktičnu funkciju, jer Abt namjerava ponuditi i jači paket po želji kupca koji razvija 450 KS, a dolazi u kombinaciji sa večim kočnicama i felgama od 19’. Abt AS400 biti će proizveden u samo 25 primjeraka uz cijenu od 94900 Eura u Njemačkoj…

05.12.2004.

Race of Champions 2004 - Pobjednici

Nema se šta puno pisati, osim da je vrijedilo gledanja. Oko stazice tribine su bile pune, ukupan broj gledalaca je bio 62333 po oficialnim podacima. Početak, u “okršaju” vozač vs. vozač je pobjedio relativno nepoznat Finac, prvak Nissan World Series i test vozač Renault F1 tima, Heikki Kovalainen. Dečko od 23 godine pobjedio je največe favorite, M. Schumachera i to u “njegovom” automobilu, Ferrari Modeni F1. Nakon pobjede nad M.S.-om Heikki se popeo prvo na haubu, a kasnije i na krov Ferrarija i lagano skakutajuci slavio pobjedu. Nebi bilo to ništa posebno da nije bio u Renault odjelu, pa je ta scena definitivno bila zanimljiva (ne znam kako je bilo Ferrari fanovima nakon toga). Kasnije, isti vozač je pobjedio i S. Loeba i tu u vožnji WRC automobila. U drugoj vožnji sa Ferrarijem, Loeb je bio brži, ali je lagano zakačio ogradu automobilom, zbog čega je dobio diskvalifikaciju, dovoljnu da ostane bez pobjede. Colin McRae je također ispao odmah u početku, to jest diskvalifikovan je iz istog razloga. No, iako M. S. nije došao do finala da se takmiči sa S. Loebom, ta trka je održana jer su oni šampioni svojih “disciplina”. Vozili su Buggy (mogli su to ili Ferrarija Modenu birati, jel M. S. zbog ugovora nije smjeo voziti automobile drugih proizvođača). Uglavnom prvu trku pobjeđuje M. S., drugu Loeb i onda opet M. S., tako da on u tom duelu izlazi kao pobjednik. No ta je trka održana čisto zabave radi, jer je ukupni pobjednik H. Kovalainen. Staza je za sve bila ista, isti smijer, samo su na malom mostu na stazici, preko kojeg su ostali automobili preskakali, za Modene stavljene prepreke. Jer Modene su bile prakticno serijski automobili, pa su na probama sajbe pucale od skokova, tako da su morali prilagoditi stazu njima. Sa drugim WRC autima zbog trkačih šasija nije bilo takvih problema, jer su i konstruisani za to. Za Nations Cup u finalu su ostali Francuska (S. Loeb i J. Alesi) i Finska (M. Gronholm i H. Kovalainen). Nakon 4 trke, bili su jednaki, 2:2, i o duelu su u zadnjoj 5-oj trci odlučivali J. Alesi i H. Kovalainen za upravljačima Ferrarija Modena. No tu nije bilo previše posla, jel je H. Kovalainen imao skoro od samog početka neke tehničke probleme sa automobilom, tako su Francuzi lako odnjeli titulu. Malo izgleda nepravedno tako dobijena titula, ali tako je bilo. J. Alesi je ubrzo stigao za čitav krug svog protivnika i kada su prošli jedan dio staze izašao je iz automobila i počeo da slavi pobjedu. Onda su mu nakon 10-ak sekundi redari sa staze javili da nije prošao kroz cilj, nakon toga je nastala scena trčanja do automobila i naglog starta da se cilj prođe. No pobjedio je, a kaciga je završila kod nekoga u publici. Sve u svemu, dobar i zanimljiv završetak auto sezone 2004-e godine…

04.12.2004.

Hyundai Matrix 1.5 CRDi VGT

Simpatični Hyundaiev model Matrix, djelo Pininfarine, dobija uskoro novi dizelski motor. Ovaj motor dolazi da zamjeni stari 3 cilindrični 1.5 CRDI. Novi motor je također 1.5-litreni CRDI, ali sada ima 1 cilindar više, dakle 4. VGT u imenu znači da je opremljen turbinom variabilne geometrije, što pomaže boljem odzivu na gas i manjoj potrošnji. Iako je motor sada jači i ima 102 umjesto 82 KS, troši manje, odnosno 5.7l umjesto prijašnjih 6.0l na 100 km. Obrtni momenat je također povečan pa iznosi 235 umjesto prijašnjih 184 Nm. Sve ovo novom motoru omogučava da se mnogo lakše snalazi sa karoserijom malog, ali ne tako laganog Hyundai-evog MPV-a. Performanse za novi motor još uvijek nisu poznate, ali okvirna cijena jeste. Tako bi ovaj model trebao startati sa cijenom od oko 17000 Eura, a u prodaji će se nači od Januara 2005-e godine…

04.12.2004.

Citroen C3 VTR

Na sajmu u Bologni Citroen će prikazati novi sportski paket opreme za C3. Manji model C2, iako je predstavljen godinu dana nakon C3, već je davno dobio ovaj paket, pa čak i jaku VTS verziju. No, sa C3 to nisu imali u planu sve do sada, kada dolazi VTR verzija. Ultra sportska VTS verzija, kako sada stvari stoje, uopste neče doči, no ko zna, možda se opet odgovorni u Citroenu predomisle pa i nju ugledamo sljedeče godine na tržištu. C3 VTR će biti pokretan 1.6l 16V motorom od 110 KS kombinovanim sa 5 stepenim manuelnim mjenjačem. Ovaj motor je i do sada bio u ponudi ovog modela, tako performanse nisu spektakularne. Večina je očekivala da se i na motoru nešto poradi, no nažalost ništa od toga. Tuning je prije svega vizuelni, uz male korekcije ovjesa za bolje prijanjanje uz cestu. Osim ovog propusta i nediranja motora, ostatak posla je dobro odrađen. Prije svega u Citroenu su željeli dobiti na dinamičnijem i agresivnijem izgledu, u čemu su i uspjeli. Tome su najviše doprinjele promjene pragova, koji se nastavljaju na “obrve” blatobrana koje su sada šire, što uz aluminijske felge sa 7 krakova veličine 16’ čitavom automobilu daje ozbiljniji izgled. Osim ovoga, tu su novi prednji branik sa okruglim svjetlima za maglu, kao i kromirani završetak auspuha. Pazilo se i na detalje, tako C3 ima crne kvake za otvaranje vrata, kao i u novim pragovima se nalaze male oznake VTR, koje govore o kojem je modelu riječ. U unutrašnjosti se ovaj paket prepoznaje po posebnoj sivo-crnoj kombinaciji obloga vrata i sjedišta, koja su identična onim iz modela C2 VTR i lagano sportski profilirana. Volan je obložen kožom, kao i ručica mjenjača. Sva bitnija oprema, pa i neka “luksuzna” uzimajuči u obzir klasu, dolazi serijski. Kao klima, električno podešavanje retrovizora, tempomat i slično. Cijena još uvijek nije poznata…

P.S. Kad smo več kod Francuza, ne zaboravite večeras u 19h okrenuti EuroSport, kada počinje Race of Champions 2004. Naše TV stanice nažalost neče prenositi ovu manifestaciju.

03.12.2004.

Hyundai Atos Limited

Evo jednog autiča kojeg na našim cestama ne viđam tako često, unatoč maloj cijeni. Hyundai je sada spremio posebnu verziju Atosa, a ovaj posebni model dolazi isključivo u metalik sivoj boji i sa felgama od 13’, a bit će proizveden u samo 1000 primjeraka. Najviše ga od običnog modela slične opreme razlikuje cijena manja za 1840 Eura, koja sada iznosi 6990 Eura. Ovim se želi poboljšati prodaja Atosa, koji je več dugo godina na tržištu a nedavno je imao i svoj redizajn. Mnogi čak i ne znaju da se Atos još uvijek proizvodi, misleči da je Getz došao kao njegova zamjena. Atos Limited će dolaziti sa motorom od 59 KS koji zadovoljava Euro 4 normu o čistoči ispuha. Mjenjač je manuelni 5 stepeni, a od opreme dolazi serijski uz vozački zračni jastuk, ABS, servo volan, branicima u boji karoserije, zeleno zatamljenim staklima i sličnom…

03.12.2004.

Mini Coopera S CVT

Na auto salonu u Detroitu, BMW će predstaviti verziju Mini Coopera S sa automatskim CVT mjenjacem. Mjenjač je automatski Steptronic sa 6 brzina. Prema navodima iz Minia, novi mjenjać prebacivanje brzine vrši za manje od 0.3 djela sekunde. Tako se na ubrzanju nije izgubilo previše. Mini Cooper S CVT opremljen motorom kao i obični S model (1.6 16V kompresor 163 KS), ubrzava do 100 km/h za 7.9 sekundi (obični 7.4s) i postiže maksimalnu brzinu od 220 km/h, što je 2 km/h više od verzije sa manuelnim mjenjačem. Mjenjač vozaču daje mogučnost da izabere dva moda šaltanja, sportski ili komforni. Ovaj drugi program sporije ali nježnije mjenja brzine. Također, brzine se mogu i manuelno mjenjati. To se radi pomoću tipkica na volanu ili pomjeranjem ručice mjenjača. CVT automatski mjenjač će se nuditi i uz verziju Convertible (kabrio), a ubrzanja te verzije su malo slabija nego kod običnog modela. Početak prodaje za Europsko tržište predviđen je za Februar 2005-e godine…

03.12.2004.

Toyota Yaris - Nova

Prva generacija Yarisa je predstavljena 1999-e godine, a uskoro bi na Eu tržište trebao doči i potpuno novi model. Yaris je bio vrlo popularan gradski autić, lijepog izgleda i vrhunske pouzdanosti. Novi model Toyote pod imenom Vitz već prikazan na Japanskom tržištu, a tako se Yaris zvao za neka tržišta. To je ovaj model na slikama, a od Yarisa, to jest Eu verzije ovog automobila, će se razlikovati u ponekom detalju. Ali i ovakav može pokazati 99% izgleda novog Yarisa, koji se, sudeči prema slikama i nije previše promjenio u odnosu na sadašnji model. Tako je novi Yaris odnosno Vitz narastao u svim pravcima, dugačak je 3.75, širok 1.70 i visok 1.52 cm (dimenzije starog modela su 3.64, 1.66, 1.53 cm). Prtljažnik je porastao za 69 litara i sada ima zapreminu od 275 litara. Od onog što je sada poznato, zna se da će u početku dolaziti sa 3 benzinska motora, 1.0l sa 71 KS, 1.3 l sa 87 KS i 1.5l sa 110 KS. Kasnije, 2006-e godine se očekuje i 1.8 litreni motor sa 140 KS i 6 brzinskim mjenjačem. Ovaj model će predstavljati vrh ponude. Što se dizela tiče, dizelski motor za Eu tržište je također u planu, ali do zvaničnog predstavljanja Eu verzije o tome nema podataka. Isto je i sa cijenom, no o svemu tome će se znati više sljedeče godine kada Yaris bude zvanično predstavljen…

02.12.2004.

Schnitzer ACS1

Neko je spomenuo u komentarima, pa je red da i o “njoj” nešto napisem. Još sam jučer mislio napisati ovaj text i objaviti, ali bilo je nekih “vaznijih” stvari za objavljivanje. Tako da sada ide sa danom “zakašnjenja”. Iako je sličan tuning Schnitzer predstavio prije par mjeseci , za Essen su još malo dorađene neke komponente i poznato je više podataka. Vjerujem da je večini auto fanova Schnitzer poznat, pogotovo onima koji prate auto sport. Jer BMW-ove automobile za ETCC, koji redovno vode borbe sa Alfama 156 sprema upravo ovaj tuner. Ove sezone su osvojili obadvije titule u tom prvenstvu i vozacku i konstruktorsku. Nova prerada od Schnitzera nosi ime ACS1 2.0d. 2.0d ovdje označava motor koji se ugrađuje u BMW-ov model 120D. Serijski 120D ima snagu od 163 KS, a jednostavnom promjenom chipa snaga je porasla za 37 KS vise, na okruglo 200 KS. Ovu promjenu Schnitzer obavlja za 1850 Eura, što i nebi trebalo biti previše u odnosu na dobivenu snagu. Iako je maksimalna brzina narasla na 225 km/h, sa ubrzanjem se desila čudna stvar. Naime, Schnitzer tvrdi da je ubrzanje poboljšano za pola sekunde u odnosu na serijski model i navodi podatak za prerađeni modele od 8.1 sekundu do 100 km/h. Čudno je to što, BMW za serijski 120D navodi ubrzanje od 7.9 sekundi do iste brzine. Sad o čemu se ovdje radi i ko koga muti, pokušajte skontati sami, jer nije na meni da o tome odlučujem. Večom snagom se dobilo nešto, ali tek na večim brzinama i višim obrtajima nego kod serijskog modela. Jer kako navode za ovu preradu, turbo punjač sada kasnije počinje da nabija svoj pritisak. Kako sam več napisao na samom početku, ova prerada nije tako nova, samo motor je naknadno dorađen. Tako su neki auto novinari imali priliku već da provozaju prerađeni model ACS1 i dali svoje utiske o preradi ostatka automobila. Tako spušteni ovjes za 30 mm ne preporučuju da se naruči, jer osim što je spušten promjenjeni su još neki dijelovi, tako je on izuzetno trkači i tvrd. Automobil je podešen na stazi Nürburgring, pa kažu da na cesti na ravnom stalno morate ispravljati upravljač jer točkovi prate svaku i najmanju udubinu na cesti. Preko rupa automobil jednostavno “preskoči”, što na neravnim cestama i nije idealno rješenje. Ali sve što istrpite na lošijim putevima, vratit će se na putu sa mnogo krivina, gdje se ovakva jedinica ponaša kao pravi trkači automobil. Osim “nevidljive” mehanike, prerada obuhvata i nove spojlere za bolji izgled i aerodinamiku, kao i posebno dizajnirane felge veličina od 16 do 19’. Unutrašnjost je vrlo ekskluzivna, sa umetcima od karbona i nekim dijelovima izrađenim od aluminijuma, kao što su kontroler “i-drive” sistema, ručica mjenjača, pedale i sl…

02.12.2004.

Volkswagen Golf Plus

Novi model Golfa, ali ne u smislu paketa opreme, nego potpuno novog automobila. Volkswagen će ga predstaviti danas na sajmu automobila u Bologni u Italiji. Ovaj Golf je več najavljen i mnogi su ga očekivali, ali ne ovako rano i na ovom sajmu. Bit će rangiran u klasu između običnog Golfa i kompaktnog MPV-a Touran. Kako je Golf Plus baziran na običnoj verziji Golfa i dimenzije bi trebale ostati identične, osim visine koja će kod ovog modela iznositi 1580 mm. To je urađeno u svrhu povečanja prostora u unutrašnjosti i bolje “fleksibilnosti”. Pošto ipak dolazi u klasu MPV-a, na tome se najviše i radilo. Tako se zadnja sjedista (kojih je ukupno 5, Touran ima 7) mogu več serijski “klizati” naprijed/nazad za 160 mm u svrhu povečanja prostora za putnike koji sjede nazad ili večeg prtljažnog prostora, koji ima največu zapreminu od 505 litara. Također, zadnja sjedišta se mogu skroz uklopiti u podnicu automobila posebnim sistemom, čim se dobija veliki prostor za prenos stvari. Uz to, zadnja sjedista se mogu i odvojeno spustiti u omjeru 60:40, a kad se spusti srednji dio sjedišta dobije se prostor predviđen za odlaganje piča. Pored povečanja visine automobila, sve dobre strane običnog Golfa su zadržane, kao odlična dinamika vožnje, visoka čvrstoča karoserije, dosta sigurnosne opreme u osnovnom modelu i slično. Kako se iz Volkswagena hvale, na zadnjim svjetlima je primjenjena LED tehnika, a ovaj model je prvi iz klase sa tim sistemom. No neče samo zadnja štop svijetla biti počaščena nečim novim, pa će tako i prednji farovi imati tehniku pračenja krivine, odnosno sistem koji prati okretanje volana i brzinu i prema tome programira svijetla i okreče ih u smijeru krivine. Več sam napisao da dijeli mehaniku sa Golfom, to se odnosi i na motore, s tim što Plus model neče dolaziti u GTI izvedbi. Također, nema ni verzije sa 3 vrata, nudit će se samo u verziji sa 5, a paketi opreme će biti isti kao i kod običnog Golfa. U serijskoj opremi će uz ovaj model dolaziti ABS, ESP, prednji i prednji bočni zračni jastuci, kao i zračna zavjesa koja se prostire čitavom dužinom putničkog prostora, štiteči tako glave putnika od povreda. Golf Plus u prodaju stiže početkom sljedeče godine, a neposredno prije početka prodaje će biti poznate i cijene. Za sada je poznato samo da će cijena biti kako je i sam model pozicioniran, između cijene običnog Golfa i Tourana…

02.12.2004.

Ferrari Mythos

Vjerujem da večina od Vas nije nikada čula za ovaj model, a nisam ni ja znao za njega do prije jedno godinu-dvije. Pošto se od malih nogu bavim skupljanjem modela automobila, sasvim slučajno sam dobio taj model. Onda kad kod mene dodje neki od auto fanova, odmah počne sa razgledanjem malih automobila i večinom sve iz prve prepoznaju, dok ne dodju do Mythos-a. Onda sljedi začuđujuči pogled i pitanje, šta je ovo?! Nakon kratkog objašnjenja, obično kažu “prvi put cujem da je taj Ferrari postojao”. Zbog toga sam i odlučio da to bude prvi Ferrari o kojem ću nešto napisati, a jeli stvarno “postojao” odlučite sami. Za ovaj model nema puno podataka, niko ga praktično nije testirao, zbog toga će ovdje biti samo osnovni podaci. Ovaj konceptni Ferrari je predstavio Lorenzo Ramaciotti uz pomoč PininFarine u Januaru davne 1989-e godine. Mythos već po samom predstavljanju nije ni bio planiran za serijsku proizvodnju, nego je došao čisto kao pokazni model Ferrarija. Bio je postavljen na mehaniku Ferrari-a Testarosse, s tim što je Mythos krači, viši i mnogo širi od ionako ekstremno široke Testarosse. Karoserija je izrađena od karbonskih vlakana, a motor je bio 4.9l zapremine i boxer koncepcije sa 390 KS, smješten centralno. Pogon je bio klasično na zadnju osovinu, do koje je snagu prebacivao manuelni 5 stepeni mjenjač. Uz težinu od 1250 kg, to je omogučavalo ubrzanje do 100 km/h za 5.8 sekundi i maksimalnu brzinu od 260 km/h. No maksimalna brzina je mogla biti i 290 km/h, zahvaljujuči odličnoj aerodinamici, koja se mogla podesiti po želji. Zadnji spojler se mogao diči i promjenom ugla prilagoditi potrebi, a posebno izveden prednji dio automobila je automatski prilagođavao aerodinamiku zavisno od brzine. Felge od 17’ za Mythosa izradio je OZ racing, a gume su bile Pirelijeve 245/40 naprijed i 335/35 nazad. Iako ga Ferrari nije namjeravao prodavati, poznato je da je jedan primjerak otišao u vlasništvo Sultana od Brunea. Vjerovatno ga je dobio u “zamjenu” za velike pare, a ukupan broj proizvedenih Mythosa je nepoznat. Predpostavlja se da postoje samo 2, Sultanov i još jedan koji je Ferrari odnosno PininFarina sačuvao za sebe…

01.12.2004.

Mercedes A-klasa by Carlsson i Brabus

Dva najpoznatija tunera Mercedesa, izuzmemo li tvorničkog AMG, su doveli svoje tunirane A-klase u Essen. Oni uvijek među prvima prikažu svoje nove prerade Mercedesa i stalno se lagano utrkuju u tome. Ovaj put su obadva tunera preradila istu A-klasu, model A200 CDI. Carlsson je malom Mercedesu snagu digao sa 140 na 166 KS a obrtni momenat sada iznosi 350 Nm. Ovaj tuning motora će se moči dobiti po cijeni od 1130 Eura u Njemačkoj. Pored ovoga, postoji i čitav paket Cd20 koji pored motora donosi i spušteno podvozje za 25 mm, specijalni aerodinamički kit sa posebnim spojlerima i felgama do 19’. Ali Brabus je odmah odgovorio na to još jačom dizelskom verzijom. Pod nazivom Brabus D3 krije se motor kojem je snaga povečana za čitavih 50 KS u odnosu na serijski A200 CDI. Tako D3 ima 190 KS što mu omogučava ubrzanje do 100 km/h za 8.3 sekunde uz maksimalnu brzinu od visokih 225 km/h za tako mali automobil. Unatoč velikom povečanju snage, iz Brabusa navode da je potrošnja ostala ista kao kod serijskog modela. Ista stvar je i sa čistočom ispuha, koja i dalje zadovoljava visoku normu Euro 4. Cijena samog tuninga motora je 1480 Eura. Pored ovoga, Brabus je preradio i slabiji model A klase sa dizel motorom, A 180 CDI. Model nosi naziv D2, snaga je sa 109 narasla na 143 KS a ubrzanje je skračeno na 9.5 sekundi do 100 km/h. Maksimalna brzina sada iznosi 202 km/h, a uz prerade motora, kao i kod Carlssona se nude i poboljšanja ovjesa i spuštanje automobila. Brabus spušta A klasu za 25 ili 35 mm po želji i ugradjuje felge do veličine 225/35 ZR 18. Optički tuning za poboljšanje izgleda i aerodinamike je također u ponudi. Kako je Brabus jedan od najboljih tunera, oni za sve svoje prerade nude garanciju od 3 godine ili 100000 pređenih kilometara. Tako da nebi trebalo biti sumnje kako je prerada odrađena perfektno…

P.S. Da neko nebi pomislio zbog toga što su Carlsson i Brabus u istoj “temi” da imaju neke veze ta dva tunera, ovo pišem da pojasnim da nemaju. To su dvije potpuno samostalne tuning kuče.

01.12.2004.

Dieseli, održavanje i vožnja?!

Danas vjerovatno u BiH kada su upitanju želje vozača, na prvom mjestu je sigurno želja da se postane vlasnikom jednog Passata TDI (po mogućnosti «crveno I») ili Škode Octavie sa istim motorom. Budimo iskreni, Volkswagen u BiH sa svojim diesel izvedbama preovladava, kako na tržištu novih automobila, tako još ubjedljivije u segmentu polovnih automobila, a tema čežnje uvijek ostaje zlatna krilatica TDI. Ta tri čarobna slova znače veoma skromnu potrošnju i performanse na razini benzinaca! Ako ćemo analizirati tržište u Europi, benzinci polako ali sigurno gube utrku sa modernim dieselima, i ko godišnje prelazi preko 20.000 km za njega nema dvojbe šta će uzeti. O tome najbolje svjedoče statistike koje svakim danom sve više “govore” u njihovu korist. Evo par podataka o tome, prvi i najzanimljiviji dolazi od Volkswagen-a koji je i največi Eu proizvođač automobila trenutno. Njihove statistike od prošle godine (2003) govore da je čak 60% automobila prodanih na Eu tržištu bilo opremljeno dizelskim motorima. Sada opčenito, a ne samo za Volkswagen. Ukupna prodaja dizela u zapadnoj Europi je 2003-e godine imala največi rezultat zabilježen do sada, čak 43.7% od svih automobila prodanih na ovom tržištu pripalo je dizelima. Uzme li se u obzir da dosta proizvođača prošle godine nije imala u svojoj ponudi dizel motore, to je odličan rezultat. Neki i danas još uvijek nemaju dizel motore u svojoj ponudi, no sad su i takvi proizvođači počeli razmišljati o tome. Neki od njih su Bentley, Porsche, Subaru i sl. Također nije za odbaciti ni činjenica da se u mnogim zemljama Eu na automobile sa dizel motorima plača poseban porez koji je mnogo veći nego za benzinske “kolege”. U ovoj godini u prva tri mjeseca na tržištu zapadne Eu je čak 46.1% prodanih automobila sa dizel motorom, što je kako kažu stručnjaci iz tog polja, nadmašilo i najoptimističnija predviđanja. Predviđanja za naredne godine govore o još večoj prednosti dizela i njegovoj potpunoj dominaciji. Tako se za 2005-u predviđa da će od ukupnog broja prodanih automobila u Eu, preko 50% ih biti pokretano dizelskim motorom.

Moderni diesel

Danas se kod nas oznaka TDI (Turbo Diesel direct Injection) veže sa sve automobile pokretane turbo dizelskim motorom, bilo kojeg proizvođača. Iako, isključivo oznaka TDI zakonski pripada Volkswagenu, koju on dijeli sa markama iz koncerna Audi/Skoda/Seat. Drugi proizvođači imaju drugačiju oznaku, npr: Opel - CDTI, BMW - D,Mercedes-Benz - CDI, Alfa Romeo - JTD, Renault - DCI itd. Danas u auto industriji preovladavaju motori sa Common-Rail sistemom ( Audi V6 i V8 TDI, Alfa Romeo, BMW, Citroen, Chrysler, Opel, Mercedes, Mazda, Hyundai, Toyota, Volvo itd) kao i sistemom Pumpe-Duse koji se ugrađuje u VW automobile (ovaj sistem je njihov patent), kao i neke manje modele grupacije V.A.G. (Volkswagen Auto Group). TDI oznaka kod V.A.G.-a se zadržala samo kao oznaka za diesele koji rade uz pomoć Turbo punjača (SDI bez Turbo punjača). Svim nabrojanim dizel motorima neovisno od principa rada je zajedničko da ih karakteriše veoma mala potrošnja, i kompleksna gradnja. Tu leži problem, jer tamo gdje je motor vrlo komplikovano izveden (a svi moderni diesel motori jesu tako izvedeni) ima puno stvari koje se mogu pokvariti, a u većini slučajeva sam vozač je krivac za to, a da toga uopće nije svjestan (kroz određeni period doprinese bržem propadanju stvari). Svi ti kvarovi se mogu spriječiti uz malo pažnje i strpljenja.

Ulje

Za sve motore bez obzira koje ih gorivo pokreće ono predstavlja isto ono što za čovjeka predstavlja KRV. Gubitak ulja, manjak ulja kao i njegova loša kvaliteta mogu dovesti do kapitalnih kvarova motora. Kod diesel motora to predstavlja veći problem nego kod benzinskih, jer diesel motori imaju robusniju konstrukciju, a današnji moderni diesel motori imaju izuzetno jak obrtni moment, što predstavlja ogroman udar na radilicu motora. Tu kvalitetno ulje igra krucijalnu ulogu, i tu nema štednje! Tu nesmije predstavljati problem cijena ulja, jer skuplja ulja imaju duži interval izmjene, tako da opet dođete na isto. Razlika je u tome što skuplje ulje dok obavlja svoj posao obavlja ga bolje i kvalitetnije, tj. potrošnja materijala je manja. Međutim, najosjetljiviji dio modernih diesela jeste sistem ubrizgavanja i turbo punjač koje takođe treba podmazati. U svemu tome poseban problem jeste što ulje najkasnije dođe do turbo punjača koji je najopterećeniji i koji se redovno vrti na oko 150.000 obrtaja u minuti! Da bi bez problema Vaš turbo punjač funkcionisao koristite poznatija ulja manje gradacije (npr. umjesto 15W40 koristite 10W40 ili još bolje 5W40) jer ona su lakotečiva i brže stignu po paljenju automobila do udaljenih djelova motora (Turbina, bregasto vratilo). Također ta ulja su hemijskom obradom sintetizirana tako da je 10W40 polusintetičko ulje, a 5W40 sintetičko ulje, i ona daleko bolje izdržavaju termička i fizička opterećenja. Poznati proizvodžači preporučuju slijedeća ulja: Castrol, Shell, TOTAL/FINA, Mobil, ESSO, BP, Sellenia, Valvoline itd. Takođe postoji još desetine ulja koja zadovoljavaju ove kriterije, ali za sve je zajedničko da na poleđini kutije imaju ispisane norme koje zadovoljavaju. Današnja moderna ulja moraju zadovoljiti normu CF/CF-4 (zadovoljavaju skoro sva ulja koja ima kupiti u BiH pa i INA SINT, PETROL, OLMA) kao i normu B-3 ili B-4.

Način vožnje

Zlatno pravilo koje obezbjeđuje dugo trajanje motora jeste da kada ga upalite budete blagi prema gasu. Hladan start najviše troši motor, i kada u ova zimska jutra upalite svoj automobil ostavite ga jedno 30 sec da radi u mjestu. Naravno, ako je mašina OK ona mora upaliti bez gasa, i stoga nemojte davati gas pri paljenju (kod nekih proizvođača ovo se navodi i u priručniku za upotrebu – npr. VW). Kada auto odradi u leru jedno pola minute, lagano krenite prebacujući u drugu brzinu prije 2.000 o/min, pa onda isto tako i u treću i sve sljedeče brzine. Važno je da ne opteretite motor dok je hladan jer ulje koje ga podmazuje nije na radnoj temperaturi, a radna temperatura ulja nije pokazivač temperature na instrument tabli, on pokazuje temperaturu rashladne tekućine koja se dosta brže grije od ulja. Ako vam je u motoru ulje 15W40, ono će dostići radnu temperaturu tek nakon 24 km! A ako je 10W40 nakon 12 km, dok 5W40 dostiže za oko 6 km! Znači dok nepređete par km nema opterećivanja motora, jer tu najviše pati turbina! Nakon što ste ugrijali motor, a ulje došlo na radnu temperaturu, krenuli ste uživati u elastičnosti TDI motora, pa npr. na relaciji Sarajevo-Zenica nespuštate obrtaje ispod 3.500 o/min! Došli ste na odredište i ugasili auto i izašli, a niste svjesni da se vaša turbina još okreće, a ulje ima izuzetno visoku temperaturu! Tu je zamka! Kada stanete sa autom, ostavite ga u leru da radi jedno 15 sec, a ako ste mu «dušu vadili» ostavite ga jedno 1-2 min da se prirodno sam svojim sistemom hlađenja ohladi! Kada ste nakon divlje vožnje odmah ugasili motor, turbina se mora «stišati» sa 150.000 o/min na 0, što baš nije lako, jer ste gašenjem motora ugasili i uljnu pumpu koja mora podmazati turbinu, tako da turbina praktično staje bez ulja! Takođe, neki kada stanu dadnu gas i ona ugase motor! To je katastrofa za motor, i ako to praktikujete odmah prekinite! Vaš limeni ljubimac će bolje, duže i pouzdanije raditi ako se pridržavate ovih savjeta. To nezahtjeva nikakvo odricanje, nego samo malo strpljenja (vožnja hladnim motorom, ostaviti auto da malo «odradi» u leru itd). I jedno zapamtite: Diesel je napravlje da štedi, a ne da se s njim trkate, i ludujete u visokim obrtajima! Za takvu vožnju ima više nego dosta odličnih benzinaca u ponudi, i što je najvažnije jeftinijih!

Text napisao nine, kojem se i ovom prilikom zahvaljujem. Od sada će i on pisati neke tekstove za ovaj blog, večinom ovake stručne. Tako više nisam sam… :)

Automobili...

Auto stranice...

Blogovi koje treba pogledati...
Dream cars
Jaguarfan
Automotion
politicari
AutoShow-samo exkluziva


[b]
STROGO ZABRANJENO SVAKO PREUZIMANJE TEXTOVA BEZ PRETHODNE DOZVOLE UREDNIKA BLOGA.[/b]KONTAKT:irfansarmas@hotmail.com

Arhiva novosti...
Volkswagen Jetta
Novi Ferrari Dino?!
BMW M3 Competition Package
Audi Q5
Ferrari SuperAmerica
Range Rover Baby
Range Rover Sport
Audi A3 Sportback Open Sky
Toyota – Novi Top modeli
Race of Champions 2004
Volkswagen Golf Individual
Opel Tigra Twin-Top CDTI
Volkswagen Golf Plus
Toyota Yaris - Nova
Mini Coopera S CVT
Hyundai Atos Limited
Citroen C3 VTR
Hyundai Matrix 1.5 CRDi VGT
Race of Champions 2004 - Pobjednici
3410 km sa 1 litrom goriva
Mercedes M-klasa – Nova
Porsche 911 GT3 Cup
Volkswagen Fox
Porsche 911 Cabriolet
MB Roadcars Eos
Nissan Murano
Volkswagen AG – Opoziv
Fiat Punto - Spy slike
Honda Civic Type-R – 250KS
Honda – Brošure za djecu
BIHAMK akcija za clanove
Volkswagen Passat – Novi
BMW M6 E63
Citroen C3 Stop/Start
Kia Pens KCD-II
Mercedes CL - Najprodavaniji luksuzni coupe
Chevrolet Corvette Z06 - Slike
Acura RD-X
Volkswagen Golf V – Podbacila prodaja
Mercedes – Novi CDI motor
Subaru Impreza S203
Mika Hakkinen u DTM-u
Nissan Azeal
Mercedes V12 Dizel - Najava
Volkswagen - tvornica u Rusiji
Peugeot Design Contest – Glasanje
Opozivi – 1
BMW 5 – xDrive i jaci motori
CityRover – Stiže u Europu
BMW – Objavljene cijene
Audi Space Frame
BMW – Opoziv
Ferrari Enzo Lego
MINI Rollercoaster
Opozivi - 2
Range Rover – Redizajn
Opelovim radnicima 10 hiljada otkaza
Kia Rio – Prve slike
M. Schumacher u humanitarnoj akciji
Ferrari SUV
Dodge Viper SRT10 Coupe
Ford Focus ST - Najava
Volkswagen Jetta GLI
Ford Fiesta RS – Otkazana proizvodnja
BMW 3 – Odlican odziv kupaca u USA
Ascari KZ1
Mitsubishi Outlander – Nove verzije
Japanci napadaju ameriku
Dacia Logan – Odlican pocetak
Audi Allroad Quattro - Koncept
Saturn Aura
Volkswagen – Rast prodaje
Toyota Avalon – Bangle je pokraden
Mercedes – 2.8 miliona kilometara
Volvo – Kompaktni automobil
Subaru B9 Tribeca – Prvi pravi SUV
Lotus Sport Exige – Još brži
Saleen S7 Twin Turbo – 2.8s do stotke
Cadillac STS-V
Mitsubishi Grandis sa Volkswagenovim motorom
Bentley Continental Flying Spur
Opoziv za Daciu Logan
Noble M14
Nissan Note
Range Rover LE Autobiography
Novi motor za BMW Z4
Mercedes C-klasa - Novi motori
Subaru Forester – Ponovno redizajniran
Porsche Boxster najbolji po TUV-u
BMW 7 – Tenk postao transporter
BMW Z9 - Najbrži Bavarac
Saab – Produženje garancije
Alfa Brera – Serijska verzija
UAZ Patriot
Audi objavio ime SUV-a
Opel Astra OPC
Renault Laguna – Redizajn
Cadillac Escalade i u EU
PSA SUV-ovi od Mitsubishija
Bosch problemi
Cadillac SRX V6 - Novi motor
Toyota nešto muti?!
BMW 1 – Novi top model
Opel Zafira II – Prve slike
Toyota FJ Cruiser
Ferrari F430 Spider
Citroen C6
Honda Civic Si – Koncept
Volkswagen 2.0 TDI
Peugeot 407 Prologue
Mitsubishi Colt CC
Cadillac BLS
Mazda – Najduži plakat
Saab 9-3 Sport Estate
Mercedes B klasa
TUV report za 2005-u
Ford Focus Sedan
Prezivjeli pad sa 121 m
Lamborghini Concept S
Chevrolet Matiz - Novi
Alfa Romeo 159 – Ljepotica je stigla
Maybach 57 S
Lancia Ypsilon Sport
Mercedes M klasa – AMG paket
Audi RS4 Quattro
Kia Rio - Hatchback
Mazda MX-5
Audi TT Quattro Sport
Škoda Yeti
Rolls-Royce Phantom
Porsche 911 Shooting Brake
Lotus Sport Exige 240R
Honda Civic – Novi model?!
Seat Leon Prototipo
Mitsubishi Lancer Evolution IX
Hyundai Grandeur
Opel Zafira OPC
Yamaha opoziv
Lexus IS
Renault Vel Satis – Redizajn
Consumer Reports magazin
EuroNCAP – Novi kandidati
Range Rover Sport - Karakteristike
Jeep Wrangler
Volkswagen Polo – Redizajn
Orca C113
V12 za Range Rover
Skoda Octavia – Sportski paket
Audi Ski Jump Projekt
Nissan Sport Concept
BMW X5 Coupe
Volkswagen Fox (Eu)
Korejska elita “luda” za Audijem
Chevrolet Trailblazer SS
Novi Good Year Excellence
Mercedes R-klasa
Jeep Grand Cherokee SRT8
Imperija uzvraca udarac
Volkswagen Golf GTD
Mercedesi idu doktoru
Audi A4 DTM Edition
Renault Modus – Novi dCi
Lamborghini SUV
EU spremna na nestašicu nafte!
Liqui Moly sponzor Željeznicara
Alpina B5 najbrža limuzina na svijetu
Land Rover Discovery 3 – Novi motor
Kia Picanto 1.1 CRDi
Barel pao 14%
Seat Leon
Audi S6 - Najava
BMW najbolji, MERCEDES najlošiji!

Arhiva tuning...
Porsche 911 Carrera (997) by TechArt
Kleemann C 55K S8
Nissan Strosek 350Z-R
Dacia Logan by Elia
BMW Hartge H1 5.0
Porsche 911 (997) by RUF
Renault Modus i Megane by Elia
BMW 1 by Breyton
Audi A3 Nothelle 210 Spatha
Mercedes A-klasa by Carlsson i Brabus
Schnitzer ACS1
Audi Abt AS400
BMW G-Power G6 5.0 Highline
Volkswagen Touareg JE DESIGN
Audi Abt AS3 Sportback
Brabus CLS 55 Compressor K8
Audi TT CarLine
BMW Mini by Hamann
Porsche Cayenne by TechArt
Kleemann CL 65
Audi A3 2.0 TDI by B&B
BMW 645Ci by Hartge
Land Rover Discovery by Arden
Maybach by Brabus
Rinspeed Chopster
Brabus SLR
VW Golf GTI by B&B
Porsche Cayenne by Sportec

Arhiva ostalih tekstova...
Ferrari Mythos
Volkswagen Golf 1 GTI
Volkswagen Golf 2 GTI
Volkswagen Golf 3 GTI
Volkswagen Golf GTI – Video klipovi
Jeftinije gorivo
Zimske gume
Pripreme za zimu
Dieseli, održavanje i vožnja?!
Rezervni dijelovi
Volkswagen Passat B5/B5.5 – Kupovina polovnog
Opel Vectra B – Kupovina polovnog
Audi A6 4B – Kupovina polovnog
Peugeot 406 - Kupovina polovnog
Mercedes E-klasa W210 – Kupovina polovnog
Zracni jastuk/Airbag
BMW E36 - Video klip
Preporuke - 1
Vozite BMW X3 Online, u igrici!!
Prednji vs. zadnji pogon
Noviteti – za ovu 2005. godinu
Magla na putu
BMW serija 5 E39 - Kupovina polovnog
Do kada?!
Virusi napadaju automobile?!
Preporuke – 2
Snijega na svakom koraku
Preporuke - 3
Pouka
Volkswagen Golf IV/Bora – Kupovina polovnog
Ucini se proljeće
Policija
Formula 1 - Nova sezona
Formula 1 – Australija
Preporuke – 4
Ode zima
Formula 1 – Malezija
Formula 1 - Pjesmica
Opel Astra B (službena oznaka G) – Kupovina polovnog
PLJACKA!
Guli do kosti
Ide proljece, koje gume staviti?
GP Bahrein 2005- Prve kvalifikacije završene
Skup auto fanova – 02.04.2005
Gp Bahrein 2005-Drugi krug kvalifikacija završen
Bahrein Grand Prix 2005-Pobjeda Fernanda Alonsa
Pogon buducnosti?
Moto GP – Obavještenje
Preporuke – 5
Sebastian Loeb pobjednik Propecia Rally New Zealand
Kad auto otkaže poslušnost
Pirelli manifestacija

BROJAČ POSJETA
479091

Powered by Blogger.ba