Automobili...

Ako vam venama teče benzin umjesto krvi,na pravoj ste adresi...

01.04.2005.

Ide proljeće, koje gume staviti?

Evo došlo je proljeće, a bogami i povisoke temperature. Mislim, nisu nešto visoke za kraj marta i početak aprila, ali kako je bilo prije 2-3 sedmice ovo je ipak poprilična promjena. Neki dan bilo 20 stepeni, a pri jednom poprilično oštrom ulasku u krivinu čuo sam svoje zimske gume (Good Year Ultra Grip 6) kako cvile, i to mi je bio znak da im je vrijeme za zamjenu. Ipak, ostat će do polovine aprila, ako me slučajno zatkene negdje na nekom prevoju malo snijega.
Oni koji misle da se ljeti može voziti na zimskim gumama,a pri tome su strašno tvrdolglavi neka ne čitaju dalje. Samo da kažem da je to kao da vozite na ljetnim gumama zimi, s tim, što nakon ljeta zimska guma više neliči na sebe, jer je vrućina doslovno sprži!
Ako hoćete kupiti tek ljetne gume, šta onda staviti? Ipak, pitanje nije lako, posebno u današnje vrijeme kada možete kupiti na tržištu sve i svašta. Prije rata ste imali izbor između Save, Trayal-a i Tigra, Sava je bila najbolji izbor, a ove dvije gume iz srbije nisu uopće zaslužile naziv guma nego plastika! Pravi sretnici su bili ljudi koji su mogli nabaviti Good Year ili Michelin.
Danas na tržištu imate gume koje se prave od USA do Kine, pa treba dobro paziti. Ovdje ću pisati o dvije najčešće dimenzije guma danas na B-H tržištu, a to su 175/65 R14T (odnosi se i na dimeziju 175/70 R13T) i 195/65 R15H.
175/65 R14 je danas standard na malim autima, te u Evropi čine najveći dio prodaje guma. Ovdje svi proizvođači guma na svijetu imaju svog "predstavnika" ipak zadržat ću se na nama najzanimljivijim koji čine 99% prodaje na B-H tržištu.
Kralj ove dimezije se zove Pirelli P3000. Razlog? Izuzetne performanse koje nisu baš karakteristika ovako malih guma. K tome, malo se troši, što je vrlo neuobičajno za gumu sa takvim performansama. Ova guma doslovce u svemu briljira, a posebno u ležanju na mokroj cesti te držanju na suhoj cesti. Kratki zaustavni putevi su joj standard, a potrošnja gume na razini Michelina od kojeg je jeftinija za oko 30%. Ko ima prilike da kupi ovu gumu nek netraži dalje, bolje nećete naći.
Druga guma po karakteristikama je Good Year GT3. Karakteristika ove gume je što je dijelom napravljena od "šećera" tj. kukuruznog škroba. Nemojte misliti da je ovo zadnji krik tehnike, ova guma je već dugo na tržištu i ja mislim da će iduće godine dobiti nasljednika. Karakteristika ove gume je izuzetno mali otpor kotrljanja, te s time i mala potrošnja goriva u odnosu na ostale gume. Takođe, vrlo dobro drži cestu po suhom, te ima vrlo dobre zaustavne puteve na suhom. Po kiši je solidna, te je u prosjeku ove klase guma. Inače, i ova guma posjeduje uobičajne karakteristike Good Year-a a to je izuzetna udobnost ali i malo brže trošenje gume u odnosu na Pirelli P3000 i Michelin Energy E3A.
Pirelli P3000 i Good Year GT3 su referenca ove klase. Continental Eco Contact 3 je guma vrlo dobrih performansi, ali praksa je pokazala da ima neugodan osjećaj u vožnji po mokrom.
Dok je nova sve funkcioniše super, međutim vrlo brzo se stvrdne, te izgubi dosta svojih osobina. Iznenađenje u ovoj klasi guma je Hankook K701+Silica koji je razredni štreber već dugi niz godina, i jedino u čemu ova guma zaostaje jeste udobnost. K tome dodajte vrlo pristojnu cijenu, i da predstavnik Hankooka ima bolji xafsing vjerovatno bi sa tržišta potisnuli Savu kao kralja jeftinih guma. Sava Effecta koja je kod nas kralj prodaje nije zaslužila možda ni da se spomene. Ipak, uvažavajući našu finansijsku realnost samo ću reći da ako ste čovjek koji godišnje prelazi max 3.000 km i da bi sjeli u auto moraju Vam se ispuniti svi vremenski preduslovi (atmosferski pritisak,vlažnost vazduha itd) onda je ovo za Vas guma. Ova guma je katastrofa ako je poredite sa iznad pomenutim gumama, a posebno ako je poredite sa Hankook-om K701 jer pripadaju istom cjenovnom razredu. Takođe, Hankook K701 stoji rame uz rame jednom Good Year-u GT3, a košta kao Sava Effecta. Jedino gdje Effecta može dobiti prolaznu ocjenu je potrošnja gume, a i to je zbog činjenice da se vrlo brzo stvrde te izgubi i ono malo gripa kojeg pruža na suhoj cesti. O performansama na mokrom nema smisla pričati!
Sada dolazimo do najveće bruke ove klase, a to je Michelin Energy E3A. Nemojte misliti da ova guma ima loše performanse. Ona je izuzetno dobra, ali je slabija od Hankook-a K 701. Vrlo je udobna, a potrošnja gume zanemarljiva. Ipak, bruka je što košta za ovu dimenziju i do 170 km po komadu, a nudi tek prosječne performanse.
Poredak u ovoj klasi bi onda bio sljedeći:
1. Pirelli P3000
2. Good Year GT3
3. Hankook K 701+ Silica
4. Continental Eco Contact 3
5. Michelin E3A
6. Sava Effecta

Kod dimezije 195/65 R15H nema puno izneneđenja, ovdje ipak ime garantuje kvalitetu, osim opet u slučaju Michelina.
Kod nas većina službenih vozača raznih minstarstava i ono malo uspješnih preduzeća kupuje Michelin. To je fenomen. Jer Michelin Energy E3A u ovoj dimenziji košta od 200 do 250 Km (zavisno od trgovca) dok nudi ispodprosječne performanse.
Kralj i ove dimenzije je opet Pirelli sa svojom gumom P6 koja doslovce briljira u svim disciplinama. Jednostavno ova guma nema mane. Međutim ono čime se ova guma može najviše pohvaliti su vrhunske performanse koje doslovce čine auto zaljepljenim za cestu. Držanje ceste na mokrom je fenomenalno. Ko traži vrhunsku, beskompromisnu gumu ovo je najbolji izbor!
Jedinog konkurenta po performansama ima u Good Year-u Hydra Grip koji kod akvaplaninga ima takve rezultate da ni P6 nemože da joj odbije pera. Kod udobnosti Hydra Grip ima izuzetne rezultate, kao i kod držanja ceste bilo to po mokrom ili suhom. Ipak, po performansama malo zaostaje za P6, ali je dosta ispred ostale konkurencije. Takođe, cjena je sasvim poštena, te se kreće oko 150 km! Inače, što se tiče komfora vožnje, ovo je najbolji izbor.
Na našem tržištu možete naći i Hankook K406, ovo je takođe iznadprosječna guma, ali vrlo jeftina. Jedina zamjerka ovoj gumi može biti upućena na udobnost, ostale discipline ne savladava kao P6 ili Hydra Gripa, ali je ispred ostale konkurencije.
Sava Intensa je sasvim prosječna guma, koja svoje bodove gubi na udobnosti i disciplinama na mokrom. Savjet: Kupite samo ako morate!
Michelin E3A je skroz ispodprosječna guma, te jedino briljira u disciplini udobnost i trošenje gume.
Kod nas na tržištu skroz loše je zastupljen Bridgestone koji proizvodi vrhunske gume u svim dimenzijama. U ovoj dimeziji njen predstavnik je Turanza ER300 , te je po performansama uz bok Pirelli-ju P6, ipak možete je staviti bok uz bok sa Hydra Grip-om. Ako slučajno imate priliku kupiti ovu gumu, nemojte puno razmišljati!
Poredak u ovoj dimeziji bi bio sljedeći:
1. Pirelli P6
2. Bridgestone Turnza ER300
2. Good Year Hydra Grip
3. Hankook K406
4. Michelin E3A
5. Sava Intensa

Eto to je bio "kratki" pregled šta možete kupiti na našem tržištu. Nisam htio da Vas zamaram suhoparnim brojkama (npr. zaustavni put sa 100 km/h) nego sam htio da to objasnim rječima. Neke gume nisam sponinjao jer jdnostavno kod nas na tržištu su vrlo rijetke (Toyo,Vredestin, Barum, Matador) dok sam namjerno izostavio NOKIAN, koji je izvrsna guma, ali još uvjek nedovoljno dokazana na našim "kvrgavim" cestama!

01.04.2005.

Mercedesi idu doktoru

Kako je zadnjih godina Mercedes uveo modu stavljanja elektronike i gdje ne treba, pored početnih problema s istom, sada se opet suočavaju sa dodatnim problemima.

Elektroniku na svakom koraku u Mercedesu nazivaju velikim napredkom koji ne žele obustaviti. No, napredak je svakim danom sve manje vidljiv, a velike mane tog napredka se vide sve više. Još jedan dokaz za drugi dio ove tvrdnje je i najnoviji opoziv, gdje je DaimlerChrysler AG (pod kojim je i Mercedes) objavio da će u servise biti pozvano 1.3 miliona Mercedesa. Radi se o 3 opoziva koji se trebaju zahvaliti najprije elektronici.

Prvi opoziv se odnosi na regulator voltaže motora i obuhvata modele E, SL i CLS klase sa 6 i 8 cilindarskim motorima, proizvedenim između 2001 i 2004 godine. Drugi opoziv obuhvata E i CLS klase (bazirani na istoj mehanici) proizvedene između Januara 2002 i 2005 godine, na koje će se instalirati novi program za kontrolu akumulatora. Također, svi modeli E, CLS i SL proizvedeni nakon Juna 2001, morat će “primiti” i neke prepravke na kočionom sistemu.

P.S. Ovo iznad nije prvoaprilska sala... :)

Meni fakat nije jasno što ovu elektroniku ovoliko forsiraju i prave razne komplikacije sa tim, neispitanim programima koji upravljaju automobilom i sl stvarima. Ne kažem da jednim djelom neka elektronika nije potrebna, ali što će nekome elektronska ručna kočnica. Pa nije tako teško ni klasičnu dignuti spustiti, al si bar s njom siguran da kad radi radi i da se u sred vožnje neće sama aktivirati. A ne, u modernom automobilu, kad joj dođe “blesava” sama se aktivira, što može biti jako opasno. Za par godina bi ako ovako nastave, moglo doći do ozbiljnih napada virusa na automobile, pa se neko malo zaigra na računaru i pošalje virus na neki slućajni automobil, a onda vlasnik ugleda poruku “Zdravo, od sada su ti isključene kočnice”.

Automobili...

Auto stranice...

Blogovi koje treba pogledati...
Dream cars
Jaguarfan
Automotion
politicari
AutoShow-samo exkluziva


[b]
STROGO ZABRANJENO SVAKO PREUZIMANJE TEXTOVA BEZ PRETHODNE DOZVOLE UREDNIKA BLOGA.[/b]KONTAKT:irfansarmas@hotmail.com

Arhiva novosti...
Volkswagen Jetta
Novi Ferrari Dino?!
BMW M3 Competition Package
Audi Q5
Ferrari SuperAmerica
Range Rover Baby
Range Rover Sport
Audi A3 Sportback Open Sky
Toyota – Novi Top modeli
Race of Champions 2004
Volkswagen Golf Individual
Opel Tigra Twin-Top CDTI
Volkswagen Golf Plus
Toyota Yaris - Nova
Mini Coopera S CVT
Hyundai Atos Limited
Citroen C3 VTR
Hyundai Matrix 1.5 CRDi VGT
Race of Champions 2004 - Pobjednici
3410 km sa 1 litrom goriva
Mercedes M-klasa – Nova
Porsche 911 GT3 Cup
Volkswagen Fox
Porsche 911 Cabriolet
MB Roadcars Eos
Nissan Murano
Volkswagen AG – Opoziv
Fiat Punto - Spy slike
Honda Civic Type-R – 250KS
Honda – Brošure za djecu
BIHAMK akcija za clanove
Volkswagen Passat – Novi
BMW M6 E63
Citroen C3 Stop/Start
Kia Pens KCD-II
Mercedes CL - Najprodavaniji luksuzni coupe
Chevrolet Corvette Z06 - Slike
Acura RD-X
Volkswagen Golf V – Podbacila prodaja
Mercedes – Novi CDI motor
Subaru Impreza S203
Mika Hakkinen u DTM-u
Nissan Azeal
Mercedes V12 Dizel - Najava
Volkswagen - tvornica u Rusiji
Peugeot Design Contest – Glasanje
Opozivi – 1
BMW 5 – xDrive i jaci motori
CityRover – Stiže u Europu
BMW – Objavljene cijene
Audi Space Frame
BMW – Opoziv
Ferrari Enzo Lego
MINI Rollercoaster
Opozivi - 2
Range Rover – Redizajn
Opelovim radnicima 10 hiljada otkaza
Kia Rio – Prve slike
M. Schumacher u humanitarnoj akciji
Ferrari SUV
Dodge Viper SRT10 Coupe
Ford Focus ST - Najava
Volkswagen Jetta GLI
Ford Fiesta RS – Otkazana proizvodnja
BMW 3 – Odlican odziv kupaca u USA
Ascari KZ1
Mitsubishi Outlander – Nove verzije
Japanci napadaju ameriku
Dacia Logan – Odlican pocetak
Audi Allroad Quattro - Koncept
Saturn Aura
Volkswagen – Rast prodaje
Toyota Avalon – Bangle je pokraden
Mercedes – 2.8 miliona kilometara
Volvo – Kompaktni automobil
Subaru B9 Tribeca – Prvi pravi SUV
Lotus Sport Exige – Još brži
Saleen S7 Twin Turbo – 2.8s do stotke
Cadillac STS-V
Mitsubishi Grandis sa Volkswagenovim motorom
Bentley Continental Flying Spur
Opoziv za Daciu Logan
Noble M14
Nissan Note
Range Rover LE Autobiography
Novi motor za BMW Z4
Mercedes C-klasa - Novi motori
Subaru Forester – Ponovno redizajniran
Porsche Boxster najbolji po TUV-u
BMW 7 – Tenk postao transporter
BMW Z9 - Najbrži Bavarac
Saab – Produženje garancije
Alfa Brera – Serijska verzija
UAZ Patriot
Audi objavio ime SUV-a
Opel Astra OPC
Renault Laguna – Redizajn
Cadillac Escalade i u EU
PSA SUV-ovi od Mitsubishija
Bosch problemi
Cadillac SRX V6 - Novi motor
Toyota nešto muti?!
BMW 1 – Novi top model
Opel Zafira II – Prve slike
Toyota FJ Cruiser
Ferrari F430 Spider
Citroen C6
Honda Civic Si – Koncept
Volkswagen 2.0 TDI
Peugeot 407 Prologue
Mitsubishi Colt CC
Cadillac BLS
Mazda – Najduži plakat
Saab 9-3 Sport Estate
Mercedes B klasa
TUV report za 2005-u
Ford Focus Sedan
Prezivjeli pad sa 121 m
Lamborghini Concept S
Chevrolet Matiz - Novi
Alfa Romeo 159 – Ljepotica je stigla
Maybach 57 S
Lancia Ypsilon Sport
Mercedes M klasa – AMG paket
Audi RS4 Quattro
Kia Rio - Hatchback
Mazda MX-5
Audi TT Quattro Sport
Škoda Yeti
Rolls-Royce Phantom
Porsche 911 Shooting Brake
Lotus Sport Exige 240R
Honda Civic – Novi model?!
Seat Leon Prototipo
Mitsubishi Lancer Evolution IX
Hyundai Grandeur
Opel Zafira OPC
Yamaha opoziv
Lexus IS
Renault Vel Satis – Redizajn
Consumer Reports magazin
EuroNCAP – Novi kandidati
Range Rover Sport - Karakteristike
Jeep Wrangler
Volkswagen Polo – Redizajn
Orca C113
V12 za Range Rover
Skoda Octavia – Sportski paket
Audi Ski Jump Projekt
Nissan Sport Concept
BMW X5 Coupe
Volkswagen Fox (Eu)
Korejska elita “luda” za Audijem
Chevrolet Trailblazer SS
Novi Good Year Excellence
Mercedes R-klasa
Jeep Grand Cherokee SRT8
Imperija uzvraca udarac
Volkswagen Golf GTD
Mercedesi idu doktoru
Audi A4 DTM Edition
Renault Modus – Novi dCi
Lamborghini SUV
EU spremna na nestašicu nafte!
Liqui Moly sponzor Željeznicara
Alpina B5 najbrža limuzina na svijetu
Land Rover Discovery 3 – Novi motor
Kia Picanto 1.1 CRDi
Barel pao 14%
Seat Leon
Audi S6 - Najava
BMW najbolji, MERCEDES najlošiji!

Arhiva tuning...
Porsche 911 Carrera (997) by TechArt
Kleemann C 55K S8
Nissan Strosek 350Z-R
Dacia Logan by Elia
BMW Hartge H1 5.0
Porsche 911 (997) by RUF
Renault Modus i Megane by Elia
BMW 1 by Breyton
Audi A3 Nothelle 210 Spatha
Mercedes A-klasa by Carlsson i Brabus
Schnitzer ACS1
Audi Abt AS400
BMW G-Power G6 5.0 Highline
Volkswagen Touareg JE DESIGN
Audi Abt AS3 Sportback
Brabus CLS 55 Compressor K8
Audi TT CarLine
BMW Mini by Hamann
Porsche Cayenne by TechArt
Kleemann CL 65
Audi A3 2.0 TDI by B&B
BMW 645Ci by Hartge
Land Rover Discovery by Arden
Maybach by Brabus
Rinspeed Chopster
Brabus SLR
VW Golf GTI by B&B
Porsche Cayenne by Sportec

Arhiva ostalih tekstova...
Ferrari Mythos
Volkswagen Golf 1 GTI
Volkswagen Golf 2 GTI
Volkswagen Golf 3 GTI
Volkswagen Golf GTI – Video klipovi
Jeftinije gorivo
Zimske gume
Pripreme za zimu
Dieseli, održavanje i vožnja?!
Rezervni dijelovi
Volkswagen Passat B5/B5.5 – Kupovina polovnog
Opel Vectra B – Kupovina polovnog
Audi A6 4B – Kupovina polovnog
Peugeot 406 - Kupovina polovnog
Mercedes E-klasa W210 – Kupovina polovnog
Zracni jastuk/Airbag
BMW E36 - Video klip
Preporuke - 1
Vozite BMW X3 Online, u igrici!!
Prednji vs. zadnji pogon
Noviteti – za ovu 2005. godinu
Magla na putu
BMW serija 5 E39 - Kupovina polovnog
Do kada?!
Virusi napadaju automobile?!
Preporuke – 2
Snijega na svakom koraku
Preporuke - 3
Pouka
Volkswagen Golf IV/Bora – Kupovina polovnog
Ucini se proljeće
Policija
Formula 1 - Nova sezona
Formula 1 – Australija
Preporuke – 4
Ode zima
Formula 1 – Malezija
Formula 1 - Pjesmica
Opel Astra B (službena oznaka G) – Kupovina polovnog
PLJACKA!
Guli do kosti
Ide proljece, koje gume staviti?
GP Bahrein 2005- Prve kvalifikacije završene
Skup auto fanova – 02.04.2005
Gp Bahrein 2005-Drugi krug kvalifikacija završen
Bahrein Grand Prix 2005-Pobjeda Fernanda Alonsa
Pogon buducnosti?
Moto GP – Obavještenje
Preporuke – 5
Sebastian Loeb pobjednik Propecia Rally New Zealand
Kad auto otkaže poslušnost
Pirelli manifestacija

BROJAČ POSJETA
507363

Powered by Blogger.ba