VRIJEME PROMJENA

 

Da u Jaguaru pušu neki novi vjetrovi, postalo je jasno već sa prošlogodišnjim koncepntnim XK, koji se danas prodaje i nadmašuje predviđanja Jaguarovih stratega. Nostalgični dizajn jeste dobra stvar, ali kad je konkurancija ovako jaka, Jaguar je odlučio da okrene stranicu i da napravi nešto pomalo neobično za „propetu mačku“. Na slikama vidite XF, koncept koji pokazuje kako će izgledati nasljednik S-type-a. Sam oblik XF-a pomalo podsjeća na Rapide, ali sa dovoljnom dozom origonalnosti da napravi dar-mar kad se pojavi na tržištu. Jasno je da serijski model neće biti baš ovakav, ali će osnovne konture ostati nepromijenjene. Cupeovska linija i položeno zadnje staklo, oštre linije i dinamičan izgled iz svakog ugla će malo koga ostaviti ravnodušnim. Koncept će predstavljanje doživjeti u Detroitu, a serijska verzija bi se trebala pojaviti u Frankfurtu. Pod haubom će svoje mjesto naći već dobro poznati benznici, a imaju itekako šta ponuditi-3.0 litarski V6 sa 240 konja, 4.2 V8 sa 300, te isti taj opremljen kompresorom koji donosi novih 100 konja na radilicu. Da ljubitelje dizelaša na raspolaganju stoji bi-turbo 2.7 litarski V6 sa 207 konja. Ako uzmemo u obzir tradicionalan Jaguarov stil u uređenju unutrašnjosti, prvoklasnu završnu izradu i materijale u svim novim modelima, te bogatu serijsku opremu, bilo bi krajnje vrijeme da se BMW 5, Audi 6 i Mercedes E-klase dobro zapitaju i zabrinu…Mačka ja naoštrila kandže!

 

[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/7206/0702a2007jaguarxf11eo8.jpg[/IMG]

 

[IMG]http://img217.imageshack.us/img217/7640/0702a2007jaguarxf51xo4.jpg[/IMG]

auto
auta,auta,auta pa sve ostalo...

9 komentara

  1. slazem se da bi paleta motora trebala biti bogatija, jer fali jedan motor sa 500 konja ili vise, a i jedan od 350 bi dobro dosao da se popuni praznina izmedju 4.2 sa 300 i 400 konja. koliko sam ja upucen,u razvoju je V12 motor sa preko 490 konja…

  2. Ma i nije to onaj stari dobri jaguar koji smo naviki viđati,dobro ne u živo naravno ali na slikama neprestano, kako god mislim da je jedan od oni modela koji će uticati i na razvoj drugi jaguarovi modela u bliskoj budućnosti.

Komentariši