NOVA FABIA

 

Škoda je objavila sve informacije vezane za novu Fabiju, a svjetska premijera je zakazana za sajam u Ženevi. Preko 1,5 miliona prodanih primjeraka prošle generacije govore sami za sebe, tako da se od ideje vodilje nije previše odstupalo-vrlo privlačan i simpatičan, te prostran i solidan automobil za razumnu cijenu je ono što nudi Fabia II.

  Dizajn je malo bucmastiji i obliji nego kod prethodnice, sa elementima viđenim sa Roomsteru. Prednja maska i farovi su u skladu sa novim vizuelnim identitetom Škode, dok, bar meni, zadnje štopke podsjećaju na aktuelni Stilo sa 5 vrata. Prednji krovni nosač je od sada crn, tako da Fabia sada izgleda dosta zanimljivije i razigranije.

  Dimenzije su dobile na vrijednosti u svim segmentima-dužina je sada 399, širina 164 i visina 155 cm( +3 cm dužine i +4 cm širine). Iako tačan međuosovinski razmak nije objavljen, nagađa se da je znatno preko 250 cm. Gepek zapremine 300 litara je drugi po veličini u klasi.

  Motorizacija je već poznata iz drugih modela-od benzinaca tu će biti 1.2 HTP sa 60 ili 70 konja, zavisno od toga je li u pitanju 6 ili 12-ventilski motor. Najpopularniji benzinac će i dalje biti 1.4 16V sa 86 KS, a vrh ponude je za sada 1.6 16V sa 105 konja. Uz najjači motor će biti moguće doplatiti i automatski mjenjač. Dizeli su zastupljeni sa trocilindarskim 1.4 TDI koji je moguće dobiti u dva nivoa snage-70 ili 80 konja. Nepoderivi 1.9 TDI će se naći i u novoj Fabiji, a sa svojih 105 konja bi trebao biti izbor malo zahtjevnijih kupaca.

  Oprema je čak i bogatija nego se to očekuje-potpuna sigurnosna oprema, ESP sistem, automatski klima uređaj, priključci za mp3 i iPod…naravno, sve ove stavke ne pripadaju serijskoj opremi, već su na listi opcija, ali bi i „gola“ oprema trebala biti solidna.

  U kvalitet Fabije II ne treba sumnjati, ali isto tako ne treba ni slijepo vjerovati. Koliko god to bio dobar auto, Fabiji neće biti lahko-konkurencija je jača nego ikada i itekako ima šta pokazati. U hrvatskoj će za 1.2 HTP trebati istresti 10 000€, što znači da će kod nas biti čak i jeftinija. Čim budu poznate cijene za naše tržište, bit će objavljene na blogu.

 

[IMG]http://img524.imageshack.us/img524/2397/fabia2007mc7.jpg[/IMG]

 

[IMG]http://img53.imageshack.us/img53/2509/skodafabijanova2wa5.jpg[/IMG]

auto
auta,auta,auta pa sve ostalo...

10 komentara

  1. Ako si ovo otvorio/la moras gs poslati dalje;iskopiraj ovo posalji svima sa tvoje liste i tvoja prva ljubav ce te nazvati za 5 minuta ili ce ti poslat poruku.Zacaran/a si.Uponoc ce tvoja prva ljubav shvatiti da joj se svidjas. Nesto lijepo ce se desiti oko 1.42 ujutro. Spremi se za sok svog zivota.Ako prekines lanac imati ces ljubavnih problema u najvaznijem trenutku zivota. Posalji ovo 15 ljudi za 15 minuta, ne prekidaj lanac da ne bi bio/la nesretan/a

Komentariši